Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti SOCIALNA POMOČ IN VRAČILO

SOCIALNA POMOČ IN VRAČILO

Spoštovani,

Vlagatelj za denarno socialno pomoč, ki je lastnik stanovanja ali stanovanjske hiše v kateri živi in je v zadnjih 24 mesecih več kot osemnajstkrat prejel denarno socialno pomoč, je (pod pogoji, ki se nanašajo na velikost in vrednost njegove nepremičnine) upravičen do denarne socialne pomoči le, če dovoli vpis prepovedi odtujitve (prodaje, prepisa,…) in obremenitve svoje nepremičnine v zemljiški knjigi v korist Republike Slovenije, ki zagotavlja sredstva.
Če je upravičenec do trajne denarne socialne pomoči ali upravičenec, ki je v zadnjih treh letih pred vložitvijo vloge prejel denarno socialno pomoč najmanj štiriindvajsetkrat, se mu z odločbo o upravičenosti do denarne socialne pomoči prepove odtujiti in obremeniti nepremičnino, katere lastnik je, v korist Republike Slovenije.
V zgoraj opisanem primeru je potrebno v primeru prodaje nepremičnine zaprositi za soglasje RS k prodaji.

Če je zapustnik prejel denarno socialno pomoč za več kot 12 mesecev, se za prejeto denarno socialno pomoč dedovanje premoženja zapustnika omeji tako, da se višina dane pomoči zmanjša za 12 najvišjih mesečnih zneskov prejete pomoči, nato pa zmanjša še za 1/3 dane pomoči.

Če je zapustnik prejel denarno socialno pomoč za 12 ali manj mesecev, se terjatev do zapuščine ne uveljavlja. Izredna denarna socialna pomoč in njeni dve obliki – izredna denarna pomoč kot pomoč pri kritju stroškov pogreba (pogrebnina) in po smrti družinskega člana (posmrtnina), se ne vračata.

Za več informacij se obrnite na CSD.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni

Dobival sem socialno pomoč več kot 12 mesecev in nimam v lasti nepremičnine ali druge vrednosti. Zdaj me zanima, če bom dedoval stanovanje ali karkoli, se mi bo država obsila gor na to premoženje in bo želela delež? Stanovanje bi dedoval od osebe katera ni prejemala socialno pomoč.
Brez zamere, samo dajete zmeraj zelo podobne odgovore, a žav jih razume samo pravnik. Nisem pravnik in bi si želel ogovor ki ga “kmet” zastopi.

Hvala za odgovor

Lp

Spoštovani,

“vračilo” denarne socialne pomoči, ki ste jo prejemali vi, bo država zahtevala nazaj šele po vaši smrti od vaših dedičev. Za ta znesek se bo zmanjšala vaša zapuščina.

Če boste potem, ko boste že postali lastnik nepremičnine zopet zaprosili za DSP in boste v zadnjih treh letih pred vložitvijo vloge prejeli denarno socialno pomoč najmanj štiriindvajsetkrat, se vam z odločbo o upravičenosti do denarne socialne pomoči prepovedalo odtujiti in obremeniti nepremičnino, katere lastnik je, v korist Republike Slovenije, torej ne boste jo mogli prodati, podariti ali obremeniti s hipoteko (vzeti hipotekarni kredit).

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni,

Moj primer pa je sledeč. V prejšnjem študijskem letu sem prejemal štipendijo v višini 130€, toda v višji letnik se nisem vpisal ker imam še eno manjkajočo obveznost in bom v letošnjem letu pavziral, torej bom brez statusa. Morebitno vračilo štipendije lahko po zakonu za eno leto “zamrznem” vendar moram v tem letu obveznosti opraviti in se vpisati v višji letnik.

Ker sem letos že dopolnil 26 let, sem posledično izgubil pravico do storitev ki jih krijeta obvezno in dopolnilno zavarovanje kot družinskemu članu zavarovane osebe. Prejšnji mesec sem na centru za socialno delo oddal vlogo za kritje obveznega zdravstvenega zavarovanja in obenem so mi v odločbi sporočili, da bi bil upravičen do denarne socialne pomoči v višini 269,20€. Zanima me, če denarno pomoč začnem uveljavljati, ali bom moral štipendijo posledično takoj vračati?

Iskreno se Vam zahvaljujem za pomoč.

Spoštovani,

štipendijo je potrebno vračati, če štipendijsko razmerje preneha.

Štipendijsko razmerje preneha, če štipendist:
– ne izpolnjuje več pogojev za pridobitev štipendije po tem zakonu,
– prekine izobraževanje ali ne zaključi izobraževalnega programa, za katerega je prejemal štipendijo,
– se izpiše iz izobraževalnega programa, za katerega je pridobil štipendijo,
– spremeni izobraževalni program ali izobraževalno ustanovo brez predhodnega pisnega soglasja dodeljevalca štipendije,
– štipendijo pridobi na podlagi posredovanih neresničnih podatkov,
– po mirovanju štipendijskega razmerja ne predloži ustreznih dokazil za nadaljnje prejemanje štipendije najkasneje zadnji dan mirovanja ali če iz predloženih dokazil izhaja, da ne izpolnjuje pogojev za nadaljnje prejemanje štipendije,
-ne dokonča izobraževalnega programa v okviru trajanja programa oziroma v času podaljšanja študentskega statusa,
– sklene pogodbo o zaposlitvi ali se samozaposli ali pridobi status brezposelne osebe pred zaključkom izobraževanja,
– odpove štipendijsko razmerje,
– v drugih primerih, določenih v Zakonu o štipendiranju.

Predlagamo vam, da se o navedenem pozanimate na CSD ali pa na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni.
Mene zanima ali bomo morali vračati socialno pomoč glede na tole situacikjo:

Nekje od februarja letos prejemamo socialno pomoč. Najprej so nam jo dali za 3 mesece, potem pa podaljšali še za 6 mesecev. Partner je brezposeln, jaz študentka, štipendije nimam imava p enega otroka. Dejansko sva bila brez nič, v lasti imava le 12 let star avto. Partner je prijavljen na zavodu za zaposlovanje in od julija do septembra je imel usposabljanje. Dobil je 500€ mesečno. Vendar je to trajalo le tri mesece, nič več, sedaj je zopet brezposelen.
Ali bomo v tem primeru morali vračati socialno pomoč?

Pozdravljeni jaz bi imela samo eno splošno vprašanje če ena oseba prejema socialno pomoč in da je bolana zaradi bolezni ker nemore opravljati službo.In zanima me to če ta oseba živi v hiši z drugo osebo oz partnerjem ali sinom ali ji še vedno priprada socialna pomoč ali ne ?lp

Spoštovani,

DSP se ne vrača v pravem pomenu te besede, ampak se zgolj omeji dedovanje po zapustniku, ki je DSP prejemal, kot smo to pojasnili že v več primerih pod to temo.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

le v primeru, če ne presegate cenzusa (upošteva se namreč tudi premoženje partnerja). Glede navedenega povprašajte na CSD.

S spoštovanjem!

Spoštovani !

V obdobju 1.1.2008 do 31.03.2009 sem zase in za soproga prejemala izredno denarno socialno pomoč na podlagi vsakokratne odločbe za 3 mesece, za plačilo položnic in preživetje. Ko sem oddajala vloge, me ni nihče opozoril, da bodo nekoč morali moji morebitni dediči to vrednost prejete pomoči vrniti, ali pa jim bodo morebitno dedeiščino omejili do višine takrat izplačane IDSP, ki sva jo nekoč s soprogom prejemala. Ne spoznam se pravzaprav na zakone in pravo, ampak nekaj mi tu ne gre skupaj, po čisto preprosti, kmečki logiki?!
Mislim namreč, da bi me morali na to dejstvo opozoriti pristojni socialni delavci vsaj prvič, ko sem zaprosila za pomoč, ker bi potem imela na izbiro, ali IDSP sploh sprejemem ali ne, Tako pa sem vlogo oddala v blaženi nevednosti in IDSP sprejela, zmotno in ne vedoč, da jo bo po vsej verjetnosti nekoč, nekdo moral vrniti. Če sem torej še natančnješa; nekoč, pred leti, sem v zmoti in nevede sprejela obligacijo, ki jo morda ne bi, če bi vedela za njene posledice. Saj vendarle nihče ne more od nas, ubogih laikov, pričakovati, da bomo navadni državljani poznali prav vse zakone, ki tako ali drugače urejajo naše življenje, ali pač? Kaj menite?

Havla za odgovor,
Maxi

Pozdravljeni!

Zanima me sledeče.

Prejemam socialno pomoč. Partner, s katerim nisva poročena, se je pred kratkim zaposlil v Avstriji, ampak tega nisem prijavila na CSD, saj baje še do konca tega leta naša država nima vpogleda v to, če je nekdo zaposlen in prijavljen v tujini.

Decembra moram oddati vlogo na novo in sem želela partnerjevo zaposlitev navesti. Ali se preverja takoj od kdaj je zaposlen in ali bom morala vračati to razliko, ki sem jo prejemala zdaj par mesecev odkar je zaposlen? Ali sploh CSD ima dostop do teh podatkov če ima nekdo prijavljeno bivališče v tujini?

Hvala!

Pozdravljeni.
Ker sem bila brezposelna sem 15 mesecev sem dobivala socialno pomoc. Sedaj ko sem dobila sluzbo sen dala vlogo za vracilo le te. Kolikor razumem, se pri izracunu odsteje12 obrokov in nato se 1/3. Torej bi morala vrniti 2 obroka. Iz minstrstva sem dobila znesek za vracilo v visini vseh 15 mesecev. Mi lahko kdo razlozi prosim.

Pozdravljeni.

Mene pa zanima naslednje. Tako kot pri katja5223 je mož delal 3 mesece preko zavoda za zaposlovanje. Sedaj moramo tiste tri mesece vračati. Zanima me pa ali lahko podaljšamo vlogo za socialno pomoč, saj bi ob enem vračali in prejemali socialno pomoč. Smo namreč brez kakršnegakoli prihodka, otroški dodatek so nam vzeli za vračanje.

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

navedeno določbo o omejitvi dedovanja vsebuje Zakon o dedovanju. Socialna delavka vas na to določbo ni dolžna opozoriti, saj se šteje, da mora vsak poznati pravo.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

Upravičenec mora centru za socialno delo sporočiti vsa dejstva, okoliščine in vse spremembe, ki vplivajo na upravičenost do pravice iz javnih sredstev, njeno višino ali obdobje prejemanja, v osmih dneh od dne, ko je nastala taka sprememba ali je zanjo izvedel.

O dejstvih in okoliščinah, ki vplivajo na spremembo odločbe in ki jih je upravičenec sporočil po izteku navedenega roka, pa center za socialno delo odloči s prvim dnem naslednjega meseca po prejemu sporočila o spremembi, razen če gre za takšno spremembo, zaradi katere bi bilo treba določiti krajše obdobje prejemanja, nižjo višino sredstev ali drugačno odločbo o pravici. V tem primeru center za socialno delo odloči s prvim dnem naslednjega meseca po nastopu spremembe. V tem postopku izda odločbo, s katero razveljavi odločbo, s katero je bila osebi priznana pravica iz javnih sredstev, in ugotovi prenehanje upravičenosti do posamezne pravice ali določi drugo višino ali drugo obdobje prejemanja pravice iz javnih sredstev.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

Zanima me zgolj informativno- vlogo za denarno socialno pomoč, ki naj jo bi dobila z oktobrom, sem oddala na pošti zadnji dan v mesecu, 30. septembra, pa so mi jo odobrili šele z novembrom. Se lahko pritožim ali sem vlogo na pošto oddala prepozno (žig je bil zagotovo 30. september)?

Nika

Pozdravljeni.
Ker sem bila brezposelna sem 15 mesecev prejemala socialno pomoc. Sedaj sem se zaposlila in sem dala vlogo za vracilo le te. Kolikor razumem je po novi socialni zakonodaji vsak državljan upravicen do 12 obrokov in potem se odsteje se tretjina. To pomeni da bi morala vrniti le dva obroka. Naracunali pa so mi vseh 15 obrokov za vracilo. Kako je sedaj stem? In na koga naj se obrnem

Pozdravljeni,

zaradi brezposelnosti sem 15 mesecev prejemala socialno pomoč. Ker sem sedaj dobila službo sem se odločila to pomoč vrniti. Na centru za socialno delo so mi povedali, da je vsak državljan upravičen v življenju do 12 obrokov in nato še do 1/3 te pomoči. Kolikor razumem bi morala vrniti samo 2 obroka. Ko sem dala vlogo za vrnitev pomoči sem dobila znesek za vseh 15 obrokov. Mi zna kdo to razložiti?

Spoštovani sks,
navedeno se upošteva zgolj pri omejitvi dedovanja.
S spoštovanjem!

Spoštovani,
vlogo za pridobitev DSP lahko vložite.
S spoštovanjem!

Spoštovani,

glede na določila ZUPJS bi vam morala biti pravica priznana s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi vloge.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

razlago vam lahko poda le Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

predlagamo, da o tem povprašate na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, saj vam le oni lahko podajo odgovor na vaše vprašanje.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

z izvenzakonsko partnerico sva pred 4-imi leti dobila otroka in šla nato po dobrem letu narazen, bila sva še študenta. Ko sva šla narazen je ona zaprosila za DSP in jo dobila. Zdaj, po dveh letih odkar sva narazen sva pričela najin razhod tudi formalno urejati, to pomeni z urejanjem skrbništva nad otrokom. Uradno smo torej kot družina prejemali DSP, vlogo je sicer oddala ona in tudi DSP je bila nakazana na njen račun. Ali lahko v prihodnosti CSD mene terja za ta sredstva? Ali se lahko zaščitim z notarsko overjeno izjavo, da me odvezuje vseh obveznosti iz naslova vračanja DSP?

Spoštovani,

denarne socialne pomoči ni potrebno vračati v pravem pomenu te besede. DSP se “vrne” na način, da se omeji dedovanje po vas – to pomeni, da se bo zapušpčina po vas omejila do vrednosti prejete DSP. Za več informacij se obrnite na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close