Soseda mi nagaja
Najbolj je zanimivo, da je začel dim motit ljudi (tudi v temu podobnih primerih) šele, ko se je začela sprejemat protikadilska zakonodaja. Prej nikomur ni nič smrdelo, če je kdo kadil na balkonu. Najbrž je to kaj povezano s klimatskimi spremembami. Istočasnost z zakonodajo pa je zgolj slučaj.
…medtem ko je za druge škoda, da pozabljajo na strpnost, eno temeljnih načel, ki jih cerkev uči.[/quote]
Problem je, ker jo nekateri razumejo tako, da gledajo le na svoje potrebe.
Od kod si pa ta sklep potegnil?
Mene dim tujih cigaret v mojem stanovanju moti že od nekdaj. Če bi mi bil tako všeč, bi najbrž sosedo raje povabila, naj pride kadit k meni v stanovanje.
Meni se to kar je naredila Petrova soseda ne zdi nič kaj takšnega. Sicer je njena prošnja res malo hecna, ampak ok. Pač je povedala, da jo moti in predlagala rešitev.
V blokih je pač tako, da vsakega nekaj moti. Jest imam to smolo, da sem v visokem pritličju, pod oknom imam vhod v blok in parkirišče. In seveda, ko zjutraj zračim mi tudi prismrdijo izpušni plini avtomobilov, pa ko hodijo kaditi pred vhod tudi kdaj zavoham cigaretni dim. Ja, vse to mi ni prijetno in tudi jaz pač zaprem okno in počakam, da zadeva mine in zopet odprem. In da ne govorim o vonju kuhanja po celem bloku.
Jest sem občutljiva na vonjave; soseda moti, da psi hodijo po stopnicah; sosedo moti, če kdo pri komu prespi in se tušira, češ da potem plačamo več za vodo; nekoga sigurno kdaj zmoti moje glasno poslušanje glasbe (v normalnih urah); nekoga moti dretje otrok itd itd. Pa kaj čmo? Se konstantno jeziti eden na drugega?
…medtem ko je za druge škoda, da pozabljajo na strpnost, eno temeljnih načel, ki jih cerkev uči.[/quote]
Problem je, ker jo nekateri razumejo tako, da gledajo le na svoje potrebe.[/quote]
Meni kadilec, ki kadi drugim pod oknom, ni zgled strpnosti. Ravno obratno. Je zgled nestrpnosti in neuvidevnosti, ker ne pomisli, da imajo drugi točno take potrebe kot on. Da jim v stanovanju ne smrdi. On pa svoj dim nosi drugam. Kje je tukaj strpnost?
Tebi bi bilo torej v redu, če bi nekdo pri tebi na dvorišču odlagal svoje smeti? Ko si tako strpen.
Aja, pa večina kadilcev verjetno tudi kuha, tako da glede kuhinjskega smrada smo si nekako kvit.
Tema pokaže značilnost Slovencev. Za vse mora biti zakon, malo “kmečke logike”, da bi se po pameti zmenili v sosedom, pa ni v glavi.
Peter, soseda ti je nekaj rekla. Malo jo upoštevaj. Nesi ji eno rožo in se ji opraviči, da niti slučajno nisi vedel, da se voha v njenem stanovanju. Mogoče bo ugotovila, da je niti ne moti tako zelo… Če ne pa ji pač pozvoni, kadar se ti bo dalo.
Mene dim tujih cigaret v mojem stanovanju moti že od nekdaj. Če bi mi bil tako všeč, bi najbrž sosedo raje povabila, naj pride kadit k meni v stanovanje.[/quote]
Nisem mislil tega. Opažam le, da ga veliko bolj vleče iz balkonov v stanovanja od kar imamo zakonodajo kot ga je prej. :-))
Mene dim tujih cigaret v mojem stanovanju moti že od nekdaj. Če bi mi bil tako všeč, bi najbrž sosedo raje povabila, naj pride kadit k meni v stanovanje.[/quote]
Nisem mislil tega. Opažam le, da ga veliko bolj vleče iz balkonov v stanovanja od kar imamo zakonodajo kot ga je prej. :-))[/quote]
Ne, žal je vleklo tudi prej.
emm … a niso okna ravno zato, da se stanovanje zaščiti pred zunanjimi vplivi, pa da prepuščajo sončno toploto in svetlobo??
pozimi je zrak onesnažen od kurjenja, spomladi od cvetnega prahu, poleti zaradi vročine, ki izsuši tla in je zato prah, jeseni se kominira prah in kurjenje … vse leto od izpušnih plinov
vmes pa še vpitje sosedskih otrok in njihovim mam/očetov, …
Super predlog, zakaj ni meni padel na pamet.
Vidiš in si nehote dala idejo za rešitev: soseda naj tudi začne kadit in bosta kvit :-)))[/quote]
Hm, ne.
Dim gre raje gor kot dol. Torej bi morala našuntati ljudi pod njim, da začnejo kadit na balkonu in se bo kadilo njemu.
Vidiš in si nehote dala idejo za rešitev: soseda naj tudi začne kadit in bosta kvit :-)))[/quote]
Hm, ne.
Dim gre raje gor kot dol. Torej bi morala našuntati ljudi pod njim, da začnejo kadit na balkonu in se bo kadilo njemu.[/quote]
Ob nizkem pritisku je glih obratno :-)))) Ti povem, soseda je sitna zato, ker ga premalokrat potegne :-))))))))))
Ignoriraj. Ne kadiš v njenem stanovanju, ampak v svojem. Potem tudi ne bi smel pražiti čebule ali peči rib, ker bi ji smrdelo.
se je tako tesko malce sprehoditi …
Ignoriraj. Ne kadiš v njenem stanovanju, ampak v svojem. Potem tudi ne bi smel pražiti čebule ali peči rib, ker bi ji smrdelo.[/quote]Samo čebula in ribe glih ne škodijo zdravju….. 😉
Problem je, ker jo nekateri razumejo tako, da gledajo le na svoje potrebe.[/quote]
Meni kadilec, ki kadi drugim pod oknom, ni zgled strpnosti. Ravno obratno. Je zgled nestrpnosti in neuvidevnosti, ker ne pomisli, da imajo drugi točno take potrebe kot on. Da jim v stanovanju ne smrdi. On pa svoj dim nosi drugam. Kje je tukaj strpnost?
Tebi bi bilo torej v redu, če bi nekdo pri tebi na dvorišču odlagal svoje smeti? Ko si tako strpen.[/quote]
Očitno imam veliko srečo, ker namreč tudi jaz kadim na balkonu, pa zgornji sosed tudi. Tako da se vsake toliko “srečava” oziroma bolje rečeno slišiva in takrat malo pokramljava. O tem in onem.
Me pa moti ta sosed, ker ima polno rož in ko jih zaliva dežuje po mojem balkonu (včasih tudi po perilu). Moti me, ker se njegova hči vozi po stanovanju s poganjalčkom, da imam včasih občutek, da živim na podzemni železnici. Če imam migreno je še vse toliko slabše. Moti me tudi, da živi v istem vhodu šef davčne uprave. Čeprav plačujem davke mi…ni mi simpatičen eto!
In kaj zdaj? Ko sem kupovala stanovanje sem vzela v zakup, da bom živela v bloku, kjer je lahko prav lepo, če v njem živijo strpni ljudje. In na misel mi ne pride loputati z okni ob vsakem sosedovem prdcu samo zato, ker mi nekaj smrdi.
Tebi bi bilo torej v redu, če bi nekdo pri tebi na dvorišču odlagal svoje smeti? Ko si tako strpen.[/quote]
Očitno imam veliko srečo, ker namreč tudi jaz kadim na balkonu, pa zgornji sosed tudi. Tako da se vsake toliko “srečava” oziroma bolje rečeno slišiva in takrat malo pokramljava. O tem in onem.
Me pa moti ta sosed, ker ima polno rož in ko jih zaliva dežuje po mojem balkonu (včasih tudi po perilu). Moti me, ker se njegova hči vozi po stanovanju s poganjalčkom, da imam včasih občutek, da živim na podzemni železnici. Če imam migreno je še vse toliko slabše. Moti me tudi, da živi v istem vhodu šef davčne uprave. Čeprav plačujem davke mi…ni mi simpatičen eto!
In kaj zdaj? Ko sem kupovala stanovanje sem vzela v zakup, da bom živela v bloku, kjer je lahko prav lepo, če v njem živijo strpni ljudje. In na misel mi ne pride loputati z okni ob vsakem sosedovem prdcu samo zato, ker mi nekaj smrdi.[/quote]
Tudi jaz imam zgornje sosede, ki ropotajo. Zdaj pač ne več s poganjalci. Pa pogovarjajo se zunaj na glas. Pa od zgornje sosede tudi k meni letijo rože, listje. Pa za vikende nabijajo s kerherji, ker morajo nujno avte oprat. Verjetno bi se našlo še kaj.
Ampak v bistvu ni tako, da bi oni zdaj namenoma dali rože tako, da bi cvetje letelo k meni, ne k njim. Tudi avta ne perejo tam, kjer svoji familiji ne bi ropotali, drugim pa. In otrok ne pošljejo ropotat ven, da ne bi njih motili. Kadit gredo pa tako, da motijo vse druge, samo sebe ne. To meni ne gre skupaj. Če seveda sploh razumeš, kaj hočem povedat, ker sem napisala že ene trikrat.
Ljudje gredo ven kadit, da ne bi zasmrajali svojega stanovanja. In pri tem smradijo drugim. Se pravi, jaz moram prenašat njihov dim, njim ga pa ni treba? Ne mojega, svojega.
Ignoriraj. Ne kadiš v njenem stanovanju, ampak v svojem. Potem tudi ne bi smel pražiti čebule ali peči rib, ker bi ji smrdelo.[/quote]Samo čebula in ribe glih ne škodijo zdravju….. ;)[/quote]
Soseda se pritožuje, da ji smrdi in ne, da jo skrbi za zdravje. :)) Mene tudi moti, ko se kužki poščijejo v dvigalu, ker jih lastniki pravočasno ne peljejo ven.
Ko človek to temo (pre)bere postane hvaležen sam sebi, da ne živi v bloku 🙂
Mene tudi moti gnoj, ki ga sosednji kmet potrosi po svoji njivi 2-3 krat na leto. Kaj naj, naj mu grem traktor zažgat ali pa naj ga raje prosim, da gre trosit nekam na en drug travnik, kjer bo dovolj daleč od mojega stanovanja? Ali res ne vidite lastne primitivnosti?
Res je predlagala je rešitev. Zdaj si pa predstavljaj, da si kadilka in pokadiš eno škatlo cigaret, pol od tega doma, kar je nekako realno. :))
Forum je zaprt za komentiranje.