Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Solata na pikniku

Solata na pikniku

V mozevi sluzbi imajo vsako leto piknik. Vsako leto je organizator eden od zaposlenih. (Manjsa firma, 6 zaposlenih)
Letos je to moj moz. Razdelila sva si zadolzitve. On ima na skrbi meso in pijaco. Jaz pa priloge-solate. Zdaj pa prosim za malo pomoci. Krompirjevo solato nebi, francosko tudi ne. Ima morda katera kaksen dober recept za solato. Naredila bi pa 3, 4 razlicne. Hvala

Google: solate

Za solato st. 1 naj bo definitivno zelje. Tanko narezano in naj odlezi kaksen dan v hladilniku. 2. naj bo paradajz, cebula, paprika in sir v slanici ali namesto sira poli salama na kocke. 3 naj bo strocji fizol s cebulo in cesnom. 4 grska solata…. V glavnem z zeljem ne mores faliti na pikniku.

Meni zraven hrane z žara najbolj paše grška solata, torej paradižnikova s feta sirom.

Bognedaj poli salame vmes! To tako smrdi, ko je nekaj časa na prostem, pa tudi me vem, komu ke to užitek jesti, zraven čevapčičev pa sploh. Poanta zelne solate je pa zame, da je sveža in hrusta, ne pa da zelje že kak dan stoji vse mehko in uvelo

pa nasa nardi dobro porovo, pa smetana al kaj je notr… ful osvezilna.

zanimivi so pikniki, k so kao moska domena, pa imajo se vedno zenske najvec dela… meso odpres in vrzes na zar… s solato pa tud vemo kok je dela… sploh ce so razlicne…

Šopska, testeninska, caprese, kakšna solata z ajdovo kašo, kumarična s čebulo…

Ampak zeljnata s krompirjem pa že skoraj mora biti prisotna na pikniku 🙂

Ja poli je namesto sira v grski, samo da je brez oliv. Poli zakisa in nic ne smrdi. To je za tiste na dieti. Drugace pa kot sem napisala sir v slanici. Poli mi dodamo, ko pridejo tisti s ketonskimi dietami. Kar pomeni vsi mozevi prijatelji. Btw sploh ni slabo in zaradi kisa ali limone, se ne usmradi.

Lahko posljes tvojo za racunalnik, da napise recept za to porovo solato s smetano?

Eno osvežilno- kumarce, paradižnik, koruza, kisla smetana, bučno olje, jab. kis.. v to je tko slastno še sočen kruh pomakat .

In če vsem tem predlogom dodaš še solato s čičeriko – pločevinka čičerike, nakockana rdeča paprika, nalistana čebula, sesekljan peteršilj, sok pol limone, oljčno olje, sol in poper po okusi in še eno trdo kuhano jajce gor ali pa ne … imaš že vse. Pa grški jogurt s čemažem za omako, poleg tradicionalnih.

Super ste. Hvala vsem

Ce se pripomnim: veliko je odvisno od tega, ali imas prostor za drzati solate na hladnem ali ne. Hladilne torbe, do polovice napolnjene z ledom in na to postavljene zaprte plasticne sklede so dovolj dobra zasilna resitev za majonezne, jajcne, mesne in podobne obcutljive solate.
Ce nimas moznosti hladiti, ostani raje pri solatah s kisom in oljem: krompirjeva, kumaricna, fizolova (zrnje ali stroki), zeljna itd. Lahko gres tudi v kake manj vsakdanje pikantne variante, npr urnebes ali tabouleh ali picco de gallo (poisci recepte). S par feferoni/ciliji bo vse zdrzalo nekaj ur brez hladilnika.

Pa se en nasvet mimo solat. Fajn je pripraviti neko uvodno jed, npr male porcije golaza ali golazeve ali ragu juhe. Nekaj, kar lahko drzis na vrocem in sproti ponudis, ko ljudje prihajajo. Se nekako sprosti vzdusje in ni takega pritiska na rostilj in se lahko meso v miru in do konca spece.

Pri nas ne sme manjkati tatziki, kimchi in šopska solata. Potem so obvezne mlada čebula, na žaru pečena rdeča paprika, na žaru pečene bučke.
Nato sveže narezane kumare, paradižnik (ki prej nekaj dni odstoji na soncu, da sploh dobi barvo) in zelena solata.
Dresinge naredim posebej in si vsak polije po svoji solati sam. Eden je klasika, kis in bučno olje. Eden je jogurtov z veliko nasekljanega drobnjaka, eno je tržaška, ponavadi pa imam tudi kak kozarec čemaža v olivcu. Vse to paše na vsako solato.

Zakaj pa poleg mesa samo solate? 😛 Mogoče bi bilo bolje, če ne bi vse baziralo na neki kislini.

Sicer pa ti svetujem, da se solat s smetano izogibaš, sploh če bo vroče.

Če že, predlagam zelenjavo na žaru v solati (bučke, melancani, paprika, olive, čebula…), papriko na žaru v solati, zeljno solato s krompirjem in recimo šobsko.

Bo pa to vse skupaj ena žalost, vsaj glede na to, kaj ljudje pričakujejo od piknika.

Imamo velik hladilnik posebaj za hrano in posebaj za pijaco

Jaz naredim zeljno solato, ki jo imajo gostje full radi.
rdeče in belo zelje naribam na tanko, jabolko in korenček naribam na tanke rezance (imam takšen “juliene” lupilnik). Posolim, popram in pustim, da se zelje malo zmehča. Za omakco pa zmešam grški jogurt, majonezo in bel balzamični kis in vse skupaj premešam k zelenjavi … meni je takšna solata ful dobra in osvežilna.

Jaz bi naredila: šopsko ali pa grško solato z olivnim oljem, zelje v solati z bučnim oljem, kumarično (tzatziki) solato z jjogurtom, solato iz čičerike, rdečga fižola in koruze (preliv: kis, olivno olje, gorčica, javorjev sirup, sol, poper, origano) in pečeno rdečo papriko (prelivi – balzamični kis, olivno olje, česen)
Posebaj bi na pladenj narezala paradižnik, kumare, papriko in čebulo, za tiste ki ne jedo solat oz. ne jedo določene zelenjave.
Po pikniku pa v naj v hladilniku čaka skleda sadja – lubenice, melone, grozdje… pri nas vedno v trenutku izgine…

Še nisem bil na pikniku, kjer ne bi ostala gora solat.
Popečeni jajčevci, bučke in šampinjoni bolj pašejo k žaru kot pa solate. Pa seveda sveža nezačinjena zelenjava.

Pri nas pa solate izginejo še prej kot meso. Kruh v večini ostane.

Je pa res, da nimamo nobenih majonezastih in drugih težkih solat. Grška, šobska, tzatziki, mogoče še kumare s krompirjem. Za zelje na pikniku prvič slišim, pri nas ni v navadi.

o fuj no – ob dobrem žaru vse pokvari kakšna taka solata, kot ti predlagaš – surovo zelje je težko, po njemu prdiš še dva dni.. poli salama pokvari še tako dobro solato na pikniku.

Na pikniku najbolj prijajo enostavne solate -tudi samo za nekatere osvežilen natur paradižnik, pa mlada narezana čebulca.

jaz naredim še: pečene paprike v olju in kisu (teh zmanjka praktično takoj), potem pa solato iz 3 žit – leča, čičerika, ječmen, pa na majhne kockice narezana rdeča in zelena paprika, sol, kis, olje, poper, voda, a ne preveč – to je to…

Tudi rdeči fižol s čebulco solati zmanjka kar precej hitro – pazit je treba le, da če je iz konzerve, da ga splkneš z vodo, da odliješ sluzavo slano vsebino

Ali pa kuhan stročji fižol s čebulo v solati.

Sirove solate, solate s kislo smetano ali majonezo – to je težko prebavljivo , pa tudi rizično za stat na toplem dlje od 30 minut….

V tem času, ko še ni domače zelenjave in ko ima uvožena vse isti okus bi jaz naredila malo drigače. Namesto 5 različnih solat za 12 ljudi k mesu ponudi kot prilogo prebranac (etin je zakon dve veliki piksni sta dovolj) ajver, zenf, mlado čebulo, amerisko solato in kruh. Ter spekla bi kako pecivo ali ponudila sladoled z gozdnimi sadeži polivko.

Zelenjavo na ogljenem žaru ali žar plošči zna pripraviti zelo malo ljudi – ker ponavdi prezažgejo ali presušijo. Ga ni hujšega, kot na krožnik dobit uvelo, suho melancano, ki greni od zažganosti na žar gradeli….

Pa predno daš zelenjavo na žar ploščo, jo moraš spucat od predhonjih ostankov, ne pa kar gor flikit.

Zelenjavo na ogljenem žaru ali žar plošči zna pripraviti zelo malo ljudi – ker ponavdi prezažgejo ali presušijo. Ga ni hujšega, kot na krožnik dobit uvelo, suho melancano, ki greni od zažganosti na žar gradeli….

Pa predno daš zelenjavo na žar ploščo, jo moraš spucat od predhonjih ostankov, ne pa kar gor flikit.

[/quote]
Tudi mesa večina ne zna speči pa vseeno skačejo okoli ognja kot neandertalci.

New Report

Close