Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti sosedi

sosedi

Pozdravljeni,

imam več vprašanj, ki si jih že dalj časa ne znam odgovoriti oziroma lahko rečem, da si že daljši čas zatiskam oči pred problemi. In sicer imam soseda, ki si dovoli marsikaj; – moj mejaš mi dela probleme s psi – ima namreč dva psa, ki sta precej napadalna, ker si z njim mejim, sem si na lastne stroške postavila ograjo (na moji zemlji – on je nima) v višini 1,20, da ne bi imela problemov pred njim. Vendar jih on nagovarja in kadar grem ob ograji gor, ki je postavljena na hribu se psi zapodijo vame…. ne morem se niti prijeti za ograjo, če bi se, bi me prav gotovo pes ugriznil. No v preteklosti je mojega moža že ugriznil, vendar nismo peljali postopka proti njimu, zaradi kako že pravijo – dobrih sosedskih odnosov. Kaj mi je tu za narediti?
Drugo vprašanje, se prav tako nanaša na istega soseda in sicer po cesti, ki je moja in kjer ima služnost je spuščal odplake iz greznice – zadevo imam tudi poslikano. Zdaj me zanima, ali pokličem inšpekcijo, ali lahko na podlagi tega ukrepajo…… no klicala sem že v preteklosti nekajkrat, vendar mi je rečeno, da so prezasedeni….. in da preden pridejo do tebe lahko traja nekaj časa…..
Skratka ujeta sem v tem kraju, kaj lahko naredim? Poskusila sem s pogovorom, vendar to tukaj ni mogoče.

hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

sosedje morajo svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode. Če so sosedovi psi moteči v tolikšni meri, da vam onemogočajo normalno rabo vaše nepremičnine in v vas vzbujajo utemeljen strah, hkrati pa ni možen dogovor z njihovim lastnikom, lahko zahtevate sodno varstvo lastninske pravice pred vznemirjanjem z vložitvijo tožbe.

Pri spuščanju odplak po vaši cesti gre za prepovedane imisije. Zakonska obveznost vsakega lastnika nepremičnine je, da mora opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo. Tudi v tem primeru lahko s tožbo zahtevate prenehanje imisij in povrnitev škode, če vam je zaradi njih nastala. Najprej pa se lahko obrnete na komunalnega oz. sanitarnega inšpektorja.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close