Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev solidarnostna pomoč za nazaj, dojenje

solidarnostna pomoč za nazaj, dojenje

Pred 14 dnevi sem se po porodniški vrnila na delo. Pred porodniško pa sem bila pol leta na bolniški zaradi rizične nosečnosti. Izvedela sem, da naj bi delodajalec v primeru, če si več kot 3 mesece na bolniški, izplačal solidarnostno pomoč. Zanima me ali je možno, da mi solidarnostno pomoč izplača za nazaj?
Imam pa še vprašanje v zvezi z pravico do dojenja. Enoletnega fantka še zmeraj dojim in menda, da obstaja zakon v povezavi s tem. ( da mora delodajalec omogočiti 1-urni odmor za dojenje?) Kateri zakon je to in na kakšen način se lahko izvaja? Ali je ta ura lahko tudi na začetku oz. koncu delovnega dne?

Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Vsi zahtevki iz delovnega razmerja zastarajo v roku petih let, torej jih v tem času še lahko zahtevate – tudi solidarnostno pomoč. Pravico do odmora za dojenje v trajanju najmanj eno uro določa Zakon o delovnih razmerjih. S tem praviloma ni mišljeno, da bi mamica prišla eno uro kasneje v službo oz. da bi eno uro prej odšla, ampak naj bi se odmor koristil med delom, kar je tudi logično (otroka podoji pred odhodom na delo, vmes ter potem po vrnitvi domov). Slišala pa sem že za primere, da so se mamice s svojimi delodajalci dogovorile tudi za to, da so ali prej odšle ali kasneje prišle v službo.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close