Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev šolstvo – bolniška

šolstvo – bolniška

Pozdravljeni!

Zanima me naslednja zadeva

S prvim septembrom sem zaposlena za določen čas do 30.6. 2005. To je moja prva zaposlitev in nadomeščam delavko na porodniškem dopustu.

Zaima me ali je res, da lahko grem nekaj dni pred iztekom pogodbe na bolniško in sem na bolniškem cel julij, dobim za mesec julij izplačilo ZZZS, 70% plačo (torej bolniško)?

Če to drži, potem dejansko profitiram. Boljše dobiti 70% plačo kakor pa nič.

S spoštovanjem!

Ne, tako pa to ne gre. Če imate v pogodbi določen 30.6.2005, potem vam bo s tem dnem prenehalo delovno razmerje.

Tisto, kar imate v mislih, velja za tiste, ki so zaposleni za nedolčen čas. Če je takemu delavcu namreč odpovedana pogodba o zaposlitvi in je ob poteku odpovednega roka v bolniškem staležu, mu delovno razmerje dejansko preneha šele takrat, ko se vrne na delo oz. najkasneje 6 mesecev po poteku odpovednega roka.

Delovnega razmerja za določen čas pa na tak način ni mogoče “podaljševati”. Tudi vaša nosečnost pri tem ni relevantna.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Pozdravljeni!

Torej zame ne velja Zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju? Tisti del 34. clena, ki pravi:

Zavarovancu, ki mu je med trajanjem zadrzanosti od dela prenehalo delovno razmerje, pripada nadomestilo tudi po prenehanju delovnega razmerja se za najvec 30 dni zacasne nezmoznosti za delo po prenehanju delovnega razmerja.

Hvala za Vas cas!

LP

Seveda ta zakon velja tudi za vas, ampak člen, ki ga citirate, velja za nadomestilo, ki ga plačuje zavod in ne delodajalec, se pravi če gre za odsotnost nad 30 dni. Začetek bolniške nekaj dni pred prenehanjem pogodbe torej ne bi pomagal.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close