Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek sončni kolektorji

sončni kolektorji

Jih imate in kako se obnesejo. Nameravamo ogrevati na olje in te kolektorje. Prosim za izkušnje. Hvala.

Fendre

Vse tri kombinacije, je v redu, poleti je tople vode na pretek.

čakamo na predračun……. bi pa imeli kolektorje + štedilnik na drva…..

upamo da bo OK

Mi imamo sedaj 4 s.kolektorjev, ogrevamo sanitarno vodo. V novi hiški pa nameravamo imet 16 sončnih kolektorjev, za nizkotemperaturno ogrevanje – talno, stensko ogrevanje + ogrevanje sanitarne vode. Ko ne bo sonca, pa kamin peč na drva.

Kolega , ki se ukvarja s temi rečmi in mi je zagarantiral ,da so samo kolektorji za kompletno ogrevanje prešvoh…tko kot je TČ pod -10 stopinj neuporabna…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Kolega , ki se ukvarja s temi rečmi in mi je zagarantiral ,da so samo kolektorji za kompletno ogrevanje prešvoh…tko kot je TČ pod -10 stopinj neuporabna…[/quote]

Ja, itak, zato bomo imeli še kamin peč.

Kolega , ki se ukvarja s temi rečmi in mi je zagarantiral ,da so samo kolektorji za kompletno ogrevanje prešvoh…tko kot je TČ pod -10 stopinj neuporabna…[/quote]

Ja, itak, zato bomo imeli še kamin peč.[/quote]

Kamin peč je za max. 80 m2( z odprtimi vrati). Kopalnica in ostale sobe potrebujejo svoje gretje…

Kolektorji delajo samo z 30 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} izkoristkom, ko ni sonca…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Sicer pa…če že morate imet kolektorje…sončni kolektorji bodo počasi preteklost, ker jih izpodrivajo fotovoltaični…

Ja, itak, zato bomo imeli še kamin peč.[/quote]

Kamin peč je za max. 80 m2( z odprtimi vrati). Kopalnica in ostale sobe potrebujejo svoje gretje…

Kolektorji delajo samo z 30 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} izkoristkom, ko ni sonca…[/quote]

Alora, kaminska peč ima vodni izmenjevalec, hiša je 3 litrska oz. ima za 170m2 uporabne površine, 6 kW izgub.

dodajam

Fotovoltaika za domačo rabo kot nadomestek za električno omrežje še dolgo ne bo imela ekonomske računice. Visoka cena panelov, nizek (20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) izkoristek, staranje celic, izgube (majhne sicer) ob pretvorbi napetosti… Hiter izračun pokaže, da se investicija ne povrne prej kot v 20 letih, potem pa zmogljivost celic tako že upade.

Kolektorji za ogrevanje vode ob sončnem dnevu zlahko ogrejejo 300l vode na 60 ali več stopinj, strošek ekvivalentnega segretja z elektriko je okoli evro in pol. Še malo množenja in hitro je jasno, kje smo.

Se strinjam. Fotovoltaika se izplača, če imaš kako tovarno, delavnico, za domačo uporabo je nesmiselno.

New Report

Close