Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Sosed želi odkupiti mojo polovico kleti

Sosed želi odkupiti mojo polovico kleti

Pozdravljeni,

Eno vprašanje bi imela. S sosedom sva solastnika skupne kleti in zdaj bi želel sosed od mene to klet odkupiti, da bi bila v celoti v njegovi lasti. Klet ima namreč malce neugodno pozicijo, saj je treba za dostop do nje po stopnicah mimo sosedovega stanovanja, kar je zanj precej moteče. V kleti je peč za kurilno olje/ogrevanje in prostor za odlaganje različnih stvari. Gre za lokacijo v Ljubljani, v neposredni bližini BTC, v večstanovanjski hiši, zgrajeni konec 60-ih let prejšnjega stoletja.
Za »odkup« je ponudil določen znesek, ki je po moji oceni prenizek, upoštevajoč dejstvo, da gre za njegov interes, sama izgubim prostor za shranjevanje in imam lahko težave pri morebitni prodaji stanovanja v prihodnosti. Sosed stanovanje že nekaj časa neuspešno prodaja in nekaj morebitnih kupcev do sedaj je motil ravno moj dostop do kleti.
Način ogrevanja sem tako imela namen spremeniti, tako da peč s cisterno ne igra pomembnejše vloge (no ja, razen pri določitvi cene).
Prosila bi, če mi lahko svetujete, po kakšnem ključu naj določim pošteno ceno. Nekje sem zasledila, da je cena 1m2 kleti ½ cene m2 stanovanjske površine. Gre pa za cca. 18m2 površine.

Hvala za pomoč.
L

Klet ima res faktor 0, 50, kar pomeni pol cene kvadratnega metra stanovanja.
Je pa še nekaj drugega. V tej kleti so skupne naprave, kar verjetno pomeni, da se tega ne prodaja, ampak ostane v skupni lasti.
Če prodaš pol kleti, moraš prodati tudi pol kurilne naprave in vsega kar je not . Istočasno pa ti nova napeljava in nova kurilna naprava predstavljata dodatni strošek..
Kar pomeni, da je v tem primeru ta klet vredna kot m2 stanovanja.

Pozdravljeni,
Gre za 18 m2 kleti v Ljubljani! Če ima ta klet okno, bo sosed to lahko uspešno prodal kot kletno stanovanje. Nekaj podobnega smo kupili pred dvema letoma . Premislite o ceni. Ko kupuješ stanovanje, je skoraj povsod kvadratura kleti všteta v osnovno kvadraturo, s pripisom da je pač toliko in toliko m2 kleti. Iz tega sledi, da pri prodaji stanovanja dobiš skoraj enako ceno za m2 kleti kot za stanovanjski del. Enako je z balkoni, terasami, ložami…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close