šole v Novem mestu
Prihodnje leto gre moja deklica v prvi razred, pa me zanima kako je glede šol v Novem mestu. Razdvojeni smo med oš Grm in oš Šmihel. Sicer nismo iz Novega mesta, spomladi se pa selimo v okolico. Oš Šmihel je manjša in nekaterim je to prednost, glede oš Grm sem pa slišala različne komentarje, da je bila vcasih dobra, zdaj ne vec tako zelo. Pa da imajo ravnateljico, ki pričakuje nemogoče od učencev in učiteljev, da je šola stara in zanemarjena, red in šolska pravila odstopajo od normalnega.
A je to res?
Ja, šoli sta klasika. Grm je menda po številu največja šola, tudi jaz imam prvošolko tu, vstopita čez čas še dve. Šola je stara, zanemarjena pa ni. Letos pozimi so bile težave s kurjavo, a ni bila krivda na šoli, temveč denarja ni bilo od občine in so v tej in še parih solah v nm otroci kak teden zmrzovali. Meni osebno se pa prav filozofija šole in ravnateljica dopade in sem otroka vpisala na podlagi tega. In ne, ne pričakuje nemogoče, je ravno obratno, zelo je življenjska in pristop do učencev je veliko bolj “normalen”, kot ko se npr. pogovarjam s kako sodelavko, ki ima tudi prvošolca. Če pa te moti red in šolska pravila, potem pa ne vem, menda se jim prav zato reče “šolska pravila”, “šolski red”. S tem so letos poskušali le zajeziti preveč razpaseno postavanje učencev višjih razredov v času, ki ni šolski … jaz sem zaenkrat zadovoljna, s šolo, z ravnateljico in učiteljicami. Vem pa, da nikjer ni tako, kot bi vsi radi.
Imaš pa sicer v Nm kar nekaj OŠ. Grm, Šmihel, Drska, Bršljin, Center in izbiraj.
Sem hodila na Grm, moji otroci žal ne bodo, ker nismo več v NMju. Sedanja ravnteljica je bila moja razredničarka. Že takrat je iz nas vlekla največ, včasih tudi nemogoče. Kar nekaj mojih sošolk uči na tej šoli plus nekaj učiteljev iz “stare” garde.
Šola je velika, a veliko tudi ponuja. Pokriva velik del NMja in so otroci lahko doma tudi precej od šole. Ima kar nekaj igrišč, ima dovolj prostora v telovadnici plus ima bazen. Velik obšolskih dejavnosti.
Šmihelska je precej starejša, bolj ob cesti, v vsakem razredu so romski otroci.
Ravnateljica je bila kot profesorica slovenščine izredna, kot ravnateljica pa stvari uhajajo iz rok. Otroka pa ne bi vpisala na to šoli zaradi socialne delavke katera tako rada učence ščipa in tepe, ter jih potem grozi. Učiteljski kader nakaj dobrih, nekaj slabih. OŠ Šmihel je vseh pogledih boljša šola. pa še to napisali ste, da je na Šmihelu dosti romov, na Grmu je pa albancev. Pa nimam nič proti njim, da me ne boste narobe razumeli.