Najdi forum

Solaris

Včeraj sem si ogledal to čutno stvaritev. Ravno pravega razpoloženja…
Baje je dostojen hommage originalnemu Solyarisu Andreja Tarkovskega – še nisem gledal. Čeprav sem se prav pripravil, da ne bom gledal akcijsko znanstveno fantastiko, sem bil fajn presenečen, se nisem dolgočasil niti za trenutek. Res tak komplexn film o skrivnosti, krivdi, izgubi, spominih, vesoljski ladji, umoru, čudovite glasbe in končno ljubezni….Takih zadevščin manjka v filmski industriji.

Je še kdo gledal? Kakšna mnenja?

Super, da ti je vsec, Don Vito 🙂
Jaz sem gledala oba filma.Najprej Tarkovskega, ki je narejen sicer z zelo skromnimi sredstvi (rekviziti in mizanscena so prav hecni, ce pomislis, kaksna tehnologija je uporabljena danes v svetu filma),ampak predstavlja SOLARIS z veliko zacetnico.Skrivnosten, poeticen in filozofski.Tarkovsky se osredotoca na vec oseb romana, ki so enako pomembne (ali pa celo bolj, za razumevanje zgodbe) kot ljubezenski par.
Po Tarkowskem sem z veliko radovednostjo pricakovala nov film, pa sem bila pravzaprav razocarana.Zdi se mi v redu, da se nov film v osnovi popolnoma locuje od starega,saj se tematsko ukvarja bolj ali manj z ljubezensko zgodbo.Pa vendar me ta stil “notranjega monologa ” sploh ne preprica. Za ilustracijo:
Clooney neprestano GOVORI-misli o receh, ki ga tarejo, v obliki dialoga,ki spremlja sliko, Tarkowski pa vsa pereca vprasanja predstavi v obliki pravega DIALOGA med igralci (super igralska zasedba : Yuri Jarvet kot Snaut je genialen!), ki je dramatursko veliko bolj zapleten in zanimiv.Tako dobis avtomaticno vec prespektiv na celotno dogajanje z vesoljske postaje Solaris .
Ce bos imel priloznost, si oglej se stari film. Priporocam.Se dobi na video kaseti-v ruscini, z angleskimi podnapisi 🙂
Pa tudi kaksne retrospektive Tarkovskega se zgodijo kdaj pa kdaj (pred kakim letom dni so vrteli Solaris celo v Pekarni, v Mariboru).
Poznas roman, ki je obema filmoma sluzil kot literarna podlaga?
Stanislav Lem: Solaris >>> zeloooo priporocam :-)))
(ne vem, ce je preveden v slovenscino, vsekakor pa sta angleski in nemski prevod odlicna)

lep pozdrav
BzB

Jaz se bolj ali manj strinjam z BzB.

Verzija Tarkovskega mi je bila drugače bolj všeč, pri novi verziji me je najbolj razočaralo to, kako so se osredotočili na ljubezensko zgodbo, medtem ko se Tarkovski osredotoča na, hm, recimo človeškost samo. In konec je v prvi verziji tudi boljši. 😉
Sicer pa to prvo verzijo dostikrat vrtijo v kinoteki v Ljubljani. Samo se moraš pripraviti na še počasnejši tempo od Soderberghovega Solarisa, še bolj klavstrofobičen občutek in še daljšo dolžino.

Živjo,
jaz sem gledala samo novo verzijo in mi je bila že ta (sicer samo meni in nikomur drugemu, kar jih poznam) različica tako všeč, da sem že iskala videokaseto od Tarkovskega (ker je baje bistveno boljša), pa zaenkrat nič. Lema sem pa prebrala že v osnovni šoli, kar je pa sploh doživetje (kolikor se spomnim), ker dobiš še bolj kompleksen (večplasten in večstranski) vpogled v dogajanje. LP

Hojla Katarina,

Sama sem kupila videokaseto preko “amazon.de” ze nekaj casa nazaj,ampak mislim,da jo imajo se zmerom na zalogi.
lp

BzB

Sej vam pravim, film skoraj enkrat na tri mesece zavrtijo v ljubljanski kinoteki.

Hvala vama, BzB in Iri, bom malo pogledala, kaj se dogaja v Kinoteki (upam, da imajo kak spored na internetu), sicer pa Amazon. Lep pozdrav

Hvala za tvoj pogled na filma….zdaj me pa res mika še videti original. Ne skrbi, Arthur C. Clarke, Isaac Asimov in Stanislaw Lem so moji “stari kolegi” :). Tako da poznam tudi literarno predlogo – od Lema imam doma Eden (poznaš). Je pa to nedvomno najboljša vloga Georga Clooneya do zdaj, samo kako poskuša združiti svoja stara čustva do preminule žene in nove občutke do neznanke…Kul. Pa kako fino odigra vse nianse svojega razpoloženja.

Veš kaj mi ni jasno – v ta novi izvedbi reče Snow, da ga obiskuje njegov brat….potem pa vidimo, da je v bistvu to on sam, ali pa brat dvojček?? Pa tisto smejanje na koncu 😉 Ali je Snowa ubil ta njegov brat dvojček – kako sprevržen um je potem ta Snow…

Motilo me je samo to, da “pametni” amerikanci propagirajo film kot ljubezenska zgodba v vesolju :((

Čau Iri 🙂

Hvala še tebi za tvoje nasvete in mnenje.

Ja, Solaris Tarkovskega bo 30.5. tega leta v ljubljanski Kinoteki. 🙂 Upam, da ga tokrat pogledam, ker imam že nekaj časa namen, pa ga nikoli ne izpolnim. Torej se vidimo v kinoteki 🙂

Niko, hvala. Očitno se vidimo 🙂

Na http://www.kinoteka.si imajo spored za vsak mesec sproti, kakšen teden prej objavijo spored za naslednji mesec.

Aha, sem odgovarjala zgoraj prehitro, da bi videla, da je že poskrbljeno za vse informacije glede kinoteke. 🙂
Tistim, ki bodo prvič v kinoteki, samo en nasvet: raje v peto vrsto kot v petnajsto. 😉 (Beri: sedeži so malo stari in podij se ne dviga, tako da je bolje sedeti bližje, kot pa se tri ure presedati sem in tja ter loviti platno med glavami ljudi pred teboj.)
😉

Hm, sicer sem že malo pozabila, kaj so v tej verziji ustvarjali, ampak kolikor se spomnim, je Snowa ubil njegov brat dvojček, ki ga je on v bistvu “izsanjal”. Sej sam pove, da se je šele zavedel samega sebe, ko ga je nekdo že hotel ubiti, zato je on ubil njega prej. Pri Tarkovskem tega ni, zato si predstavljam, da je to pač tisti twist, ki ga rabijo v holivudu. Tako kot propagiranje filma kot ljubezenska zgodba, pač. 🙂

V Kinoteki 5. vrsta levo 6. sedež NE DELA!! je sesut!
no, razen če ga niso že popravili, jaz se mu izogibam:))))
ponavadi je dovolj prostora, da se presedež, ampak kaj pa če…
Nebo nad Berlinom je bilo nabito, life je tudi ponavadi – in ti nabašeš na ta sedež – not good!:))
na srečo ne govorim iz lastnih izkušenj, sem pa sedela že v 5. vrsti 5. sedež:)))

Heh, kaj to pomeni, da se sedež ne ustavi in se odpre čisto do tal, ali da se sploh ne odpre? 🙂

To, da je čisto do tal odprt:)))

Baaaad, sej ne moreš sploh gledati tako, jst se niti trudila ne bi. 😉

Ja, ful je bedno, enkrat sem enega ful ogromnega tipa videla, ki se je moral s tem sedežem sprijaznit, ker je bilo vse polno – ne vem, kaj je naredil:)))
Moj frend je že klical ob enajstih ponoči v Kinoteko, da mu rezervirajo drug sedež za naslednji dan, ko je na karti ugotovil, da je ravno na tega bednega naletel. In jim je rekel, da je sedež pokvarjen, un tam je dal drugi sedež, a ta je še vedno pokvarjen in tudi prodajajao ga:))
Res, bi morali to zrihtat – mogoče pa že so, bom prav pogledala:))

🙁

Impresionistično.
Si me motivirala za ogled filma.

A si šel potem gledati Tarkovskega v Kinoteko?

Še nekaj sem ti hotela povedati, ker ravno vem, da znaš ceniti dober horror. 😉 V kinoteki imajo ta mesec kar nekaj grozljivk, od The Thing, Predatorja, Christine, do Altered States. Vsaj zadnja dva moram gledati, ker jih še nisem.
http://www.kinoteka.si

Gledala sem Solaris enkrat ko sem bila mlada. Spomnim se, da mi je bilo dolgčas, ker Tarkovski ni bil nič drugaćen od drugih ruskih režiserjev kar se dolžine tiče. Morda bi si ga morala ogedati sedaj. Ali pa vsaj Nov Solaris, ki je pa verjetno bolj komercialen.

New Report

Close