Najdi forum

Splash Forum Politični čvek Sodniki zahtevali 36-, dobili 24-odstoten povišek

Sodniki zahtevali 36-, dobili 24-odstoten povišek

Sodniki so po pogajanjih v petek začasno prekinili belo stavko

Sodniki so po pogajanjih v petek začasno prekinili belo stavko, ki je sicer trajala že od julija lani. Dosegli so, po neuradnih informacijah, saj uradnih ni, da bodo po novem izhodiščno uvrščeni v 46. plačni razred, do zdaj je bil izhodišče sodniških plač 40. plačni razred.

Spomnimo, ustavno sodišče je decembra lani sklenilo, da so plačne razlike (od 15 do 22 razredov) med sodniki in poslanci oziroma ministri, pa tudi med vodji sodišč in sodniki, prevelike. Sodniki so z belo stavko zahtevali za devet plačnih razredov višje plače, kar bi pomenilo 36-odstotni povišek, s čimer se vlada ni strinjala. Neuradno je vlada privolila v 24-odstotni povišek.
Izplačane plače precej višje od osnovnih

Osnovna bruto plača okrajnega sodnika (v začetnem 40. razredu) po zdaj veljavnem zakonu o sistemu plač v javnem sektorju je 2.179 evrov, višjega sodnika (48. razred) 2.982, vrhovnega sodnika (55.) 3.924, predsednika višjega sodišča (59.) 4.591 evrov. A dejanska izplačila sodnikom so zaradi številnih dodatkov (za redno delovno uspešnost, povečan obseg dela, stalno pripravljenost, mentorstvo, položajni dodatki …) precej višja. O tem smo pisali tudi v članku Nas sodniki “farbajo” z belo stavko ( http://www.finance.si/230065).

Po podatkih AJPES so za marec okrajni sodniki zaslužili do 3.900, okrožni tudi do 4.400 evrov. Najvišje izplačilo v sodstvu je za marec dobil predsednik vrhovnega sodišča (6.185 evrov, 65. razred), zelo blizu pa je bil tudi eden od višjih sodnikov svetnikov, ki je sicer uvrščen 10 razredov nižje, izplačilo pa je vseeno doseglo 6.111 evrov bruto.

Andreja Rednak
http://www.finance.si/

ja….a ste pričakovali kaj drugega?

Izsiljevanje 1. klase……..ki je spolzelo mimo ovčjih čred brez omembe (vsaj imena vredne)……….

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Nisem pričakoval kaj drugega. Bistvo je v tem, kako si sedanja oblast kupuje socialni mir na račun davkoplačevalcev. Seveda najboljša rešitev je povišanje plač in skupina “nejevoljnežev” je potešena. Sedaj bodo sledili še policisti, zdravniki, železničarji, vojska in prav zanimivo bo videti, kje bo vlada jemala denar, če ga pa že sedaj ne najdejo, da bi pomagali upokojencem

It is I, Leclerc preberi si tole
Povišanje plač sodnikov v tem času je posmeh vlade socialnim stiskam ljudi
Več o tem na povezavi:
http://www.sds.si/aktivnosti-2940/novice/povisanje-plac-sodnikov-v-tem-casu-je-posmeh-vlade/

Kako je meni to zanimivo…..forumaši se raje cufajo okrog WWII kot pa okoli aktualne politike…..

Sodniki so dosegli kar so želeli (seveda v zavetrju kregarij okoli Titove avenije)….zanimivo, to me je spomnilo na čase, ko se je v naši (pod Maršalom Titom) edinstveni in neponovljivi Yugi pojavila kakšna mini aferica (velikih itak ni bilo)…takrat je moj ata rekel: draga žena in otroci, nekaj se bo podražilo……in slednjikrat je imel prav…….

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

WWII je vsaj malo zanimiva.

Tole kar se sedaj dogaja sem predvidel tisti trenutek, ko je bil objavljen rezultat volitev.

In mutenje okoli ww2 je še kako pomembna stvar. Na tej ideologiji jezdijo tile kekci. Zato je pa treba te stvari enkrat za vselej razčistit. Zakaj pa misliš, da je bila prva stvar, ki jo je speljala nova vlada, da so “pozabili” dat plače centru za narodno spravo?

http://www.scnr.si/index.htm

In zakaj je na tapeti Dežman?

Ko se bo enkrat zgodovina razčistila, gredo tile kekci lahko zgolj še na smetišče zgodovine. Samo pri tako debilnem in slepo verujočem plebsu kot je doma (ali pa priseljen) tule, lahko to še sto let traja.

Denarja ni in država bo bankrotirala tako ali tako. Sodniki gor, sodniki dol. Če imajo lahko nesposobni gospodarstveniki v državnih podjetjih lahko plače več kot 10.000, zakaj ne bi pa še sodniki imeli malo višje? Kakšno zvezo imajo pa sodniki s Titom, je pa znano samo vam. Škoda pa, ker tako dobro plačani ne bodo mogli soditi tem našim čudovitim gospodarstvenikom, ker jih politiki (tako levi kot desni) varujejo, da se jim ne bo nič zgodilo. Pa saj, zaprimo tiste, ki kradejo čevlje in nakit, ne spodobi se zapreti tako spodobnega človeka, ki je ukradel celo firmo. Kam bi pa prišli?

kruha in iger leva….kruha in iger…… (o kruhu se bo še debatiralo) iger vam pa amo kulk čete:))))))))) (mantra nove vlade)

Skrbi me utrg, da se ne bo zgodovina nikoli razčistila……..vsak, ki kaj naredi v smeri razčiščevanja je popljuvan z bečkom ali domobrancem…….tale farsa od pohoda, pa me dela rahlo paranoično….srpi, kladiva, zvezde, svastike in pir………brez cilja, brez smisla………anarhija:((((((

Kruh je v smetnjakih. Je rekel Janša.
A zdaj ga ni več?

Kaj naj pol mislim… Za časa Janše nam je šlo tako dobro, da smo kruh v smeti metal? Zdaj pa… hm… bomo pa travo jedli, a ne? Samo, da so naši na oblasti.

Nehaj natolcevati, WW. Vsak, ki hoče razščiščevati preteklost, je domobranec? A res? In to pišete vi, ki so vam vsi, ki se ne strinjajo z vami, komunisti? Dajmo malo gledati v ogledalo, mogoče bomo ugotovili, da se enako držimo svojega plota kot druga stran. Če bi jaz zdaj tukaj napisala, kako mi je bilo luštno v socializmu, bi takoj vi začeli vpiti, da sem komunistka. Pa nikoli nisem bila v nobeni partiji in v nobeni stranki. Ampak to je edino, kar znate.

fejst leva….jaz sem bila proglašena že za vse živo kle na forumu…….če je bilo tebi luštno v socializmu alelujah….blagor tebi, zavedati pa se moraš, da ti, ki ti je bilo luštno ne predstavljaš večine………….edini plus (minus) socializma je bil, da proletarcem (delovskemu razredu) ni bilo treba misliti……..je namesto njih mislila partija……se motim?

Namesto mene ni mislila nobena partija, so mislili starši. Starši niso bili v nobeni partiji, so pa živeli veliko bolje kot danes. Ne samo moji starši, tudi mnogi drugi starši, kar se lepo vidi. Ti starši so spravljali gor velike hiše, ogromne, v njih danes živijo otroci s svojimi družinami. Ti otroci, ki niso več otroci, živijo v hišah, ki so jih njihovi starši zgradili z delavskimi plačami, vsaj tri takšne primere poznam na tem forumu. Oni pa danes kot visoko izobraženi niso zgradili nič, ampak živijo v dveh, treh sobah v hiši staršev. In pljuvajo po prejšnjem sistemu. Se ne vprašajo, od kod enemu delavcu v tovarni in eni prodajalki hiša na tri štuke, zgrajena iz nule, njim pa visoko izobraženim tri podarjene sobe v tej hiši. So kradli v bivšem sistemu veliko, ampak so kradli tako, da je ostalo tudi za druge. Danes se krade brez vsake meje in brez vsakega upoštevanja tega, da mora ostati kaj tudi za druge. In naj mi te isti zgoraj omenjeni danes pokažejo delavca v tovarni in trgovko, ki lahko zgradita bajto na tri štuke.

Še bolj te lahko skrbi, ker so tile, ki so se ven metali v ponedeljek direktno priklopljeni na oblast. Zraven so bili namreč “podmladki” treh vladnih strank, pa še Semoličev sindikat za povrh.

Mogoče, je dobra stran, da ni bilo podmladka četrte. Čeprav niti nisem zihr, kako naj bi zgledal podmladek desusa… Sem morda to že jaz?

Zgodovina se pa bo razčistila, nič bat. Če ne drugače pa od zunaj. Smo v eu, samo tega tisti, ki opletajo z yugo in ruskimi zastavami še niso dojeli.

Na koncu štejejo zgolj fakti. Skrivat se jih že ne da več, edino izbrskat jih je treba iz zaprašenih škatel. Gre počasi… kot kitajsko mučenje z vodo. Kaplja za kapljo… Če bi odprli pipo, bi šlo hitreje in brez bolečin.

fejst leva….zajami sapo, pa še enkrat preberi kar si napisala…….

Dej mi pvej….kakšno je bilo njihovo sporočilo?…..ker tole je bilo eno samo sranje…….al je štundatariji mal dolgčas in jih daje abstinenčna kriza, pa so določene strnke sponzorirale tale žur….ali pa je za vsem kaj več?

Nimam časa brati za seboj, drugo delo. Povedati hočem, da so v prejšnjem režimo pari, sestavljeni iz tovarniških delavk, trgovk, snažilk, zidarjev in smetarjev, postavljali gor hiše, tudi na tri štuke. Danes pa pari, sestavljeni iz ekonomistke in računalničarja, pravnice in inženirja, niti stanovanja ne morejo kupiti, ampak v teh že prej narejenih hišah svojih staršev živijo v dveh in treh sobah. In potem še udrihajo po prejšnjem sistemu. Jim ne potegne?

To sem hotela napisati.

Kadar imajo vsi vse, imajo vsi nič.
Še ena, ki misli, da denar raste na drevesu?

Si ti tudi v hiši svojih staršev, ki sicer ni NIČ, ampak je pa vseeno streha nad glavo?

fejst leva…oba moja stara sta imela visoko (sedaj univerzitetno ) izobrazbo…..pa ni šlo tko na izzy kot ti pišeš….hišo sta gradila kar nekaj let 10+…….je pa res, da nista izčrpavala raznih znanstev in zvez, da bi dobila kaj bolj poceni…….tovornjak opek je pripeljal…..in skipal opeko (če veš kaj to pomeni)…….50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} opeke je bilo za odpad…..kaj je že cement?…aja, pol ulice je zgrajeno iz velenjske opeke (se ne bom niti trudila razlagati kaj to pomeni…poišči sama)šur…..seveda se je dalo do hiš priti na izzy way….ampak cena??????

Če mene sprašuješ…

Daleč od tega.

Začel sem pa iz nič in s plačo 300 DM po črnem tečaju v tvojem zlatem socializmu.

Moja mama ima univerzitetno izobrazbo, moj oče srednješolsko, mi smo kupovali stanovanja. Poznam pa najmanj petnajst primerov neizobraženih parov, delavska klasa, z hišami na tri štuke, zgrajenimi v socializmu. In v vsakem štuku zdaj živi eden od otrok z družino ali solo, ker ti niti garsojere ne morejo kupiti. Ne pravim, da so se te hiše zidel na izi, seveda se niso, so pa bile sezidane. Ja, valjda, da je trajalo deset let, kaj pa drugega? Cena? Koliko je pa danes cena? Če pogledava to klaso ljudi, delavka v tovarni in navaden delavec, več kot 1.300 na mesec ni šanse, to je maksimum. Bosta onadva spravila hišo gor v desetih letih? Niti v tridesetih je ne bosta.

Deset let za 300 kvadratov in tri štuke ni nič. Danes ljudje v desetih letih niti garsonjere ne spravijo skupaj, gotovo pa ne ljudje, ki sem jih zgoraj omenjala, navadni neizobraženi delavci.

Včasih ni bilo problema. Ampak, nekvalificirano delo je bilo dejansko vredno ravno toliko, kot je zdaj. Kar pomeni, da je razliko “doplačal” nekdo drug. Bi bilo lepo, če bi še tega “drugega” ki je vse skupaj financiral vprašala kaj si misli, ne samo tiste, ki so kasirali.

To drugi bi verjetno lahko bila moja mama, ki je imela končano fakulteto in njeno delo ni bilo nekvalificirano, ampak visoko kvalificirano in zelo odgovorno? Ona ni imela nič proti, da so si delavci postavljali hiše. Pa drugače prejšnjega sistema ni marala in je govorila, da so bili oni prej lopovi, ampak zdaj pravi, da so te pa še stokrat hujši lopovi.

New Report

Close