Sončne opekline
obkladki z jogurtom, z rezinami bučke, kumare, lubenice ali melone
Na posebno močno opečena mesta polagajte rezine kumar, jabolk ali krompirja, ki ublažijo opekline in pomagajo olajšati vnetje.
Opečeno kožo najprej hladimo z mrzlo vodo, nato na opečena mesta večkrat dnevno nanesemo hladen jogurt ali čisto sivkino eterično olje. Nastrgamo korenček in naredimo oblogo ali oblogo iz opranih solatnih listov. Če imamo pri roki šentjanževo olje z njim namažemo opekline. Če se naredijo mehurji jih ne prediramo, ampak prizadeto področje namažemo z ognjičevim mazilom.
če opečeno mesto namažete z mazilom iz aloje. Hladna kopel z dodatkom nekaj jedilnih žlic sode bikarbone ali jabolčnega kisa olajša bolečine, srbenje in vnetje zaradi zmernih sončnih opeklin.
Bepanthen krema
Ognjičevo (Calendula officinalis) olje iz proste prodaje ali alojin (Aloe barbadensis) gel omilita suhost in vnetje kože zaradi sončnih opeklin. Mažite se z njima obilno in pogosto.
v začetku je predvsem pomembno, da se ne nanaša kakšnih mastnih krem ali losijonov, ki na koži ustvarijo film in s tem otežujejo ohlajanje kože.
pa čim manj posledic
Lani sem zaspala v debeli senci, zbudila sem se pa že vredi pečena. Sem šla v lekarno in ko sem pokazala rdečino, mi je priporočila farmacevtka kremo v manjši rumeni tubi proti sončnim opeklinam. Je kar pomagala. Tudi z jogurtom sem se mazala, ima hladilen učinek. Ampak sem dobila takšno tresavico, da sem se šla hitro sprat.