Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti SOCIALNA POMOČ IN VRAČILO

SOCIALNA POMOČ IN VRAČILO

Pozdravljeni.

Sem studentka (vpisana redno), stara 26 let in prejemam drzavno stipendijo.
V tem mesecu sem hotela zaprositi se za dsp in ker sem dobila zelo razlicne informacije,
se obracam na vas, v upanju, da mi boste lahko bolj natacno razlozili stvar.

Ce prejemam stipendijo in hkrati zaprosim za dsp, ali to pomeni, da je prijava na
Zavodu za zaposlovanje (kot iskalec zaposlitve) nujna, ceprav opravljam studentsko delo
prek napotnice? In ce je nujno, kako bo to vplivalo na moj status/stipendijo in pa delo
prek studenta?

Zanima me tudi kako je z vracilom te dsp-i, ali velja isto kot za vse ostale (dsp bi prejemala manj kot eno leto)?

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vam zelim lep dan!

Spoštovani,

predlagamo, da si preberete članek na naslednji povezavi: http://www.skis-zveza.si/novice/socialno-pomoč-lahko-dobite-tudi-studenti.

Glede vračila DSP so določila enaka.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni!

Pred kratkim je umrla mama, ki je bila zadnjih nekaj let invalidsko upokojena. Dediča sva le 2, jaz in brat, en študent, en pa dijak. Jaz sem dobila pošto, da bo treba vrniti denarno socialno pomoč, katero je mama prejemala med leti 2005-2010. Zanima me, če je kakšna možnost, da mi ne bo treba vrnit. Namreč prejemam le državno štipendijo in tu pa tam delam preko študentskega servisa. Po mami bova dobila en del hiše, zemljišča in 13-let star avto. Za letošnje študijsko leto sem dobila tudi odločbo glede državne štipendije, v kateri so mi upoštevali znesek denarne socialne pomoči. Le te ne prejemam oz. nisem zaprosila za njo, prav zaradi razloga da jo treba vračat.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Če oseba prejema denarno socialno pomoč več kot 12 mesecev se dedovanje omeji tako, da se od prejete pomoči najprej odšteje 12 najvišjih mesečnih zneskov, nato pa še 1/3 od preostalih mesečnih zneskov prejete pomoči. Z bratom bosta torej dedovala premoženje, ki bo ostalo po vrnitvi denarne socialne pomoči.
Glede štipendije, pri kateri so vam upoštevali znesek denarne socialne pomoči, za katero niste zaprosili in ki je ne prejemate se obrnite na pristojen Center za socialno delo, ki vam bo znal dati podrobnejše informacije.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani.
Sem se obračan z upanjem, da mi odgovorite na vprašanje, katerega s svojima bratoma in sestro ne morem rešiti.

Naša mati je stara 60 let in zadnji dve leti prejema socialno denarno pomoč. Ker je bil leta 2012 prepis kmetije na mojega brata in ker je poravnal vse dolgove, da je kmetijo lahko dobil, zdaj naša mati nima nobenega premoženja več. Ima le avto letnik 1999, živi v hiši z mojim bratom.

Zdaj je v hudo skrb prišlo to, da bomo morali “spet plačevati dolgove za njo”.
Sama sem se pozanimala, da denarne pomoči ni potrebno vračati, če oseba, ki jo prejema nima premoženja, vendar mi ostali ne verjamejo in se zato vedno prepiramo. Rada bi strokovno mnenje in odgovor glede tega. Torej, ali je potrebno socialno denarno pomoč vračati po smrti osebe, ki jo prejema, glede na to, da ničesar nima, otroci smo pa 4?

Iz srca hvala vnaprej za odgovor.

Spoštovani!

Zakonodaja določa, da se dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, omeji do višine 2/3 vrednosti prejete pomoči. Za dolgove zapustnika dediči odgovarjajo do višine vrednosti podedovanega premoženja – torej, če zapustnik ob smrti ni imel nikakršnega premoženja, dediči za njegove dolgove ne odgovarjajo.

S spoštovanjem!

Spostovani!

Sem prejemnica socialne pomoci ze dve leti, trenutno nimam se nobene nepremicnine.me pa zanima npr po desetih letih ko/ce dedujem nepremicnino od starih starsev, ali bo ta nepremicnina takoj plombirana s strani drzave, da je nebom mogla vec prodati in bodo otroci morali z njo vracati mojo socialno pomoc (po moji smrti)? Ni mi sicer logicno,kajti jaz v vlogi to strinjanjez odtujitvijo podpisujem zdaj (ko se nimam nic v lasti), nikjer nw pise da se strinjam tudi vnaprej?ali?

Spoštovani!

Denarna socialna pomoč je vračljivi transfer, kar pomeni, da boste prejete zneske enkrat morali vrniti. Če tega ne boste storili za časa življenja, bodo prejeto socialno pomoč primorani vrniti vaši dediči – podedovano premoženje se bo po vaši smrti zmanjšalo za višino 2/3 prejete socialne pomoči. Za dolgove zapustnika dediči odgovarjajo do višine vrednosti podedovanega premoženja – torej, če zapustnik ob smrti nima nikakršnega premoženja, dediči za njegove dolgove ne odgovarjajo. Za časa življenja lahko vrnete prejeto socialno pomoč tako, da na Ministerstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovite zahtevo za izračun zneska, ki ga je potrebno vrniti.
V skladu z navedenim se vam na nepremičnine, ki jih boste podedovali, kupili,… v prihodnosti, lahko vpiše prepoved odtujitve in obremenitve nepremičnine.

S spoštovanjem!

Primer:
Dedoval sem samo stanovanje od očeta v katerem še zmeraj živim 50m2(vredno nekje 90.000 eur), zaradi očetovega prejemanja 4 leta DSP ali bo država zahtevala nazaj del njegove socialno pomoči (po mojem računu okoli 7000eur) in v tem primeru ali lahko zaprosim državo da odstopi od terjatev zaradi mojega ugroženega življenskega preživljanja saj imam plačo 600eur in samo to nepremičnino katero sem podedoval?

Spoštovani!

Dedič ne more dedovati premoženja zapustnika, brez da bi bil obenem pripravljen sprejeti morebitne obveznosti, ki so povezane z dedovanjem zapustnikovega premoženja. Sem spada tudi obveznost povračila vrednosti dane socialne pomoči, ki jo je zapustnik prejel od države.

Zakon o dedovanju v 128. členu določa, da se dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, omeji do višine vrednosti prejete pomoči, če ni v predpisih o socialnem varstvu določeno drugače. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, do katere se dedovanje omeji, lastnina Republike Slovenije, če se je pomoč financirala iz proračuna Republike Slovenije, oziroma lastnina občine, če se je pomoč financirala iz proračuna občine. Ne glede na navedeno lahko sodišče odloči, da dedujejo dediči vse zapustnikovo premoženje, če se ti obvežejo povrniti vrednost dane pomoči, do katere bi se po določbah zakona omejilo dedovanje, Republiki Sloveniji oziroma občini. Republika Slovenija ali občina, iz proračuna katere se je financirala pomoč zapustniku v skladu s predpisi o socialnem varstvu, se lahko odpove pravici do povračila te pomoči, če so zapustnikovi dediči njegov zakonec ali njegovi otroci, ki so sami potrebni pomoči, ali če bi premoženje, ki bi postalo lastnina Republike Slovenje ali občine, predstavljalo zanjo breme ali bi zaradi upravljanja ali razpolaganja s to lastnino imela nesorazmerne stroške. Republika Slovenija in občina se lahko odpovesta pravici v treh mesecih od dneva, ko sta bili obveščeni o uvedenem dedovanju.

Menimo, da se RS glede na vaše opisano stanje ne bo kar enostavno odpovedala pravici do povračila dane socialne pomoči.

S spoštovanjem!

Spoštovani, pozdrav

Zanima me vprašanje glede vračila oprostitve plačila institucionalnega varstva.

Nekaj zadnjih let sem bil skrbnik osebe, ki je v letu 2016 umrla. Oseba je bila
opravilno nesposobna in je živela v Domu starejših občanov. Prihodki osebe so
bili pokojnina (po umrlem očetu in/ali materi, tega ne vem natančno) in dodatek
za pomoč in postrežbo. Ko je oskrbnina za bivanje v domu presegla njegovo pokojnino,
sem kot njegov skrbnik plačeval razliko iz njegovega denarnega premoženja, ki ga
je podedoval po materi. Ko je navedenih sredstev zmanjkalo, sem kot skrbnik na CDS
podal vlogo za oprostitev plačila institucionalnega varstva, ki je bila z odločbo
ugodno rešena, razliko pa je zagotavljala mestna občina. Socialni delavki na CSD,
kot tudi v Domu sta mi takrat zagotovili, da te razlike kasneje ne bo potrebno
vračati, saj bi v nasprotnem primeru verjetno ža takrat drugače ukrepal.

Sedaj, ob priliki ureditve dokumentov po smrti osebe pa mi je uslužbenka na UE
posredovala informacijo, da je mestna občina v smrtovnici podala zahtevo po terjatvi
glede vračila. Zanima me torej, ali bo potrebno ta sredstva vrniti in če, katera
določba katerega zakona ali podzakonskega akta to določa in zakaj to ni navedeno
v odločbi CSD.

Oseba po smrti matere ni imela ožjih sorodnikov ali družinskih članov, ni imela
bratov ali sester, ni imela zakonskega partnerja in ni imela otrok. Moje sorodstveno
razmerje do umrle osebe pa je bil bratranec po njegovi in mojo materi.

Za vaš odgovor se vam vnaprej najlepše zahvaljujem.

lep pozdrav
aleks

Spoštovani!

Vaša vprašanja so urejena v Zakonu o dedovanju, Zakonu o socialnem varstvu ter Uredbi o merilih za določanje oprostitev pri plačilih socialno varstvenih storitev. Omejitev dedovanja premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu pa določa 128. člen Zakona o dedovanju.
Predlagamo vam, da se obrnete na pristojni CSD, ki vam bo znal podati konkretne informacije glede na vaš konkreten primer, saj razpolagajo z vso potrebno dokumentacijo.

S spoštovanjem!

Spostovani, ponca je dobro leto dnibprejemala socialno pomoc, nato je dobipa.zaposlitev , vendar samo za en mesec. V izogib vracilu je nemudoma obvestila , nakar so ji poslali novo odlocbo da dobi neko nagrado…. sedaj ko ni vec zaposlena .. saj je bila pogodba samo za en mesec, zahtevajo vracilo te nagrade… kako je to.mozno? Ni oddala.vloge za.to nagrado, niti ni prosila zanjo, sedaj pa jo naj vraca? Hvala za odgovore.. lp. Matjaz

Spoštovani!

Za odgovor na vaše vprašanje nimamo dovolj podatkov, saj bi bil nujen vpogled v odločbo CSD.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close