solastniki
Pozdravljeni,
Imam zanimivo vprašanje oz. smo v zanimivi situaciji.
Mož je lastnik polovice stanovanjske hiše – spodnja etaža. Zraven omenjenega dela hiše je v zemljiško knjigo vpisana tudi garaža. Ker pa z možem ne živiva na tej lokaciji, v njegovem delu živijo njegovi starši.
Druga polovica hiše pa je v lasti moževe sestre, ki pa tudi dejansko živi z družino v omenjeni nepremičnini. Njen del je vpisan kot etažna lastnina in je dejansko njihov zgornji štuk.
Parcela na kateri stoji hiša pa je v solastniško med možem in sesto vsak do 1/2.
Garažo, ki pripada spodnjemu stanovanju in katere lastištvo ni pravo je ves čas bivanja uporabljala njegova sestra brezplačno. Pojavil se je problem, ko sva zaprosila, da naj v razumnem času posparvijo garažo . pač pojavila se je potreba po uporabi in da nam stvari ne bi stale na dežju bi jih rada imela pospravljena v svoji garaži. seveda sva probala ustno, vendar sva dobila odgovor, da na zimo ju pa ne bova ven metala in stvari tudi nista pospravila. Potem sva pa midva pač po določenem času samo garažo zaklenila in pustila takole. Res, da je mož vsak dan pri starših in bi mu sestra lahko karkoli omenila. Vendar do danes ni bilo odgovora ( to se vleče od jeseni). Zanima me, kakšen naj bi bil najin postopek da bo zadeva speljana uradno in formalno. ( da naju ne bo mogla sestra tožiti zaradi oviranja do njihovih stvari).
Kakšen postopek lahko uvedenomo, če sestra na skupni parceli, kjer stoji hiša samovoljno zamenja dvoriščna vrata z takimi na elektriko in potem še pričovala, da bova plačala polovico ( vsekakor pa ni nikjer vključen daljinec za ta vrata)….
Ali lahko sestra gradi karkoli na skupni parceli brez dovoljenja drugega lastnika. namreč na tej parceli je še eno gospodarsko poslopje – bolj lopa v kateri pa imata moževa straša svoje stvari, kakor je bilo dogovorjeno z darilno pogodbo, naj bi to lopo uporabljala dokler bosta živa…..
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovani!
V vsakem primeru je najbolje, da se poskusite z moževo sestro pogovoriti, saj v večini primerov zaradi zaostrovanja odnosov med solastniki (ki so poleg tega še sorodniki), ki imajo etažno lastnino na določenem delu nepremičnine, življenjske razmere postanejo nevzdržne.
V kolikor bi moževa sestra brez privolitve vašega moža kupila dvoriščna vrata, potem do vašega moža nima nikakršnega zahtevka. Vašemu možu mora omogočiti dostop in nemoteno uporabo solastnega dela nepremičnine, kar pomeni, da mu mora dati tudi daljinski upravljalnik za vrata (v kolikor bi mu bil dostop do nepremičnine brez le-tega onemogočen).
Prav tako vaša sestra nima pravice graditi na solastnem zemljišču ničesar brez predhodnega soglasja vašega moža zato, ker imata oba solastnino na celotnem zemljišču in ne pripada vsakemu točno določena polovica zemljišča (solastnina v naravi ni razdeljena, razen stanovanjske hiše, ki ste jo očitno etažirali še po stari zakonodaji – iz opisa v vašem vprašanju ni razvidno karkoli drugega). V kolikor garaža pripada izključno vašemu možu, lahko pisno naslovite zahtevek na moževo sestro, naj garažo v primernem roku izprazni, sicer vam bo dolžna plačati uporabnino za obdobje preteklih 5 let , šteto od dne vložitve tožbe, v višini mesečne najemnine z zakonskimi obrestmi, ki tečejo od vsakega zapadlega neplačanega mesečnega obroka uporabnine dalje, do plačila, izpraznitev pa boste zahtevali v sodnem postopku.
Razmislite, zaradi nerešenih zadev lahko nastane veliko stroškov in različnih sodnih postopkov, ki se jim v primeru dogovora lahko uspešno izognete.
Lepo pozdravljeni!
Lep pozdrav!
Imam vprašanje, ker se mi kot laiku zdi nepravilno, a je sodišče tako razsodilo.
Gre za tožbo manjše vrednosti med lastnikom stanovanja in upravnikom. Na poravnavi ni prišlo do poravnave,dogovora, zato je sodnik nejevoljen rekel., da nihče noče popustiti in je določil, da bo razprava javna, da se bodo prebrale te in te listine. Podpisan je bil zapisnik z obeh strani., moje, ker sem se branil sam in odvetnika nasprotne strani. Čez tri tedne pa je pripšla razsodba v imenu ljudstva, kjer je bilo določeno 1/3 zmage meni in 2/3 upravniku..s tem, da mi je bilo določeno 2/3 plačila z obrestmi vred in tudi stroški takse so bili izgubljeni. Bila je možnost pritožbe, vendar s ponovnim v plačilo takse kot da gre vse od začetka…
Tukaj smo nehali, saj so bili tudi sodni stroški minimalni. me pa zanima, ali se pri tako
pomembni zadevi , kjer je v zapisniku navedeno, da bo razprava javna z branjem določenih dokumentov in kjer smo imeli pisna dokazila, v treh tednih kar določi razsodba..
Sprašujem zato, ker skoraj vzporedno poteka druga tožba istega upravnika in kjer tožijo več stanovalcev, pri nekaterih zadeva miruje, druge sodišče obravnava prednostno, bojim se, da se bo vseskupaj končalo tako kot prvi primer.,
Prosim vas za pojasnilo prvega dela mojega vprašanja, potem bom vedel, kako moram ravnati v naprej.
Hvala!
Spoštovani!
Očitno je šlo za postopek v sporu majhne vrednosti, kjer v skladu z veljavno zakonodajo sodišče v primeru, da iz vlog strank ter predloženih dokazov izhaja, da je stvar zrela za razsojo, enostavno razsodi. Konec koncev, tako lahko naredi sodišče vedno, kadar je dovolj dokazov, da lahko v zadevi razsodi. To pomeni, da se že na prvem naroku (ki sledi poravnalnemu naroku) zadeva zaključi in v roku 30 dni po tem naroku izide pisna sodba, ki jo sodišče vroči obema strankama postopka. To, da je bila razprava javna, pomeni, da javnost ni bila izključena – ta zapis je formalnost, ki je redni sestavni del zapisnikov, v skladu z določili zakona o pravdnem postopku. Enako velja za zapis, da se predložene listine in vloge štejejo za prebrane.
V kolikor pritožbe niste vložili, ste zamudili priložnost, da bi pritožbeno sodišče razsodilo drugače, kot je sodišče prve stopnje, torej razpolagate s pravnomočno sodno odločbo, ki s svojo vsebino zavezuje obe stranki postopka. Glede na navedeno, je zelo vprašljivo, kako naprej – če sploh.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.