Solidarnostna pomoč – bolniška
Pozdravljeni!
Mene pa nekaj zanima in sicer sem bil nepretrgoma v bolniškem staležu 105 dni, zaradi poškodbe izven dela. Ko sem predstavnico sindikata v podjetju prosil, da mi napiše prošnjo za odobritev solidarnostne pomoči je že nastal majhen problem, saj se je preden je podala prošnjo, obrnila na direktorja in ga vprašala kako in kaj. Podjetje spada pod Kolektivno pogodbo za dejavnost poslovanja z nepremičninami. Nedavno sem dobil odgovor, da se prošnji ne odobri, brez kakršnekoli obrazložitve.
Zanima me ali se lahko na odgovor pritožim oz. ali mi pripada solidarnostna pomoč?
V naprej se vam zahvaljujem.
Vaša PKP govori takole
http://www.uradni-list.si/1/content?id=384
4. Solidarnostne pomoči
(1) V primeru smrti delavca ali njegovega ožjega družinskega člana, ki ga je delavec vzdrževal, njegovim družinskim članom oziroma delavcu pripada solidarnostna pomoč. V primeru smrti delavca pripada njegovim družinskim članom najmanj 60% povprečne plače v RS, za pretekle tri mesece, v primeru smrti družinskega člana pa najmanj 30% enakega poprečja.
V ostalih primerih predlaga solidarno pomoč sindikat podjetja.
(2) Ožji družinski člani so zakonec, otroci (zakonski in izvenzakonski) ter posvojenci, ki jih je po zakonu dolžan preživljati.
Vaša PKP ne predpisuje obvezne solidarnostne pomoči za bolniško.
Lahko se sicer izplača, če sindikat oceni, da bi bila res potrebna, niso pa obvezani, tako da žal ne vidim kake zakonske osnove za pritožbo.
Lepo pozdravljeni
mene pa zanima samo ali se za dobo 90dni bolniškega staleža štejejo samo delovni dnevi ali vsi dnevi od začetka pa do konca bolniškega staleža?
Že vnaprej hvala za odgovor, lp
Štejejo se koledarski dnevi (vsi dnevi), torej od začetka šteješ do 90. LP od Satana
Pozdravljeni,
imam vprašanje glede solidarnostne pomoči – bolniški stalež. Redno sem zaposlen pri s. p., in sem že 15 mesecev v bolniškem staležu. Zanima me, kako je s tem. Poslal sem mu prošnjo za solidarnostno pomoč in mi na njo ni niti dal odgovora. Ali mu jo še pošljem 1x ali kaj lahko naredim? Zaposlen sem v lesni stroki.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
SH
Pozdravljeni,
do včeraj nisem vedela za to pomoč,zraven pa še izvedela, da lahko zaprosim za nazaj- za rizično nosečnost v l.2007.Imam pa vprašanje,ker sem trenutno tudi v bol.staležu ,ki bo trajal več kot 3mes.(poškodovane križne vezi),ali bo to izvedljivo če oddam obe v tem letu.
Hvala za razumevanje in odgovor,
lp
Lepo pozdravljeni kako pa je z solidarnostno pomočjo pri poškodbi na delu in 100% bolniški odsotnosti več kot tri mesece saj je nadomestilo iz strani ZZZS bistveno nižje kot sem ga prejemala iz strani delodajalca-cca 100evrov manj na mesec.
Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
zanima me ali imam pravico do solidranostne pomoci ce sem na bolniski zaradi nosecnosti od 20.6 do 19.9.2012, nato od 20.9. zaradi bolezni otroka. Otrok je sicer zbolel prej, ampak ker mi niso podaljsali sem morala odpret bolnisko. Hvala
Kot določa kolektivna pogodba.
Za solidarnostno pomoč velja po kolektivnih pogodbah, da moraš biti določeno število dni odsoten zaradi bolezni, da si upravičen do nje. Če je v kolektivni določeno št. 90, potem imaš pravico, ker imaš 92 dni.. Če si v JU, potem te pravice nimaš, ker je ZUJF to spremenil na 180 dni (pol leta), pa še to si upravičen le, če ne presegaš minimalne plače.
Če bi se opredeljevala do tega, kar je spodaj skopirano, bi rekla, da če bi bil 19.09. tvoj 89 dan (če se ustavim na št. 90), da ne bi bila upravičena, ker se od 20.09. ne obravnava več tvoja bolezen. Ker je izključno izpostavljena bolezen delavca oziroma poškodba, zaradi katere je dalj časa odsoten.
“Solidarnostna pomoč po tretji alinei, 4. točke 40. člena kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti pripada delavcu v primeru daljše bolezni, zaradi katere je delavec začasno nezmožen za delo, kar je potrebno v vsakem primeru izkazati s potrdilom pristojnega zdravnika oziroma zdravniške komisije. Pri tem te pravice ni mogoče dodatno pogojevati z vrsto bolezni oziroma poškodbe, zaradi katere je delavec nezmožen za delo, saj gre za izključno strokovno presojo zdravnika.”
Pozdravljeni!
Zaposlen sem v javnem zavodu in sem imel poškodbo kolena izven dela..Na bolniški sem že 3 mesece in bom še lep čas ker čakam na operacijo..Zanima me če mi pripada solidarna pomoč po 3mesecih ali po 6 mesecih?in če mi sploh pripada?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Lep pozdrav mene zanima naslednje v staležu sem od januarja 2012 zaradi poškodbe pri delu meseca junija sem prejela solidarnosno pomoč ,ker pa se mi stalež podaljša v februar 2013 me zanima če mi ponovno pripada ta pomoč,saj je stalež podaljšan v naslednje leto in glede nato da ti ta pomoč pripada enkrat v koledarskem letu mi pripada tudi v tekočem ,saj je tekoče leto že drugo koledarsko leto. zaposlena sem v javnem sektorju z minimalno plačo. Hvala za odgovor
To sedaj ureja 178. člen ZUJF. Do solidarnostne pomoči je delavec upravičen, če njegova osnovna plača
v času nezgode ne dosega minimalne plače. Odsotnost mora trajati v koledarskem letu 6 mesecev ali več.
Pozdravljeni,
imam vprašanje glede solidarnostne pomoči – bolniški stalež. Redno sem zaposlen pri s. p., in sem že 15 mesecev v bolniškem staležu. Zanima me, kako je s tem. Poslal sem mu prošnjo za solidarnostno pomoč in mi na njo ni niti dal odgovora. Ali mu jo še pošljem 1x ali kaj lahko naredim? Zaposlen sem v lesni stroki.
Hvala za odgovor in lep pozdra
imam isto vprašanje v staležu sem že štiri leta,zaposlena sem v lesnem podjetju(d.o.o) z 50 zaposlenimi in nimamo sindikata.
Imam pavne možnosti da mi solidarnostno pomoč izplačajo?
Hvala za odgovor
Problem je s tole solidarnostno pomočjo. Določena mora biti v kolektivni pogodbi. Podjetniške kolektivne pogodbe verjetno ni, panožna kolektivna za lesarstvo pa nima učinka razširjene veljavnosti, se pravi velja samo za tiste delodajalce, ki so člani GZS oz. Združenja delodajalcev. Podjetja pa pogosto niso člani…
Pa celo, če bi veljala navedena panožna KP, rata problem, koliko naj bi znašala solidarnostna pomoč enkrat letno za bolniško nad 3 mesece. Kar se tiče s.p.-ja ali pa tudi d.o.o.-ja, je potrebno pogledati v Ajpes, katero dejavnost imata registrirano kot glavno dejavnost, tako da se vidi, če sploh pride v poštev panožna za lesarstvo.
Se pravi, najprej se preveri na Ajpesu, potem, če velja KP za lesarstvo, se napiše zahtevo za varstvo pravic po 204. členu ZDR in postavi primeren znesek glede na prikrajšanje pri plači in število mesecev v bolniškem staležu ter potem po potrebi postopa dalje. Težko je te zadeve urejati sam, brez pravnika.
rogi69si hvala za tvoj odgovor a še vedno nevem kje sem niti ko predelam 178 člen če imam stalež celo leto in še podaljšano v novo leto ,solidarnosno sem prejela po 3 mesecih staleža sedaj pa je že ponovno 8 mesecev po prejetju pomoči in še novo tekeoče leto
drenaš, se pravi, če boš letos v bolniškem staležu 6 mesecev ali več in si imela januarja 2012 osnovno plačo nižjo od minimalne plače, boš upravičena do solidarnostne pomoči. Tedaj je znašala minimalna plača bruto 763,06 EUR.
Pozdravljeni ! Zanima me ce sem upravicena do solidarnostne pomoci saj sem na bolniskem ze od 2.08.2013. Zaposlena sem v negospodarstvu .
S spoštovanjem !
Zaposlen sem za nedoločen čas v Javnem podjetju Komunala .
Zdravstvene težave so spremenile moj urnik………
Od meseca Oktobra 2012 sem 4.ure Invalidsko upokojen in 4.ure zaposlen za Nedoločen čas .
Zanima me, če mi po zakonu člen 132. pripada Delna odpravnina ali Ne ???
Še nekaj me zanima z mesecem Oktobrom 2012 se mi je plača znižala za polovico ( trenutno imam 450 Bruto ), nekaj se po podjetju govori, da bo šla Plača še dol – Znižanje ?? Kaj v primeru, da ne podpišem še nižje pogodbe .
Podpisal sem že novo pogodbo za 4.urni delovni čas in za polovico nižjo plačo v mesecu Oktobru 2012 .
Hvala za odgovor !
Jo
delam v kovinski industriji in sem bil na bolniški 93 dni,koliko mi pripada?
l.p.mami
Ni točno določeno, gre za stvar dogovora in okoliščin, ampak maksimum je razlika med plačo, ki bi jo prejel, če bi delal in med prejetim nadomestilom plače, se pravi, raje nekoliko manj. Npr. če imaš bruto plačo 1000 EUR, dobival pa si po 800, se pravi, si bil prikrajšan za 600 EUR, jaz bi reku da tm med 200 in 300 je ok.
mene zanima solidarnosta pomoč v gradbeništvo.Poškodoval sem se pri delo in imam 100%bolniško ,delam pa pri s.p in ne piše mi v kolektivni pogodbi za solidarnostno pomoč.Ali mi pripada ali ne po 3mesecih.
za odgovor se že naprej zahvaljujem
Pozdravljeni,prosim če mi lahko odgovorite,na vprašanje ali lahko zahtevam solidarno pomoč tudi za nazaj.Namreč v bolniškem staležu sem že leto in deset mesecev in do sedaj mi ni nihče povedal da imam možnost do te pomoči in sem jo prvič dobila ta mesec.Sem članica sindikata pri Petrolu in redno plačujem vsak mesec članarino.Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.