Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti SOCIALNA POMOČ IN VRAČILO

SOCIALNA POMOČ IN VRAČILO

Pozdravljeni,

če sedaj prejemam socialno pomoč (nimam nobenega premoženja) in bom imel čez nekaj let v lasti ali stanovanje, ali parcelo ali podjetje, … ali to kaj vpliva na mene ali samo na moje dediče?

Hvala

Pozdrav,
mene pa zanima, če moram vračati socialno pomoč tudi v primeru, da dobim zaposlitev?

Hvala,lp
Mark

Spoštovani!

Dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, se omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije, če se je pomoč financirala iz proračuna Republike Slovenije, oziroma lastnina občine, če se je pomoč financirala iz proračuna občine. Ne glede na navedeno odloči sodišče, da dedujejo dediči vse zapustnikovo premoženje, če se ti obvežejo povrniti vrednost dane pomoči Republiki Sloveniji oziroma občini.
Kolikor bi želeli dedovati celotno zapuščino bi se torej RS morali zavezati, da boste vrnili pomoč, ki jo je prejemal vaš starš, sicer pa vam pomoči ni potrebno vračati, saj se RS poplača iz dediščine, če te ni, se pač nima iz česa poplačati. V kolikor je starš svojo nepremičnino za časa svojega življenja prodal/drugače prenesel lastninsko pravico na tretjega, ki ni izvedel vpisa v zemljiško knjigo, ta nepremičnina ne spada v zapuščino po staršu – tretji pa mora dokazati, da je bil pravni posle sklenjen in da predmetna nepremičnina ne spada v zapuščino po staršu.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani!

V primeru prejemanja denarne socialne pomoči se v skladu s 128. členom zakona o dedovanju, dedovanje po osebi, ki je denarno socialno pomoč prejemala, omeji do višine prejete denarne socialne pomoči. Za časa življenja vam torej ni potrebno vračati denarne socialne pomoči, lahko pa vračate, v kolikor to želite sami.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani!

To vpliva samo na vaše dediče, saj se v skladu s 128. členom Zakona o dedovanju dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije.

S spoštovanjem!

Spoštovani!

Dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, se omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije, če se je pomoč financirala iz proračuna Republike Slovenije, oziroma lastnina občine, če se je pomoč financirala iz proračuna občine. Glede na zgoraj citirano določbo tako k vračilu niste zavezani v primeru pridobitve zaposlitve. V tem primeru lahko prejeto pomoč vračate le, kolikor to želite sami, sicer pa se uporabi zgoraj opisana določba.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni,

Imam vprašanje glede vračila prejemanja denarne socialne pomoči.

V primeru da starši naredijo prepis lastništva (darilna pogodba) stanovanja in zemljišča na svoje otroke. čez eno leto bi prejemali socialno pomoč. ali bi v tem primeru, da so starši brez premoženja, kasneje morali vračati otroci? kljub temu da starši nimajo več v lasti ničesar???

Hvala in lep pozdrav
Lilu

Spoštovani!

V primeru, da vaši starši ob smrti ne bodo imeli premoženja, denarne socialne pomoči ne bo potrebno vračati.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

moja mama je do 1.1. 2012 prejemala starostno pokojnino. Po tem datumu ji je CSD dodelil socialno pomoč in varstveni dodatek. Do 20. 1. 2012 je bila solastnica hiše. Podarila mi je parcelo na kateri sem zgradil hišo sama pa seveda ni prispelaval nič saj ni imela lastnih finančnih sredstev. Zanima me ali bom moral po mamini smrti vračati socialno pomoč in varstveni dodatek ne glede na to, da v času smrti ne bo imeli v lastni nikakršne nepremičnine.

Hvala za vaš odgovor.

Pozdravljeni,

verjamem, da je med vsemi temi odgovori tudi že odgovor na moje vprašanje pa vseeno …
Denarno soc.pomoč sem prejemal v letu 2007 (ne vem napamet koliko mesecev), potem en čas nič, sedaj pa spet od decembra 2012 in vse do danes. Po letu 2007 pa sta starša name prepisala eno večjo nezazidljivo parcelo, ki se smatra kot kmetijsko zemljišče.

Zanima me ali bom moral vrniti vso prejeto den.soc.pomoč (tudi tisto iz l.2007) in ali se mi lahko (če ne vrnem oz. ne bom sposoben vrniti) “obesijo” na prepisano zemljišče?

Skratka kakšen bi bil moj scenarij v tem primeru me zanima.

Hvala za odgovor!

Spoštovani!
V primeru, da v času smrti ne bo imela premoženja, vam pomoči ne bo potrebno vračati.
S spoštovanjem!

Spoštovani,

imam etažno lastnino, ne prejemam nobene pomoči, jo pa prejema moj nezaposleni sin. V primeru moje smrti deduje nepremično (stanovanje), ali to pomeni, da bodo njegovi dediči (otroci) morali po njetgovi smrti poplačati socialno pomoč ali varstveni dodatek…ali pa mu lahko še za čas življenja zasežejo stanovanje, katerega bi mu zapustila…? Potem bi bil brezdomec….

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Glede prepovedi odtujitve in obremenitve: Vlagatelj za denarno socialno pomoč, ki je lastnik nepremičnine in je v zadnjih 18 mesecih več kot dvanajstkrat prejel denarno socialno pomoč, je (pod pogoji, ki se nanašajo na velikost in vrednost njegove nepremičnine) upravičen do denarne socialne pomoči le, če dovoli vpis prepovedi odtujitve (prodaje, prepisa,…) in obremenitve svoje nepremičnine v zemljiški knjigi v korist Republike Slovenije, ki zagotavlja sredstva.
Če je upravičenec do trajne denarne socialne pomoči ali upravičenec, ki je v zadnjih treh letih pred vložitvijo vloge prejel denarno socialno pomoč najmanj štiriindvajsetkrat, lastnik nepremičnine, se mu z odločbo o upravičenosti do denarne socialne pomoči prepove odtujiti in obremeniti nepremičnino, katere lastnik je, v korist Republike Slovenije.

Upoštevanje obdobij, ko je nekdo denarno socialno pomoč prejel več kot 12-krat ali najmanj 24-krat, se šteje od 1. 1. 2012.

Glede dedovanja:

Zakon o dedovanju v 128. členu določa, da se dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije. Če se dediči zavežejo povrniti vrednost dane pomoči Republiki Sloveniji, dedujejo vse zapustnikovo premoženje. V prejeto pomoč se izmed pravic, ki jih financira Republika Slovenija, štejejo vse oblike denarne socialne pomoči (redna, trajna in izredna DSP) in varstveni dodatek. Štejejo se tudi sredstva, ki jih je lokalna skupnost izplačala za doplačilo socialnovarstvenih storitev za svoje občane (institucionalno varstvo, družinski pomočnik, pomoč na domu), in občinske denarne socialne pomoči.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

Sicer sem precej prebrala že zgoraj, vendar bi se še vseeno rada prepričala. Imamo primer, kjer oseba prejema DSP že več kot 10 let. Pred dvema letoma smo dali prepisati kmetijo, ki je bila v lasti njenih staršev. Kmetijo je prevzel njen brat, ona pa se je uradno odpovedala doti, prejema samo enega telička na leto (prvih 10 let). Dedičev po vsej verjetnosti ne bo imela, sicer pa tudi popolnoma nič nima v lasti. Sedaj pa me zanima, ali je kakršna koli možnost, da se država po njeni smrti še vedno lahko obrne na brata, ki ima premoženje, ali to nikakor ni mogoče. Glede na to, da bo očitno pomoč prejemala še doooooolgo časa, bo dolg državi ogromen in po vsej verjetnosti se bodo potrudili, da ga bodo od nekje dobili. Verjetno se vam zdi neumno vprašanje, glede na to, da brat ni dedič, ampak me vseeno skrbi, glede na to, da je vmes vmešana kmetija. Sicer se ji je ona odpovedala, ampak nikoli ne veš, kaj vse si še lahko namislijo, ker bo ta oseba po vsej verjetnosti skoraj celo življenje breme države.

Spoštovani!

Zakon o dedovanju v 128. členu določa, da se dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije. Če se dediči zavežejo povrniti vrednost dane pomoči Republiki Sloveniji, dedujejo vse zapustnikovo premoženje.

V prejeto pomoč se izmed pravic, ki jih financira Republika Slovenija, štejejo vse oblike denarne socialne pomoči (redna, trajna in izredna DSP) in varstveni dodatek. Štejejo se tudi sredstva, ki jih je lokalna skupnost izplačala za doplačilo socialnovarstvenih storitev za svoje občane (institucionalno varstvo, družinski pomočnik, pomoč na domu), in občinske denarne socialne pomoči. Njegovi otroci bodo tako v vsakem primeru zavezani vračati navedeno pomoč, ki jo vaš sin prejema, razen, če se bodo dedovanju odrekli.

Vlagatelj za denarno socialno pomoč, ki je lastnik nepremičnine in je v zadnjih 18 mesecih več kot dvanajstkrat prejel denarno socialno pomoč, je (pod pogoji, ki se nanašajo na velikost in vrednost njegove nepremičnine) upravičen do denarne socialne pomoči le, če dovoli vpis prepovedi odtujitve (prodaje, prepisa,…) in obremenitve svoje nepremičnine v zemljiški knjigi v korist Republike Slovenije, ki zagotavlja sredstva. V primeru, da bo vaš sin postal lastnik stanovanja in bodo izpolnjeni pogoji iz prvega stavka tega odstavka, bo denarno socialno pomoč prejemal le , če dovoli vpis prepovedi odtujitve (prodaje, prepisa,…) in obremenitve (npr. hipoteke) svoje nepremičnine.

S spoštovanjem!

Oprostite, ne razmem tega dela stavka “ne bo imela premoženja” ?
Kdo je ta, ki “ne bo imela.”

Prejemnik den.pomoči in lastnik zemljišča sem namreč jaz.
Ali ste mislili morda, da v primeru moje smrti staršema ne bi bilo potrebno vračati … ?

Hvala

Spoštovani!

Niste gledali odgovora namenjenega vam. Ta je namreč naslednji:
Glede prepovedi odtujitve in obremenitve: Vlagatelj za denarno socialno pomoč, ki je lastnik nepremičnine in je v zadnjih 18 mesecih več kot dvanajstkrat prejel denarno socialno pomoč, je (pod pogoji, ki se nanašajo na velikost in vrednost njegove nepremičnine) upravičen do denarne socialne pomoči le, če dovoli vpis prepovedi odtujitve (prodaje, prepisa,…) in obremenitve svoje nepremičnine v zemljiški knjigi v korist Republike Slovenije, ki zagotavlja sredstva.
Če je upravičenec do trajne denarne socialne pomoči ali upravičenec, ki je v zadnjih treh letih pred vložitvijo vloge prejel denarno socialno pomoč najmanj štiriindvajsetkrat, lastnik nepremičnine, se mu z odločbo o upravičenosti do denarne socialne pomoči prepove odtujiti in obremeniti nepremičnino, katere lastnik je, v korist Republike Slovenije.

Upoštevanje obdobij, ko je nekdo denarno socialno pomoč prejel več kot 12-krat ali najmanj 24-krat, se šteje od 1. 1. 2012.

Glede dedovanja:

Zakon o dedovanju v 128. členu določa, da se dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije. Če se dediči zavežejo povrniti vrednost dane pomoči Republiki Sloveniji, dedujejo vse zapustnikovo premoženje. V prejeto pomoč se izmed pravic, ki jih financira Republika Slovenija, štejejo vse oblike denarne socialne pomoči (redna, trajna in izredna DSP) in varstveni dodatek. Štejejo se tudi sredstva, ki jih je lokalna skupnost izplačala za doplačilo socialnovarstvenih storitev za svoje občane (institucionalno varstvo, družinski pomočnik, pomoč na domu), in občinske denarne socialne pomoči.

S spoštovanjem!

Sem lastnica stanovanja? A to pomeni, da če recimo zaprosim za socialno pomoč in jo prejemam samo 6 mesecev, da se potem CSD ne vpiše kot upravičenec do premoženja po moji smrti?
hvala in lp,
A

Spoštovani!

V takem primeru lahko CSD sestri ukine DSP, ker je po lastni krivdi ostala brez premoženja (se je odpovedala dedovanju oziroma izplačilu).

S spoštovanjem!

Spoštovani!

Tudi v tem primeru se bo dedovanje premoženja po vas, omejilo do višine vrednosti prejete pomoči.
Ne bo pa CSD na vašo nepremičnino dal plombe o prepovedi odtujitve in obremenitve. Kar pomeni, da boste nepremičnino lahko vseeno veljavno prodali, podarili ali obremenili s hipoteko, vendar pa bodo prejeto pomoč vseeno vračali vaši dediči.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

Osebna svetovalka na ZRSZ me je napotila na tečaj za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK). Stroške (okoli 500e) naj bi poravnal ZRSZ. Moje vprašanje je: ali se mora tudi stroške izobraževalnih dejavnosti v prihodnosti poplačati?

Hvala!

Pozdravljeni!

V zadnjih treh mesecih (maj, junij, julij) sem bil prejemnik denarne socialne pomoči. Omenjeno pomoč želim podaljšati še za 3 mesece, vendar bo sklep o dedovanju postal pravnomočen konec meseca avgusta. Podedoval bom nekaj denarja, ki je na depozitu in nezazidljive parcele (gozd, travnik,…).

Torej, če se npr. odločim da soc. pomoči ne bom podaljšal za dodatne 3 mesece (avgust, september, oktober), ali bom moral vrniti pomoč za maj, junij in julij. Predvidevam, da če bom v času prejemanja soc. pomoči prejel dediščino, da bom moral vrniti obe pomoči (torej za 6 mesecev), oz. za 4 mesece, ker se mislim konec avgusta izpisati iz zavoda (tako, da pomoči za september in oktober niti ne bom prejel).

Če prejmem pomoč 21. v mesecu in se npr. naslednji dan odjavim iz zavoda, sklep pa postane pravnomočen enkrat po tem, ali bom moral vrniti soc. pomoč. Glede na to, da v času prejemanja pomoči (maj, junij, julij, avgust) nisem imel nobenega premoženja in nič prihodkov.

Hvala za vaše odgovore, lp

Spoštovani,

Navedenega se ne vrača v smislu vračila denarne socialne pomoči. Predlagamo pa, da si v pogodbi, ki ste jo sklenili z ZRSZ natančno preberete kakšne so vaše obveznosti v zvezi s tem.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

Zakon o dedovanju v 128. členu določa, da se dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije. Če se dediči zavežejo povrniti vrednost dane pomoči Republiki Sloveniji, dedujejo vse zapustnikovo premoženje. V prejeto pomoč se izmed pravic, ki jih financira Republika Slovenija, štejejo vse oblike denarne socialne pomoči (redna, trajna in izredna DSP) in varstveni dodatek. Štejejo se tudi sredstva, ki jih je lokalna skupnost izplačala za doplačilo socialnovarstvenih storitev za svoje občane (institucionalno varstvo, družinski pomočnik, pomoč na domu), in občinske denarne socialne pomoči. Navedeno pomeni, da bodo morali vaši dediči, kolikor bodo želeli po vas dedovati celotno zapuščino, povrniti ves znesek denarne pomoči prejete od dne 01.01.2012, sicer pa bo kot dedič nastopala tudi država.

S spoštovanjem.

Tri mesece sem v času brezposelnosti prejemala socialno pomoč (brezposelna sem bila sicer več kot leto a sem živela le od skromnih prihrankov), nisem imela nobenega premoženja niti avta ne, na tr pa prazen minus. Potem sem se končno le zaposlila (happy dance) in začela prejemati ‘normalno’ plačo. Nekaj mesecev po zaposlitvi sem od staršev z darilno pogodbo prejela parcelo, zdaj, pol leta po nastopu dela in končno pogodbi za nedoločen čas pa bi želela dvignit hipotekarni kredit s katerim bi lahko začela gradit majhno (90m2) veliko hiško. Sicer živim v najemu. Prihranke teh prvih pol leta je šlo v nakup starega avta.
Bom morala v tem času zato vračati socialno pomoč prejeto s csd-ja?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close