Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Solidarnostna pomoč – bolniška

Solidarnostna pomoč – bolniška

Lahko se zahteva solidarnostno pomoč tudi za nazaj. Velja splošni 5 letni zastaralni rok. Verjetno ima Petrol podjetniški kolektivno pogodbo. Notri je bolj natančno določeno glede solidarnostne pomoči. Namreč, ponekod do nje delavec ni upravičen, ponekod je upravičen enkrat letno, če je v bolniški nad 3 mesece, ponekod na 6 mesecev, stvar dogovora med delodajalci in sindikatom.

Hvala za odgovor.Imam pa še eno vprašanje,pri komu lahko dobim več informacij ,namreč zaposlena sem pri Marche Gostinstvu d.o.o.,prej je bila firma Petrol gostinstvo,zato sem tudi včlanjena v njihov sindikat in redno plačujem članarino.Do sedaj nisem vedela da lahko zaprosim to solidarno pomoč,zato jo tudi nisem prosila.Dobila sem informacijo,da lahko dobim tudi za nazaj samo ne vem kako.Hvala za vaš odgovor.LEP POZDRAV!

Za to podjetje velja Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva http://www.uradni-list.si/1/content?id=115698

V 69. členu je določeno, da delavcu pripada solidarnostna pomoč, če je v bolniški nad 6 mesecev in sicer najmanj 300 EUR.

Ampak, ker ne piše, enkrat letno, to pomeni, da enkrat na nepretrgano bolniško! Se pravi, če ste nepretrgoma v bolniški že leto in deset mesecev, ste po tej panožni kolektivni upravičeni zgolj enkrat do enkratne solidarnostne pomoči.

Lahko da je podjetniška kolektivna pogodba bolj ugodna, tako da je potrebno preveriti še to.

Sicer pa velja za katerokoli denarno terjatev, da pač pisno zahtevate od delodajalca, da plača, kar je dolžan, če tega ne stori, je pa potrebno vložiti tožbo. Zastaralni rok je 5 let od dneva zapadlosti terjatve.

Še to, če ste prešli iz Petrola na Marche manj kot leto dni nazaj, se pa morajo upoštevati kolektivne pogodbe, ki so zavezovale Petrol (75. člen ZDR-1)

Pozdravljeni

Jaz pa sem se poškodoval na delovnem mestu (100%bolniška) zaradi obsega poškodbe sem moral na operacijo in sem bil odsoten z dela 1 leto, me pa zanima če meni tudi pripada solidarnostna pomoč glede na to da sem dobival v času bolniškega staleža 100%bolniško (seveda brez vseh dodatkov,kar pomeni nekje 300eur mesečno).Zaposlen pa sem v kovinski industriji.

lp dani

V osnovi razumem delodajalca, da ti noče izplačati solidarnostne pomoči, saj nisi utrpel izgube na prihodkih. Težko rečem, ali bi na sodišču zmagal ali ne.

Zdej, že res, da med bolniško dodatki na plačililni listi niso prikazani, ampak to ne pomeni, da niso upoštevatni. Namreč, vzeti moraš v roko zadnjo plačilno listo, ko si delal, in takšno plačo moraš imeti tudi od začetka bolniške. Potem, ko te začne refundirati zavod, se pa gleda povprečje pri plačih v predhodnem letu.

Na tvojem mestu bi se bolj skoncentriral na vprašanje odškodnine za poškodbo pri delu.

Zaposlena sem v igralnistvu. Na bolovanju sem bila najprej 2 meseca zaradi poškodbe izven dela, žal pa takoj za tem zaradi bolezni, skupaj več kot 90 dni. Zanima me, če mi pripada solidarnostna pomoč, ker pač ne vem, če je potreno biti neprekinjeno na bolovanju 90 ali 180 dni.

Sploh ni nujno, da ti pripada solidarnostna pomoč. Pozanimaj se, če velja za podjetje kaka kolektivna pogodba in če velja, ali je v njej določena solidarnostna pomoč.

pozdravljeni

eno vprašanje na bolniški semod 5,2,2014sedaj me pa zanima ali dobim kaj solidarne pomoči?Bolniško imam trenutno še do konec aprila potem pa še naprej. Ali mora to biti 3.mesece bolniške v letu ali kako?

Ni nujno da ti pripada. Poglej kaj piše v vaši KP.

Pozdravljeni,
ker sem sama zaposlena vec let v trgovinskem uspesnem podjetju in sem vec kot 3 mesece v bolniskem stalezu,zaradi rizicne nosecnosti me sedaj zanima ali mi pripada solidarnostna pomoc,ter na kaksen nacin za njo zaprosim,kaj je potrebno napisati? V sindikat nisem vclanjena.

Na internetu sem sicer nasla to kolektivno pogodbo za trgovce,povejte mo ali sem prav gledala?

K O L E K T I V N O P O G O D B O
dejavnosti trgovine Slovenije

PREJEMKI IZ DELOVNEGA RAZMERJA

66. člen

Splošne določbe

(1) Prejemki delavca v delovnem razmerju, ki so predmet te kolektivne pogodbe, so:

– plačilo za delo,

– nadomestilo plače,

– povračila stroškov v zvezi z delom,

– drugi osebni prejemki.

(2) Povračila stroškov v zvezi z delom:

– prevoz na delo in z dela,

– prehrana med delom,

– povračila stroška za službena potovanja,

– terenski dodatek,

– nadomestilo za ločeno življenje.

(3) Drugi osebni prejemki:

– regres za letni dopust,

– jubilejne nagrade,

– solidarnostna pomoč,

– odpravnine,

– božičnica.

(4) Vsi prejemki iz delovnega razmerja so v bruto zneskih, razen tistih, ki se v skladu s to kolektivno pogodbo oziroma zakonom, ki ureja delovna razmerja, izplačujejo v neto zneskih.

(5) Plače, nadomestila plač, drugi prejemki in povračila stroškov v zvezi z delom se izplačujejo v denarju na osebni bančni račun delavca, razen če ta pogodba ne določa drugače.

(6) Povračila stroškov v zvezi z delom, drugi osebni prejemki, plačila vajencem, dijakom in študentom za obvezno praktično delo se izplačujejo v višini, kot jih določa ta kolektivna pogodba, vendar pod pogoji in v zneskih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo in osnovo za prispevke za socialno varnost.

(7) Če delavec dela pri več delodajalcih, za katere velja ta kolektivna pogodba, uveljavlja pravice iz te kolektivne pogodbe pri posameznem delodajalcu v skladu z dogovorom med delodajalci.

(8) Tarifna priloga, ki je sestavni del te kolektivne pogodbe, določa višino najnižjih osnovnih plač, drugih osebnih prejemkov in povračil stroškov v zvezi z delom oziroma osnov za izračun teh zneskov.

Hvala in LP

Tule je tale člen. Problem je, ker v tarifnem delu sploh ni določenga zneska v primeru bolniške.

Predlagam, da se najprej obrneš na sindikat, da podajo predlog oz. če tega ne bodo hoteli, ga podaj sama in o tem shrani dokazila. Potem pa, če delodajalec ne bo hotel nič plačati, se boš pač morala obrniti nekam na pravno pomoč.

http://www.uradni-list.si/1/content?id=116929#!/Kolektivna-pogodba-dejavnosti-trgovine-Slovenije

78. člen

Solidarnostna pomoč

(1) Solidarnostna pomoč se izplača v primeru smrti delavca ali smrti njegovega zakonca, izven zakonskega partnerja, otroka ali posvojenca razen v primeru, da se na podlagi drugega naslova izplača znesek v najmanj enakem znesku.

(2) Delodajalec lahko izplača solidarnostno pomoč tudi v primeru težje invalidnosti, daljše bolezni delavca, elementarne nesreče, požara, ki prizadene delavca.

(3) Predlog za dodelitev solidarnostne pomoči lahko poda sindikalni zaupnik ali katerikoli drugi delavec. O upravičenosti predloga in višini odobrene pomoči odloči delodajalec na podlagi okoliščin posameznega primera. Delodajalec se je dolžan do predloga opredeliti v roku najkasneje 30 dni.

(4) Višina solidarnostne pomoči se določi v tarifni prilogi.

Hvala za odgovor,ko sem napisala da nisem bclanjens v sindikat naj povem,da ga tudi nimamo,sem bolj slampast napisala.
Torej kaj potem?
Naj v firmo oz. kadrovsko poklicem in vprasan ali kar napisem da zaprosam zaradi daljse bolniske oz. odsotnosti za solidarnostno pomoc?

Hvala

Odgovarjam gospej, ki pravi, da smo na bolniski in da zahtevamo pomoc…ona pa dela…draga gospa, ti dam mojo diagnozo, rak..pa da vas vidim in to pri 40 letih…pa bolniske 440 e…pa da vidimo kako se boste preziveli…nimam besed za take dame!

Sama sem tri mesece v bolniskem stalezu in me zanima ali lahko pri dveh sindikatih v katerih sem clanica vlozim prosnjo za solidarnostno pomoc?
Hvlala

Pozdravljeni

V bolniškem staležu sem zaradi poškodbe ramena izven delavnega časa že več kot 90 dni.Zaposlen sem pri NLB za nedoločen čas.Zanima me,če mi po zakonu pripada solidarnostna pomoč zaradi neprekinjenega staleža ?
Hvala za odgovor.Dean

Na podlagi zakona ne, ker tega pač zakon ne določa. KP dejavnosti tudi ni dovolj jasna, http://www.uradni-list.si/1/content?id=101970, tako da preveri v kadrovski službi ali pa pri sindikatu, če ima banka kak interni akt ali pa podjetniško kolektivno pogodbo, kjer bi bila urejena solidarnostna pomoč v primeru bolniške.

Moje ime je Sabrina Tauchen in imam 3 otroke. Moje življenje je bilo skoraj na robu propada, ko sem jih našel na spletni strani. Prišli so do moje pomoči, po predložitvi potrebne dokumentacije, sem bil odobren in sem dobil posojilo po 48 urah. Želim, da potrdijo, da je širši javnosti, kako dobro se uporabljajo te družbe spremeniti moje življenje in poslovanje po 24 urah. Kolikor mi je znano, Nudijo vse vrste posojil. Poslovni posojilo, osebna posojila, stanovanjska posojila, poslovna posojila, za konsolidacijo dolgov, Pay dan posojila. Sem se odločil, da objavi to podjetje, da se prepreči si padanja prevara ali je zmanjšala za druge posojila družbe tam. Tam storitev je 100% jamstvo in brez tveganja. EMAIL: [email protected]

hvala

Pozdravljeni…sem v bolniskem stalezu ze od avgusta 2017…1x sm prejela solidarnostno pomoc…bom pa na bolniski se nekaj meseceu…zanima me ali lahko ponovno vlozim prosnjo za pomoc za leto 1018?Hvala za odgovor..lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close