solastništvo
Z mladoletnima otrokoma smo solastniki polovice nepremičnine, dedovali smo po pokojnem možu- on je dobil solastništvo z izročilno pogodbo, solastnik ostale polovice je tast.
Tast bi svoj delež ravno tako z izročilno pogodbo izročil hčeri, ona pa želi, da se vsi dediči odpovejo nujnemu deležu, zanima me, ali se lahko jaz kot zakonita zastopnica otrok, ki so dediči odpovem nujnemu delu v njunem imenu?
Zanima me tudi ali se, da solastništvo točno opredeliti v lastništvo in na kakšen način bi bolo najbolje?
Najbolje bo, da stopite do notarja, ki vam bo na vsa zgoraj navedena vprašanja (načeloma brezplačno) odgovoril. Glede zastopanja vaših mladoletnih otrok pa se lahko pozanimate tudi na pristojnem Centru za socialno delo (ampak tudi notar vam bo na to odgovoril, saj mora biti odpoved dedovanju oz. izročilna pogodba sestavljena v notarskem zapisu, pri čemer pa notar ODGOVARJA za vsebino notarskega zapisa, ki ga sestavi).
Solastništvo se lahko sporazumno z vsemi solastniki tudi spremeni v izključno lastništvo npr. z ustanovitvijo etažne lastnine, če gre za stavbo ali z fizično razdelitvijo-parcelacijo, če gre za zemljišče. Če ni sporazuma med solastniki, pa še vedno obstaja sodna pot za razdružitev solastnin.
Pa še to: pri izročilni pogodbi se morate odpovedati nujnemu deležu samo na tisti nepremičnini, ki je predmet izročilne pogodbe. Dedovanje ostalega premoženja, ki ga ima izročitelj pa ostaja “odprto”.
Forum je zaprt za komentiranje.