Najdi forum

šolarka

Zanima me, če ima nekdo, ki se izobražuje v lastnem interesu kakršnekoli ugodnosti, ki jih mu jih mora zagotoviti delodajalec. Mogoče kakšen dan dopusta-plačanega ali neplačanega? Zanima me tudi, kako se tretira neplačan dopust (so plačani samo prispevki-se šteje v delovno dobo)?

Zanima me tudi, ali lahko delavcu, ki se izobražuje v lastnem interesu delodajalec odredi delo preko polnega delovnega časa (seveda samo ustno) in še to samo za koriščenje ur (uro za uro, in ne uro za uro in pol)? Kaj se lahko zgodi v primeru, da delavec takšno delo preko polnega delovnega časa zavrne?

Tudi pri izobraževanju v lastnem interesu ima delavec pravico do dopusta na dan, ko prvič opravlja izpit, le da je ta dan neplačan. Neplačan pomeni, da delodajalec s tem nima nobenih stroškov – se pravi tudi ne za prispevke.

Delo preko polnega delovnega časa pa s tem nima nobene zveze. Delavec ga je dolžan opravljati, če je odrejen v skladu z zakonom. Odkloni ga po mojem mnenju lahko samo v primeru, če bi sovpadlo ravno na dan, ko ima izpit (ker ima takrat pač že z zakonom določeno pravico do dopusta).

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close