Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti solastništvo

solastništvo

Pozdravljeni!
Imam problem, ki ga kljub raznoraznim pogovorom ne znam rešiti.
S sestro sva solastnici starejše hiše, ki je po dolgotrajni pravdi pripadala nama. Naj povem, da sta starša imela dve hiši in pet otrok. Vseskozi je bilo mišljeno, da hiša, ki sta jo zgradila oče in mati v času zakonske zveze, do ene polovice pripada meni, starejša hiša, v kateri smo živeli, pa bratu in mlajši sestri.No, na koncu je prišlo do spora in ker je novejša hiša vredna več kot starejša, sem popustila in zamenjala za starejšo hišo, v kateri smo živeli in se sprijaznila za delež s sestro. Vlagala sem v obe nepremičnini, pomagala obema staršema.
Ker je nepremičnina na vasi in ker vsi glede na mojo usmerjenost ( zaščita kulturne dediščine), pričakujejo, da bom poskrbela za razpadajoči objekt,sprašujem, kako naj povem, da mi vsled dogodkov po smrti staršev te nepremičnine ne pomenijo NIČ in da bi svoj delež rada prodala!
Nihče noče o tem nič slišati, jaz pa se tudi ne čutim več kompetentno reševati to zapletenost okoli neke nepremičnine, ki je pripadala mojim staršem?
Na kakšen način sploh lahko prodam svoj delež? Hvala za odgovor in lp!

Pozdravljeni,

s svojo (so)lastninsko pravico na nepremičnini lahko prosto razpolagate brez soglasja drugih solastnikov. Torej lahko svoj delež tudi prodate. Pri tem vas omejuje zakonita predkupna pravica ostalih solastnikov, kar pa predstavlja le vašo obveznost, da jih o nameravani prodaji in njenih pogojih (cena, rok) obveste (v dokazne namene je to najbolje storiti pisno, s priporočeno pošiljko). Predkupni upravičenec vam mora v 30 dneh po prejemu obvestila na zanesljiv način sporočiti, ali bo uveljavljal predkupno pravico in hkrati z izjavo, da kupuje vaš delež, plačati kupnino oz. jo položiti pri sodišču. Če predkupne pravice ne bo izkoristil, lahko pod pogoji, ki so navedeni v obvestilu, svoj delež prodate komurkoli. Če pogoje spremenite (npr. znižate ceno), morate cel postopek ponoviti.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close