Sostanavalci v trosobnem stanovanju
Sem že spraševala tule pa ni bilo kaj veliko odziva pa probam še enkrat.
Imam tri sobno stanovanje. Večinoma bom v tujini tako, da bo stanovanje večinoma prazno. Stroški so pa vseeno za plačat. Ker nisem ravno pri denarju, razmišljam o oddaji ene ali dveh sob v stanovanju. Načeloma eni ženski ali pa mogoče dvema ženskama.
Ima kdo izkušnje, ideje glede tega?
Na voljo imam 3 sobe.
1. opremljena kot dnevna soba, največja, ima tudi balkon. Sedaj notri sedežna, omare, miza. Je pa dovolj prostora tudi za enojno posteljo.
2. spalnica: sedaj dvojna postelja in omare. Če bi se dalo dvojno posteljo ven in enojno notri. Bi bilo dovolj prostora za mizo in stol. Če obstane dvojna postelja, bi šla notri manjša pisalna miza in stol.
3. soba, če dam notri enojno posteljo, bo čisto udobna spalnica, kjer je še miza, omare, dvosed. Ta soba je večja od ta druge sobe. Manjša od prve.
Nagibam s k oddaji sobe št. 2. Se pa malce bojim, da najemnici ne bi bilo ok, ker ni ravno veliko prostora ob postelji. Samo za manjšo mizo. Ni pa da bi človek lahko udobno sedel na kakem fotelju ali pa recimo telovadil ali kaj takega.
Mogoče oddaja sobe 2 in 3, ampak potem sta dve osebi v stanovanju. Ko sem v tujini ok, ko pridem nazaj…
Meni je važno, da imam posteljo, pralni stroj in kuhinjo, kjer si lahko kuham na el. štedilniku (še boljše je, če je indukcija), ne pa na prenosnem el. kuhalniku. Miza mi ni tako pomembna, ker nisem študent. Zakaj razmišljaš, da bi dala 2 podnajemnika? Se ti zdi, da bi enemu bila najemnina previsoka? Koliko bi računala? Je to v Ljubljani?
Najprej sem razmišljala, da eni osebi. Potem je tule gor en svetoval, da mogoče dve osebi (ampak ne par), ker potem, če ena oseba ne čisti za sabo, jo druga v roke vzame.
Čeprav za začetek verjetno samo eno osebo pa da vidim kako gre. Ne vem, razmišljam.
Za ceno še ne vem. Celotna stanovanja v podobni velikosti v okolici se oddajajo po ca 700, 800€ – ponavadi brez opreme, brez stroškov. Torej mogoče za eno sobo s skupno kopalnico, kuhinjo (ki bo dejansko večinoma le za najemnico) kakih 250€, mogoče 300€ (vključeni stroški).
Ja, kuhinja je, pralni stroj tudi. Samo, če v sobi nimaš drugega kot postelje, je tudi malce nerodno, a ni? Ok, lahko sedi v kuhinji, v spalnici pa samo poležava oz sedi na postelji?
Mogoče, če je to kaka delavka, ki se vozi ob prostih dnevih domov pa za dopust domov, da ji miza, stol nista toliko pomembna.
To so samo razmišljanja. Tako, da ja, vsekakor dobrodošle ideje tistih, ki bi šli v tak najem in tistih, ki bi oddajali na tak način.
Mogoče je kdo od vas tak, da dela v tujini, čez teden ima nekje eno sobo, ob vikendih pa domov in mi lahko pove kaj pričakuje od sobe, stanovanja.
Para itak ne bi vzela. To se strinjam, da ni ok. Sicer večinoma ne bom v stanovanju, ker bom v tujini, ampak vseeno. Ne bi bivala niti par dni skupaj s parom :).
Nisem še niti napisala oglasa za oddajo. Zdaj sem šele pri urejanju stanovanja, opremljanju. Študiram kako opremiti, kaj nabaviti. Mogoče je smiselno itak prej oddati oglas, preden do kraja opremim.
Ena je tu predlagala, da najdem sezonsko delavko za najemnico. To bi mi bilo ok. Ja, kako leto bi bilo ok. Ne pa manj kot recimo kake 3, 4 mesece, ker nimam časa skakat vsake par tednov v stanovanje. Tako, da airbnb variante ne pridejo upoštev.
Hja… ko se oddaja sobe, so ponavadi drugi deli stanovanja v souporabi. Torej človek ima svojo sobo in načeloma v njej živi – a uporablja tudi kuhinjo, kopalnico – in ponavadi tudi dnevno sobo. Tako da… večina omenjenih problemov odpade.
Edino kar bi bilo zunaj souporabe… je najbrž druga soba – ali pa sobi, če sem prištevaš tudi dnevno.
Ja, seveda, kopalnica, WC, Kuhinja so v souporabi. Sicer večino časa na voljo samo najemnici, ker jaz bom v tujini.
Dnevna soba pa ne vem, če bo v souporabi. Mogoče bo to soba, ki jo bom imela zase. Razen, če si zase vzamem sobo št. 3 iz zgornjega opisa (ker skoraj ne bom nič v stanovanju) in oddam tudi dnevno sobo. Samo potem bo najemnina višja. Je pa tudi to opcija za razmisliti.
V bistvu nameravam eno ali pa dve sobi zadržati zase. Torej zakleniti. Oddati pa eno ali dve sobi. Varianta je tudi ta, ki jo omenja Rok: oddati eno sobo kot spalnico in potem dnevan soba za souporabo.
Razmišljam, razmišljam pa ne vem kako bi. Tako, da ja ideje dobrodošle.
V primeru, da oddam dvem osebam: ne bi paru ali pa mamici z otrokom, kvečjemu dvema ženskama.
Zakaj pa samo eni osebi, če je stanovanje trosobno? A misliš, da bo pa ta oseba potem živela kot nuna? Grem stavit, da bo tipa pripeljala v stanovanje, če boš ti itak večinoma odsotna. In kaj boš, če slučajno prideš, not pa ona s tipom? Ti bo rekla, da je slučajno ta dan prišel samo na obisk. Obiskov ne moreš prepovedat!
Meni se pa zdi ravno par najboljša opcija. Pač toliko več kasiraš, imata pa tisto spalnico z dvojno posteljo, mizo pa v dnevni sobi, če sta študenta. 600 € skupaj s stroški pokasiraš. Kaj več pa težko, če boš tudi ti tam svetila.
Študentski par je bila meni najboljša opcija, ko sem oddajala. Česa se bojiš? Da ti bosta svinjala? A ena punca pa ne svinja? V povprečju je par dosti bolj urejen kot pa ena oseba.
Študenti pa, žal, ne pridejo upoštev, ker daleč okrog ni nobene fakultete. Drugače bi mi bili študenti ok.
Ja, to bi pa znalo biti res, da so pari bolj urejeni, kar se čiščenja tiče. Samo nekak mi ni, da bi bivala skupaj s parom. V končni fazi bom potem en mesec doma in bivati z nekim parom? Ok, tudi tisti mesec nisem ves čas doma (dopust pa to), ampak nekaj časa pa vseeno.
Ja, imaš prav, da se lahko zgodi, da si samska oseba pripelje koga s sabo. To se vsekakor strinjam, da ne morem kontrolirat.
Sama imam drugače dosti izkušenj s sostanovalci in ja, eni so res ogabni. Naredijo tak svinjak, da je joj. Sicer si nisem nikoli delila WCja, kopalnice, ampak samo kuhinjo in že tam so naredili tako, da je za kozlat. Pa, ko so se izselili, za sabo pustili posrane WCje, zasvinjanje kopalnice. Tako, da je tega se bojim. Glede na izkušnje so ženske dosti boljše. Pa oseba nad recimo 35, 40 let so večinoma boljše. Mlajši pa za kozlat. So svetle izjeme, ampak bolj malo. Moje izkušnje pač. Tega se bojim, da naletim na tako svinjsko osebo.
Če sta dva, je čistejše? Jaz imam ravno nasprotno mnenje. Če sta dva, je lahko samo bolj umazano kot pa če je 1. Ker moški pričakuje, da bo ženska spucala, ženska ne spuca vedno in potem je umazano. Če pa imaš 1 osebo, je pa bolj umirjeno, ženska ima čas zase in še čas za pospravljat in čistit. Nima zraven še partnerja, za katerega mora skrbet.
Tudi če bo tip prišel na obisk, je to samo obisk, ne živi tam. Ni treba vsak dan še za njim pospravljat. Tako da 1 osebo vsekakor.
Sem razmišljala, da bi pač dala dva oglasa: enega za eno sobo, drugega za drugo sobo. Ta večjo sobo pa obdržim zase. Pa potem vidim, če bo sploh kaj odziva.
Načeloma pa ja, eno žensko. Pa da vidim kako bo. Moških itak odpadejo.
Se pa bojim, da ne bo kaj veliko interesa. Je v okolici kaj nekaj stanovanj na voljo za najem. Res pa je, da so vsa za na daljši rok, neopremljena in ja, ker so cela stanovanja, so pač draga. Jaz bi pa samo sobo, opremljeno, na krajši rok.
Odsvetujem vse pod 35 let. Saj eni so ok, ampak večina pa je adijo pamet. Nemarni, da je joj.
Meni je tudi logično, da žensko ali dve. Saj pa si delite kuhinjo, kopalnico. Ne moreš si to deliti z nekimi neznanimi moškimi. Pa moški ti pustijo poscan WC in podobno. Pa še niso vzeli zakaj se uporablja WC ščetka. Tako, da nikakor ne moškega.
Žensko ali dve za sostanvalke. To je to. Ne vlači si neznanih moških notri. Saj ne želiš ponoči, ko greš na WC, srečevat nekih tujih moških?
spet jaz, 28.03.2025 ob 07:44
Sem že spraševala tule pa ni bilo kaj veliko odziva pa probam še enkrat.
Imam tri sobno stanovanje. Večinoma bom v tujini tako, da bo stanovanje večinoma prazno. Stroški so pa vseeno za plačat. Ker nisem ravno pri denarju, razmišljam o oddaji ene ali dveh sob v stanovanju. Načeloma eni ženski ali pa mogoče dvema ženskama.
Ima kdo izkušnje, ideje glede tega?
Na voljo imam 3 sobe.
1. opremljena kot dnevna soba, največja, ima tudi balkon. Sedaj notri sedežna, omare, miza. Je pa dovolj prostora tudi za enojno posteljo.
2. spalnica: sedaj dvojna postelja in omare. Če bi se dalo dvojno posteljo ven in enojno notri. Bi bilo dovolj prostora za mizo in stol. Če obstane dvojna postelja, bi šla notri manjša pisalna miza in stol.
3. soba, če dam notri enojno posteljo, bo čisto udobna spalnica, kjer je še miza, omare, dvosed. Ta soba je večja od ta druge sobe. Manjša od prve.
Nagibam s k oddaji sobe št. 2. Se pa malce bojim, da najemnici ne bi bilo ok, ker ni ravno veliko prostora ob postelji. Samo za manjšo mizo. Ni pa da bi človek lahko udobno sedel na kakem fotelju ali pa recimo telovadil ali kaj takega.
Mogoče oddaja sobe 2 in 3, ampak potem sta dve osebi v stanovanju. Ko sem v tujini ok, ko pridem nazaj…
Ti nimaš nič razen bujne domišljije. Če bi imel res stanovanje ne bi takih neumnih vprašanj spraševal.
V tujini je to običajna praksa. Recimo v Nemčiji temu rečejo WG (stanovanjska skupnost ali nekaj takega po naše). 3, 4 osebe najamejo stanovanje in tam živijo. Skupna kuhinja, kopalnica ter vsak svojo sobo.
Potem pa imaš ženske WGje pa moške WGje. Verjetno obstajajo tudi kaki mešani, ne vem.
Ampak ja, v Nemčiji je to povsme normalno. Najemnine so visoke tako, da samski tako živijo. V VB je to tudi pogost pojav.
Samo v Sloveniji to ljudem ni jasno, ker so nepremičnine očitno še dokaj poceni. Kjer so pa cene dosti višje pa je to običajen način življenja samskih oseb.
spet jaz, 28.03.2025 ob 09:09
Oddala bi sobo ali dve sobi, ne stanovanje.
meni je popolnoma jasno, kaj bi ti rada. ti bi rada odgovorno osebo nad 30, ki je pripravljena živet v čuzi / eni sobi in se ničesar drugega niti dotaknit ne in to v vukojebini.
ne moreš i ofce i nofce. če to ni ljubljana/maribor interesa za kaj takega ne bo. ali oddaš celo stanovanje, ali pa nič. nihče ne bo šel v mežico pri 35 letih najemat ene sobe. tudi v ljubljani/mariboru ljudje nad 30 ne bodo zainteresirani za najem ene sobice v stanovanju. pa še s prepovedjo obiskov, pa ne vem kaj še vse. v taki starosti bo vsak zainteresiran za popolnoma lastno prebivališče
samo ena demografska skupina je, ki je pripravljena na kaj takega. to pa so samski moški delavci iz bivše juge. ampak nekaj mi pravi, da pride to pod opcijo NITI POD RAZNO.
Čebela, to je ljubljansko razmišljanje, kar ti pišeš. V tujini pa je povsem običajno, da samske osebe živijo tako kot piše avtorica. Ja, ne boš verjela, ampak tudi ženske.
Stanovanja so predraga, da bi si vsak najel svoje stanovanje in tako živijo.
Pa tudi sezonski delavci tako živijo. Tisti pogosto celo po več v eni sobi. Pa ja, tudi to so tudi ženske.