Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika sok (sirup) iz melise

sok (sirup) iz melise

Na enem od sosednjih forumov sem pred časom našla recept za sok iz mete. Jaz pa imam velike količine melise in me zanima, če ima katera kak recept za sirup iz te zeli. Rada bi tak sirup, ki potem ostane v kleti čez zimo.

MELISIN SIRUP
Dve skodelici svežih cvetov melise zakuhamo v litru vode, ohladimo in dodamo 1 kg sladkorja. Pustimo stati 2 dni, nato odcedimo in dodamo sok dveh limon. Sirup hranimo v zamašenih steklenicah. Dajemo ga nervoznim ljudem.

Melisin sirup
V 2 litrih vode kuhaš 15 min meliso, ki je mora biti kar veliko. Nato odcediš, dodaš 2 kg sladkorja in raztopiš. Dodaš 2 citronki (majhne rdeče škatlice) in na koncu še sok 4 limon. Še vroče naliješ v steklenice. Piješ razredčeno z vodo. Dober je tudi kot dodatek čaju.

tole sem našla v svoji mapi shranjenih receptov, sprobala še nisem nobene variante…

če boš delala pa le sporoči kako ti je uspelo…

p

Jaz pa delam po naslednjem receptu, in je sirup fantastičen – tudi otroci ga obožujejo. Okus je manj intenziven ko bezgov, po pitju imaš pa dolgo v ustih občutek svežine. Sama pijem bolj redko mešanico, medtem ko otroci obočujejo bolj sladkast okus – več sirupa.

Recept pa ko za metin sirup:
3,5 l vode
3 citronke (tiste male rumene plastične )
5-7 limon (jazjih dam 7)
3 kg sladkorja
5 pesti melisinih listov (lahko tudi več, pride bolj izrazit okus)

Vse skupaj zmešaj , ter pusti stati 24 ur. Medtem občasno premešaj.
Po izteku vse skupaj precedi in vlij v steklenice, ki jih hraniš nekje na hladnem, jaz jih imam v kleti.
Odprto steklenico hrani v hladilniku.

Iz omenjenih količin dobiš približno 5,5 l sirupa.

Imam seveda tudi recept kuhanja, vendar je meni zgoraj omenjeni ljubši. Delam kar v plastičnem lavorju v kuhinji , vsaj trojno količino naenkrat, in povem ti, da je užitek že med delom samim, saj melisa oddaja zelo prijetne vonjave.

Na zdravje

Sem se že odločila, da ga naredim čez vikend. Moža ne bo doma tako, da bova imeli s hčerko čas početi te zadeve.

Imam pa eno vprašanje glede limon. Jih stisneš ali razrežeš na kose?

V času bezga sem na podoben način pripravila bezgov sirup, pa ga ni več, tako, da sem že tuhtala, kakšen sirup bi lahko še pripravila.

Hvala in lp Valci.

Limone dam na pol, po 24 urah pa jih stisnem, da dobim sok.

Delala sem sirup iz melise po hladnem postopku, pa se ni imel časa pokvariti. Bil je odličen. Zdaj bi ga naredila iz mete, a bi ga rada hranila dlje časa, ker imam mete res veliko, tako da bom naredila to kuhano varianto.

New Report

Close