Sosed in živa meja
Zadeva je taka. Pri sosedih, naših sorodnikih, se je menjal lastnik. Na meji med nami je že 33 let posajena živa meja, z dovoljenjem prejšnje lastnice. Posadil in redno vzdrževal jo je naš ati. Meja je nizka, visoka okoli en meter. Posajena je bila točno po meji med parcelama. Z leti se je seveda razrastla, siroka je recimo pol metra, od tega je 20 cm na naši strani in 30 na njihovi, saj je tam več sonca.
Sosed nam je najprej prepovedal, da jo obrezujemo tako, da stopamo na njegovo stran. Zato smo njihovo stran obrezovali z naše strani (tako, da smo se nagnili čez mejo). Nato so ga začele motiti vejice, ki so padale na tla, ni pa nam pustil, da jih za sabo pospravimo. Po tem smo dokončno nehali urejati njihovo stran žive meje. Pustili pa smo, da si jo ureja sam (kar si ni, saj mu je bilo po moje pod častjo). Pred enim tednom smo dobili dopis odvetnika, da moramo to urediti. V njem piše, da nam ne dovoljujejo, da veje žive meje segajo v njihov zračni prostor, da bi stopali na njihovo zemljišče ko bi rezali in pospravljali veje in, da bi vejice padale na njihova tla. Tako nam preostane le se to, da živo mejo posekamo oziroma jo izpulimo.
Zanima me, če to lahko zahtevajo od nas in kaj bi se v takšnem primeru odločili na sodišču…..kako je to urejeno v zakonu? Se kdo na to spozna?
Lp
sosed ima prav
živo mejo lahko posadiš tako, da ne vdiraš sosedu na njegovo parcelo, ko jo neguješ in to ti bodo tudi na sodišču povedali
tako, kot ste si vi zamislili, je pač nadlegovanje soseda. meni tudi ne bi bilo všeč, če bi vsak teden sosed skakal po moji zemlji, ker si je on svojo mejo zamislil tako, da bo po mojem rastlo.
na meji lahko stoji samo ograja. žive meje pa moraš sadit tako, da jih lahko vzdržuješ na svojem.
pika, amen.
Stvarnopravni zakonik govori o vzdrževalnih delih. Ker je Živa meja spojena z vašo nepremičnino – parcelo vam je dolžen omogočiti urejanje. Ker pa živa meja raste na meji je on kot solatnik dolžan skrbeti zanjo. Ne razumem zakaj posegate na njegovo stran. Postrižete na svoji strani, na njegovi pa naj raste kakor hoče.
Vzdrževalna dela
76. člen
(1) Lastnik nepremičnine, na kateri je nujno treba izvesti dela, ki so potrebna za uporabo in izkoriščanje nepremičnine, lahko začasno uporabi sosednjo nepremičnino zaradi izvedbe del, če teh del ni mogoče izvesti drugače ali jih je mogoče izvesti samo z nesorazmernimi stroški.
Ni res, preberi so odlok občine . 2 X letno lahko greš na sosedovo in obžagaš živo mejo !!! Ograja je drugače -. ograja je lahko na meji s soglasjem soseda, drugače moraš iti stran 0,5 m. S ceste pa morajo biti odmiki kot je v odloku občine definirano
Torej da poenostavim. Živa meja je lahko na mejo s sosedom in 2 x letno jo lahko obžagaš tako da greš po njegovi parceli. Žično ali kakšrnokoli ograjo pa lahko postaviš na mejo le tako da imaš soglasje soseda. Če ga nimaš moraš iti stran 0,5 m !!!
http://www.slonep.net/vodic/pravni-nasveti/sosedje?view=vprasanja&direct=2730
podoben problem
Kot pa je razvidno iz vprašanja živa meja stoji na meji sami in pri tem verjetno sega deloma tudi na vašo stran. Če jo sosed tako prihaja obrezovat na vašo stran brez zakonske podlage (ker se na zgoraj omenjeni člen ne more sklicevati) gre za motenje posesti in imate možnost pravnega varstva, to tožbe na prenehanje motenja. Predvsem to, da vam sosed skuša fizično onemogočiti dostop na lastnem zemljišču je dobra osnova.
Poleg tega pa naj vas opozorimo še na 83. člen zgoraj omenjenega zakona, ki pravi, da imate pravico prilastiti si veje in korenine (jih odrezati sami), če vas motijo in če sosed tega ne stori sam na vaš poziv.
Ni res, preberi so odlok občine . 2 X letno lahko greš na sosedovo in obžagaš živo mejo !!! Ograja je drugače -. ograja je lahko na meji s soglasjem soseda, drugače moraš iti stran 0,5 m. S ceste pa morajo biti odmiki kot je v odloku občine definirano
Torej da poenostavim. Živa meja je lahko na mejo s sosedom in 2 x letno jo lahko obžagaš tako da greš po njegovi parceli. Žično ali kakšrnokoli ograjo pa lahko postaviš na mejo le tako da imaš soglasje soseda. Če ga nimaš moraš iti stran 0,5 m !!![/quote]
sem ti zgoraj nalepila pravni nasvet – zakon pa je nad občinskimi odloki
nimaš kaj hodit na sosedovo. mejo pa si sadi tako, da bo na tvoji zemlji.
živa meja ni nepremičnina – ta člen ne bo veljal. tudi v tistem pravnem mnenju, ki sem ga nalepila piše, da se na ta člen ne moreš sklicevat.
poleg tega si pozabil prilepit še tisti odstavek tega člena, kjer piše, da lahko sosed zahteva denarno nadomestilo za motenje posesti.[/quote]
Vzdrževalna dela niso motilno dejanje. Motilno je preprečevanje tega, da za sabo pospravijo vejice. A ni jasno da človek dela konflikt?
živa meja ni nepremičnina – ta člen ne bo veljal. tudi v tistem pravnem mnenju, ki sem ga nalepila piše, da se na ta člen ne moreš sklicevat.
poleg tega si pozabil prilepit še tisti odstavek tega člena, kjer piše, da lahko sosed zahteva denarno nadomestilo za motenje posesti.[/quote]
Vzdrževalna dela niso motilno dejanje. Motilno je preprečevanje tega, da za sabo pospravijo vejice. A ni jasno da človek dela konflikt?[/quote]
motilno dejanje je vsako vdiranje na tujo posest.
tile tu so si postavili mejo na mejo, je bilo ok, ker so bili pač v žlahti
potem pa čez 20 let nekdo hišo proda, hišo kupi čisti tujec, ki mu pač ni všeč, da preko njegove meje raste še pol metra grmovja in sosedi skačejo po njegovem, da lahko to grmovje režejo.
in ima vso pravico zahtevat, da tega ne počnejo in da to grmovje odstranijo za trajno.
Jaz bi zadevo rešil simple. Zadeva je bila vzpostavljena s soglasjem bivšega soseda (njemu je pač živa meja ustrezala). Če sedanjeu ne ustreza naj pač svoj del poreže – populi (vašega pa se ne sme dotikati ) To velja tudi za prihodnjost. Kar gre na njegovo stran lahko poreže (če vam ne dovoli). Bo pa to vsekakor odličen teren za odvetnike. Verjetno boste lahko nekaj let “vzdrževali” celo odvetniško pisarno
Jaz bi odvetniku lepo pisno odgovorila, da žive meje ne morem odstraniti, ker sem le njen solastnik in ne lastnik (v kolikor je na meji) in da tudi odstranitev z moje strani ni mogoča na način, da bi upoštevala njihovo prepoved stopanja ali padca vejic na njihovo zemljo. Sem pripravljena vzdrževati svoj del žive meje, ki sega v moj zračni prostor, v sosedovega pa žal ne smem posegat, torej mora sosed sam najti rešitev za svojo stran – ob soglasju mene kot solastnika. Da pa naj tudi sam vzame na znanje mojo prepoved njegovega poseganja v moj zračni prostor in na mojo zemljo.
Jaz bi odvetniku lepo pisno odgovorila, da žive meje ne morem odstraniti, ker sem le njen solastnik in ne lastnik (v kolikor je na meji) in da tudi odstranitev z moje strani ni mogoča na način, da bi upoštevala njihovo prepoved stopanja ali padca vejic na njihovo zemljo. Sem pripravljena vzdrževati svoj del žive meje, ki sega v moj zračni prostor, v sosedovega pa žal ne smem posegat, torej mora sosed sam najti rešitev za svojo stran – ob soglasju mene kot solastnika. Da pa naj tudi sam vzame na znanje mojo prepoved njegovega poseganja v moj zračni prostor in na mojo zemljo.[/quote]
bedarija.
ne vem, eni očitno mislite, da si lahko lastite sosedovo parcelo za svoje potrebe.
Jaz bi odvetniku lepo pisno odgovorila, da žive meje ne morem odstraniti, ker sem le njen solastnik in ne lastnik (v kolikor je na meji) in da tudi odstranitev z moje strani ni mogoča na način, da bi upoštevala njihovo prepoved stopanja ali padca vejic na njihovo zemljo. Sem pripravljena vzdrževati svoj del žive meje, ki sega v moj zračni prostor, v sosedovega pa žal ne smem posegat, torej mora sosed sam najti rešitev za svojo stran – ob soglasju mene kot solastnika. Da pa naj tudi sam vzame na znanje mojo prepoved njegovega poseganja v moj zračni prostor in na mojo zemljo.[/quote]
bedarija.
ne vem, eni očitno mislite, da si lahko lastite sosedovo parcelo za svoje potrebe.[/quote]
Ti imaš pa težave z dojemanjem in razumevanjem, kaj?
Če je živa meja na meji, sta oba solastnika in vsak naj dela s svojo stranjo kar želi – brez poseganja na drugo stran. Je pa menda logično, da je nobeden ne more odstranit brez poseganja na drugo stran in brez dovoljenja drugega solastnika, ne?
bedarija.
ne vem, eni očitno mislite, da si lahko lastite sosedovo parcelo za svoje potrebe.[/quote]
Če je živa meja na meji, sta oba solastnika in vsak naj dela s svojo stranjo kar želi – brez poseganja na drugo stran. Je pa menda logično, da je nobeden ne more odstranit brez poseganja na drugo stran in brez dovoljenja drugega solastnika, ne?[/quote]
ni čisto tako.
ti si posadil živo mejo na mejo in če sosed hoče, jo res lahko poreže sam, lahko pa zahteva, da jo odstraniš, ker mu je ni treba gledat, saj si mu jo s tem, ko je na meji vsilil
saj pa ne moreš posadit nekaj samovoljno na mejo, potem pa od soseda zahtevat, naj ti to vzdržuje, samo zato, ker gleda na njegovo stran.
halo?
mislim, sosed si bo zmislil, da bo posadil živo mejo na mejo, jaz pa naj nabavim ne vem kaj, in to obrezujem, da mi hudič ne bo zarastel? in tratim denar in svoj čas, ker si je sosed zmislil, da bo on imel mejo na mojem?
ali pa naj ga gledam vsak teden, ko bo po moji parceli lomastil?
pa kak si eni to predstavljate?
živa meja je lahko na meji, če se sosed s tem strinja. če se pa ne, pa sori srček, odstrani to
Če je živa meja na meji, sta oba solastnika in vsak naj dela s svojo stranjo kar želi – brez poseganja na drugo stran. Je pa menda logično, da je nobeden ne more odstranit brez poseganja na drugo stran in brez dovoljenja drugega solastnika, ne?[/quote]
ni čisto tako.
ti si posadil živo mejo na mejo in če sosed hoče, jo res lahko poreže sam, lahko pa zahteva, da jo odstraniš, ker mu je ni treba gledat, saj si mu jo s tem, ko je na meji vsilil
saj pa ne moreš posadit nekaj samovoljno na mejo, potem pa od soseda zahtevat, naj ti to vzdržuje, samo zato, ker gleda na njegovo stran.
halo?
mislim, sosed si bo zmislil, da bo posadil živo mejo na mejo, jaz pa naj nabavim ne vem kaj, in to obrezujem, da mi hudič ne bo zarastel? in tratim denar in svoj čas, ker si je sosed zmislil, da bo on imel mejo na mojem?[/b]
živa meja je lahko na meji, če se sosed s tem strinja. če se pa ne, pa sori srček, odstrani to[/quote]
Pa kaj hudiča je s tabo? Res ne znaš brat???
Živa meja je bila tu pred sosedom, posadili so jo v soglasju s prejšnjimi lastniki sosednje parcele. Ta sosed je sedaj to parcelo kupil skupaj z živo mejo. Če mu je všeč ali ne, je dejansko kupil tudi polovico te žive meje. In seveda lahko s svojo polovico počne karkoli želi. Ampak samo s svojo.
Dobri sosedi so res zlata vredni.
Sosed ni kar en. Je še vedno naš sorodnik (brat moje mame). Prejšnja lastnica je bila njegova mama, živa meja se je posadila, ko je bil on še otrok. Zamere tukaj so globlje od neumne žive meje.
Brala sem zakon in sama sem ga (laično) razumela tako, da je živa meja, ki je posajena točno po meji last obeh sosedov. Zato jo morata tudi skupno vzdrževati.
Poskusili smo na lep način. Mu rekli, da naj pa sam odreže del meje, ki ga moti, če ne pusti nam. S tem se ni strinjal, češ, da on ne bo delal namesto nas. Nas ne bi motilo tudi če bi odrezal vseh 30 cm, ki meji na njegov travnik. To bi lahko storili tudi mi.
Ah ja. Saj vem da jo bomo morali na koncu odstraniti. Bojim se tudi, da nam bo delal probleme ko jo bomo odstranjevali. Korenine morajo biti po 30 letih že kar globoke, zato bo treba globoko kopati. In seveda je ne bomo mogli drugače odstraniti kot, da razkopljemo tudi malo njegove zemlje.
Hvala za vse odgovore. LP
ni čisto tako.
halo?
mislim, sosed si bo zmislil, da bo posadil živo mejo na mejo, jaz pa naj nabavim ne vem kaj, in to obrezujem, da mi hudič ne bo zarastel? in tratim denar in svoj čas, ker si je sosed zmislil, da bo on imel mejo na mojem?[/b]
živa meja je lahko na meji, če se sosed s tem strinja. če se pa ne, pa sori srček, odstrani to[/quote]
Pa kaj hudiča je s tabo? Res ne znaš brat???
Živa meja je bila tu pred sosedom, posadili so jo v soglasju s prejšnjimi lastniki sosednje parcele. Ta sosed je sedaj to parcelo kupil skupaj z živo mejo. Če mu je všeč ali ne, je dejansko kupil tudi polovico te žive meje. In seveda lahko s svojo polovico počne karkoli želi. Ampak samo s svojo.[/quote]
nimaš prav
tale sosed lahko zahteva odstranitev žive meje ker moti njegovo posest.
pika.
kvazi solastništvo mu samo omogoča, da na svoji strani mejo vzdržuje, če to hoče. mus mu pa ni.
Pa še to. Tisti, ki se pritožujete nad tem, da bi nekdo po vašem zemljišču hodil, z namenom, da odreže par vejic…
To se reže dvakrat letno. Če niti tega ne morete dovoliti, zavoljo dobrih sosedskih odnosov pa pojdite živeti nekam na samo, sredi gozda ali njiv.
Svet bi bil veliko lepši, če bi bili ljudje vsaj malo bolj prijazni.
LP