Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis sociolingvistika

sociolingvistika

A mi mogoče lahko kdo pove oz.obrazloži kaj je to sociolingvistika?

Tj. del jezikoslovja, ki se ukvarja z vplivi družbe na jezik.

Natančneje, gre za odnos ali razmerje med družbo in jezikom (vplivi so lahko dvosmerni ali vzajemni).

kako to razložim na maturi,če pa sploh nismo jemali in imam na poli z vprašanjem samo besedo sociolingvistika?
Ali je to samo to kar sta zapisala,ali pa še kaj drugega?

si že pogledala v kakšno enciklopedijo? ali pa v slovnico?

ej trenutno sem preobremenjena z še dodatnimi tremi predmeti,matura se mi začne v petek,a se ti ne zdi logika da vprašam na forumu???!!!

Hja, to že. Samo zdaj se sprašujem, kako so se pred 10 leti znašli brez forumov.

Jaz pa mislim, da je pri normalno organiziranem človeku informacija hitreje in bistveno bolj kakovostno dostopna v enciklopedijah, slovarjih ipd. kot pa na takih forumih. Namesto da izgubljaš čas s takim brezplodnim klepetom, kot je tale, pobrskaj npr. po Najdi.si, če že doma nimaš prav nobene enciklopedije ali slovarja … Tudi, če ti bi kdo na forumu hotel podrobneje in natančno odgovoriti, bi moral pobrskati po ustrezni literaturi. Iz rokava stresati zahtevnejših informacij se pač ne da, tudi če si morda strokovnjak! Da ne govorimo o tem, da te kdo z napačnim ali nenatančnim odgovorom lahko (tudi nevede) prav lepo zavede … (gl. npr. mojo zgornjo pripombo!).

Res je, aisha, za strokovno obrazložitev bi več informacij našla v strokovnih priročnikih. Ne mislim moralizirati, gre za to, da se težava pojavi v tem, da ne vem, kako naj ti zadevo čim bolj približam, da ti ne bo pretežko razumeti, ali kot si sama izpostavila – tega niste tako jemali v šoli.

Pa vendarle: sociolingvistika je širok pojem, ne gre, da bi jo opredelili na kratko in z dvema besedama. Je veda, znanost, sodi v jezikoslovno področje, njeno osnovno početje pa je proučevanje razmerja med jezikom in družbo. Kaj to pomeni? Sociolingvistiko zanima, kako se jezik odraža v družbah. Tako je, v družbah. Kako se je jezik razvijal npr. v določenem časovnem obdobju, kaj je družba storila za razvoj jezika. Družba je na primer uvedla poučevanje v šolah, na drugi strani je bila v času nemške okupacije prepovedana raba slovenskega jezika. To so vse odnosi med jezikom in družbo.

Dalje, vemo, da je jezik hibridna, živa tvorba, stalno se spreminja, vase sprejema nove in nove besede (poznaš sleng?!), nekatere pa se umikajo iz rabe. To bi morda že mejilo na stilistiko, ampak sociolingvistiko zanima prav življenje jezika. Torej kaj storiti, da npr. ne bi v slovenskem jeziku tako prevladovali angleški/nemški izrazi, kar je posebej očitno v slengu, strokovnem jeziku, tu je posebno na udaru npr. računalništvo in še kakšna stroka. Kateri so ukrepi za to, da povečamo vlogo slovenskega jezika v slovenskem prostoru (in tudi v zamejstvu)? Večjo skrb, vlogo in pozornost nameniti poučevanju jezika, poučevanje jezika začeti dovolj zgodaj in ustrezno, krepiti rabo jezika – tudi z več poudarka pri lekturi, ne dopustiti, da tuji izrazi, “ker več povedo”, “so in”, “so modernejši” ipd. izrinejo slovenščino oziroma jo siromašijo.

Gre tudi za življenje jezika npr. v manjšinskih družbah. Veš za manjšine na avstrijskem Koroškem, v madžarskem Porabju in v italijanski Benečiji, Kanalski dolini ipd.? Torej za tista področja sociolingvistiko zanima, kako se jezik ohranja, kaj so storili ali pa je možno storiti, da npr. slovenski jezik ne bi izumrl, prešel iz rabe ali povedano drugače, da ga ne bi nadomestil drugi, tamkajšnji “teritorialni” jezik.

Navedla sem ti le nekaj koščkov zelo obširnega področja, upam, da ti zadošča za osnovo. Če te kaj več zanima ali rabiš obširnejše pojasnilo glede določene zadeve, pa se javi.

Lp, Nataša

hvala ti nataša-zlo prijazna:)v nasprotju z drugimi.
No,sej je OK,eni imajo pač drugačna mnenja

Če bi imela Aisha drugačen odnos do stvari, ji verjetno ne bi bilo potrebno opravljati mature zdaj. Me kar zanima, kaj misli početi v prihodnosti – bo za vsak problem tekla spraševat na forum?? Če ne zna poiskati literature o taki stvari, kot je sociolingvistika, potem…
Bo kdo rekel, da moraliziram, ampak vsak dan imam opravka z ljudmi, kot je Aisha – ko morajo stvari sami najti, dobijo en tak hecen pogled. Ampak pred njimi je še dolg študij, zato se morajo kar lepo sami navaditi, da pridejo do zaželenih inf.

veš kaj mikas.Ne govori da nimam odnosa do stvari,ker prvo kot prvo me sploh ne poznaš in samo iz tega da sem pač vprašala na forumu sklepaš da je tako.
Prvič-maturo delam zdaj,ker sem bila lani ko bi jo morala delati lepo po operaciji in se smilila sama sebi ker sem vedela da bo zamudila celo leto študija!!!In sploh ne veš kako je to,če se cela 4 leta matraš imeti zelo dober uspeh, da se ti bo uspelo redno vpisat na željeno fakulteto in potem ti v enem mesecu ve pade v vodo.
Sem se k sreči pobrala,delam prek študenca,zdej delam maturo-slov. in angl. sta že za mano-uspešno in 8 marca se mislim vpisati na ekonomijo.
Zato še enkrat-ne moraliziraj če ne veš za kaj se gre pri vsej stvari,ker se ti bo enkrat še tko tko maščevalo.

New Report

Close