Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sosed in kamera

Sosed in kamera

Sosed je na deset metrski drog postavil 360 stopinjsko kamero in preko svoje aplikacije spremlja dogajanje na sosednjih dvoriščih, tudi našem 🙂

Sicer vsebine ne deli na splet, uporablja pa za lastne namene.

Je to zakonito?

Poglej določbe o videonadzoru v Zakonu o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in se obrni na informacijsko pooblaščenko.

Sosed s snemanjem ne sme “zajeti” vasega dvorisca, ce nima vasega dovoljenja.. Prijavite ga.

NI zakonito. Vec o tem imate tule:
http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=56539

Bodi vesel, da z varnostnii kamerami varuje tudi tvoje območje. Tako tebi ni treba kupit kamer – evo prihranek.
Pa kaj potem, če vidi kdaj si zvečer domov prišel – to lahko vidi tud skoz okno na svoje oči.

Ampak saj ne morete vedeti ali snema ali ne…mogoče ima kamero nastavljeno tako, da zajame samo njegovo posest. Ali pa ne snema sploh, samo gleda na monitor, kar je čisto isto, kot če je sam na balkonu in gleda, to za sedaj še ni prepovedano.

Megaboy, ti ze dolgo izvajas nesmiselno laganje po celem forumu!

Nehaj lagat ze enkrat!

Ce bi prislo do kraje ali nasilja, ta “priljubljeni” sosed ne bo pokazal svojih posnetkov ter jih preal v roke sosedi, da bi lahko z njmi pred policijo poazala in bi ulovili ljudi ter bi se izkazala resnica . Ne bo pomagal. To ima on zase! Ker pa zajema tudi sosednja obmocja, mu je treba to ostro prepovedati Ce se ne drzi in ne spremeni postavitve kamere, pa ga je treba prijaviti k informacijskemu pooblascencu, lahko ze takoj zdaj nikar si ne misli, da bi kake dilerje ali huddoelce sosed pomagal loviti z njegov lastno kamero, ker je ni postavil za namene varnosti sosedov, temvec za lastno varnost!

“Nehaj lagat ze enkrat!”

Kae je napisal NI laž. Laž je nekaj drugega. Če bi rekel, da je tebe VIDEL, ko pišeš na računalnik, je laž, ker si daleč od njega. Kar pa on piše, je zajebavanje.
Kako se več ne zavedate pomena besed!!!!!!!!!!!!

Ne sme kar tako prosto po prešernu.

Kako ne sme? Lahko.
Nekoč me je ponoči na AC v vrhniškem klancu proti Logatcu nekdo štopal na voznem pasu. Stal je takorekoč sredi ceste, saj so v klanec trije pasovi. Najprej sem mu rekel, da ga bo nekdo zbil, ko bo pridivjal 200 na uro. On pa meni, “ne sme da vozi 200 na sat.” Kako ne sme? Lahko, če mu avto toliko potegne. Jugović je pač mel kurjo pamet.

Sosed ima nadzor.

Kako ne sme? Lahko.
Nekoč me je ponoči na AC v vrhniškem klancu proti Logatcu nekdo štopal na voznem pasu. Stal je takorekoč sredi ceste, saj so v klanec trije pasovi. Najprej sem mu rekel, da ga bo nekdo zbil, ko bo pridivjal 200 na uro. On pa meni, “ne sme da vozi 200 na sat.” Kako ne sme? Lahko, če mu avto toliko potegne. Jugović je pač mel kurjo pamet.[/quote]
A ti si ustavil sredi AC??

Enak mislim 😉
Bi me motil da mi snema not v hišo, dvorišče pa naj 🙂

Mogoče pa mu kaj zmanjkuje?

Eno je gledanje, drugo je snemanje in arhiviranje. Ni isto, če sosed gleda skozi okno, kako poštar natepava tvojo priležnico, ali pa to posname z visokega droga.

Sosed lahko opazuje vaše dvorišče, če posnetkov ne zlorabi za javno objavo oz. jih ne posreduje tretji osebi. Ko veste, da vas opazuje je sicer resnično neprijetno, a zakonodaja mu tega ne preprečuje. Če bi uporabljal varnostno kamero, katerih posnetke bi uporabil kot dokazno gradivo ob morebitnem kaznivem dejanju, pa se na posnetku-ih ne sme videti vaše posesti, ali ljudi na njej.

Jaz se ne bi fajn pocutila, ne vem no. Ima ze razlog, da snema. Ali ima strah pred vlomilci, je ljubosumen na zeno, kontrolira svoje otroke.. Lahko da ima pa samo provizoricno kamero, ki v resnici ne snema, ampak je samo videti kot prava kamera..da pac malo prestrasi kogarkoli ze ima namen.

Enak mislim 😉
Bi me motil da mi snema not v hišo, dvorišče pa naj 🙂
[/quote]

Mene bi pa motilo. Na zelenici za hišo počnemo marsikaj, pečemo na žaru, se sončimo, beremo, otroci se igrajo. Niti slučajno mi ne bi bilo ok, da me pri tem nekdo snema, ali še huje moje otroke. Eni imajo na dvorišču tudi bazen in se tam sprehajajo v kopalkah, prav tako otroci, in vi bi kar dovolili da vas nekdo snema.
Naša hiša je tako postavljena, da celega dvorišča ni mogoče videt čez sosedovo okno (nekaj že, vsega pa ne), z 10m droga, kot pravi avtor, pa zagotovo. Jaz bi to zagotovo prijavila. Tudi če bi mi nekdo venomer zjala pasel čez okno, bi se šla z njim malo pomenit.

A res?

https://www.ip-rs.si/vop/
Kamere pa nikakor ne smejo biti usmerjene na okolico hiše, kjer se gibljejo tudi drugi. Če brez dovoljenja in njihove vednosti snema tudi druge ljudi, je za svoja dejanja tudi kazensko odgovoren. Posameznik lahko po 134. členu Obligacijskega zakonika (Ur.l. RS, št. 83/01) tudi vloži tožbo na sodišče, ki lahko odredi prenehanje dejanja (videonadzora), s katerim se krši nedotakljivost človekove osebnosti, osebnega in družinskega življenja ali kakšna druga osebnostna pravica. Predvidene so tudi denarne kazni. Podobna je tudi določba 149. člena Kazenskega zakonika (Ur.l. RS, št. 95/04), ki določa, da se, kdor neupravičeno slikovno snema ali naredi slikovni posnetek drugega ali njegovih prostorov brez njegove privolitve in s tem občutno poseže v njegovo zasebnost, kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

New Report

Close