Solastniki
Pozdravljeni,
imam zelo zahtevno situacijo, ki me bremeni sedaj ko želim nepremičnino prodati in bi rad zadevo razrešil čim hitreje, kar pomeni brez dolgotrajni sodnih postopkov, zato se obračam na vas. Situacija je sledeča; podedoval sem nepremičnino in sicer v deležu 26/32. Preostali del je razdeljen med štiri solastnike, ki so tuji državljani. Solastniki so že več kot 20 let, pa vendar niso nikoli te nepremičnine niti videli, kaj šele krili sorazmerne stroške, ki so v teh letih nastali. Solastniki so vpisani v zemljiško knjigo od dedovanja iz leta 1991, ni mi znano ali so takrat sploh plačali takso. Leta 2006 je večinska lastnica umrla in njen delež sem podedoval jaz. Z navedenimi solastniki ne morem vzpostaviti stikov, po vseh teh letih so namreč nekateri že umrla, saj gre za starejše ljudi, drugi pa preselili, podatki iz zemljiške knjige mi zato ne pomagajo, vsi so namreč državljani Srbije, zato je vse skupaj še toliko težje. Kakšna je torej najbolj optimalna in hitra rešitev v tem primeru, saj stroške v celoti krijem sam, verjetno sem jih preko tega že izplačal, prav tako gospa, ki je umrla in mi to zapustila.
Hvala za odgovor
Sami ne boste morali prodati hiše, saj za delitev solastnine veljajo pravila Stvarnopravnega zakonika, ki določa:
(1) Solastniki sporazumno določijo način delitve stvari. Za pridobitev lastninske pravice se smiselno uporabljajo določila, ki urejajo pridobitev lastninske pravice s pravnim poslom.
(2) Če se solastniki ne morejo sporazumeti, odloči o načinu delitve sodišče v nepravdnem postopku tako, da solastniki dobijo v naravi tisti del stvari, za katerega izkažejo upravičen interes.
(3) Sodišče lahko odloži delitev za največ tri leta, če kdo od solastnikov izkaže močnejši interes, da se stvar še nekaj časa ne razdeli, kot je interes solastnika, ki predlaga delitev.
(4) Če fizična delitev stvari v naravi ni mogoča niti z izplačilom razlike v vrednosti, ali je mogoča le ob znatnem zmanjšanju vrednosti stvari, sodišče odloči, naj se stvar proda in razdeli kupnina (civilna delitev).
(5) Na predlog solastnika lahko sodišče odloči, da namesto prodaje pripada stvar v celoti njemu, če izplača druge solastnike tako, da jim plača sorazmerni del prodajne cene, ki jo določi sodišče. Če to predlaga več solastnikov, ima prednost tisti solastnik, ki ga določi sodišče, upoštevaje velikost idealnih deležev, dosedanji način rabe stvari in potrebe solastnikov.
(6) Solastnik, ki je po prejšnjem odstavku dobil stvar, pridobi lastninsko pravico na stvari s pravnomočnostjo odločbe. Drugim solastnikom mora izplačati njihove deleže najkasneje v treh mesecih od pravnomočnosti odločbe skupaj z obrestmi, po katerih se v kraju, kjer leži nepremičnina obrestujejo bančni depoziti za dobo treh mesecev, od dneva pravnomočnosti odločbe do dneva plačila. Drugi solastniki imajo do celotnega poplačila na stvari zakonito zastavno pravico.
Sodišče bo poiskalo druge solastnike oz. jim bo postavilo začasne zastopnike, če jih ne bo mogoče najti.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.