Sostanavalci v trosobnem stanovanju
Ja, res je, v tujini je to običajna praksa. Samo ja, v Sloveniji pa ljudje res drugače razmišljajo.
Nič, probala bom pa da vidim. Nekaj idej sem dobila tule, mogoče bo kaj uspešno. Glede na to, da je dokaj turistični kraj in da je poleti tudi kar nekaj sezonskih delavcev, mogoče pa najdem kako ok najemnico.
Tako mimogrede, sem zrelih let, ženska in ja, živim v najemu. Imam lastno stanovanje, v bližini nobene pametne službe zame, zato sem v tujini in pač tam bivam v najemu. Sem zato neresna in kaj vem kaj še vse?
V moji prejšni službi, v Sloveniji, smo imeli tudi tujko, čistilko. Ja, tudi bivala v Sloveniji v najemu, v Bosni pa ima svojo hišo. Je zato neresna, slaba in kaj vem kaj še vse? Ne, je čisto ok ženska.
v tujini je, 28.03.2025 ob 10:08
Čebela, to je ljubljansko razmišljanje, kar ti pišeš. V tujini pa je povsem običajno, da samske osebe živijo tako kot piše avtorica. Ja, ne boš verjela, ampak tudi ženske.
Stanovanja so predraga, da bi si vsak najel svoje stanovanje in tako živijo.
Pa tudi sezonski delavci tako živijo. Tisti pogosto celo po več v eni sobi. Pa ja, tudi to so tudi ženske.
jaz sem živela v stanovanju z več sostanovalci v sloveniji par let. do 30 leta. potem pa mi je bilo tega dovolj. mislim, da so pri nas pripravljeni na tak način (najem sobe v stanovanju z več osebami) po 30 letu živet samo tujci brez družine. vsi ostali raje najamejo garsonjero, pa so zase, če so že v najemu.
v tujini se pa najde marsikaj. to je pa res. samo avtorica ne oddaja stanovanja v tujini, ampak nekje na slovenskem podeželju. kjer večina, če že ne more na svoje, raje stisne zobe in živi v mansardi pri starših.
Čebela, kaj zdaj blodiš o parih? Sem izrecno napisala: PARI NE.
Vem, da si ti izjemna in popolna in da imaš polno keša. Vsi pa niso tako izjemno popolni kot si ti in niso vsi polni keša kot si ti.
Kako grozno, a ne, da sem krepko nad 30 in da živim v najemu pa še samska, a ne? Pa ne boš verjela, nisem edina. Pač sprejmi to, da si tako izjemna in posebna. Drugi pač nismo tako super kot si ti.
spet jaz, 28.03.2025 ob 10:32
Čebela, kaj zdaj blodiš o parih? Sem izrecno napisala: PARI NE.
Vem, da si ti izjemna in popolna in da imaš polno keša. Vsi pa niso tako izjemno popolni kot si ti in niso vsi polni keša kot si ti.
Kako grozno, a ne, da sem krepko nad 30 in da živim v najemu pa še samska, a ne? Pa ne boš verjela, nisem edina. Pač sprejmi to, da si tako izjemna in posebna. Drugi pač nismo tako super kot si ti.
nihče ne govori ničesar o manjvrednosti ljudi, ki so v najemu. govorim samo o tem, da ne boš našla ravno dosti urejenih starejših (nad 30) ljudi, ki bi bili pripravljeni najeti četrt stanovanja/eno sobo nekje na slovenskem podeželju. takega povpraševanja pri nas NI, razen, če gre za začasne moške delavce iz tujine. večinoma so samo ti pripravljeni živet na način, kot si si ti zamislila.
to, da je to manjvreden način življenja trdiš samo ti in nihče drug. samo ti imaš problem s tem, da si samska in da živiš v najemu.
Kako si si to zamislila? 3 sobno stanovanje, oddala bi pa samo sobo ali dve? Ostalo pa zaklenila? In kako bi pol stroške delila? Kdo bo šel v tak najem. Oddaj vse, če že. Za določen čas. To je podobno, kot eni prodajajo en del bajte v solastništvu in imajo sama jaja. Glede na to, da bi se vračala, potem ne bi bilo za oddati kakšni družini. Eni osebi oddaj vse. Tudi pa, če eni oddaš, ni nujno, da bo samska. Če bi se šla ala študentski dom opcijo, so sanitarije, kopalnica, kuhna v souporabi. Pa tudi morda skupni prostor za gledanje tv. Ali oddaj vse ali nič. Nerodno je pač, ko se bo tebi dvignilo, prideš koristiti svoj dom recimo za dva meseca. In daš pogodbo do takrat z notarsko izvršljivostjo. A denar za notarja boš imela? Niso glih poceni. Vmes se ob steči izselijo. In potem kaj, jovo na novo? Pa kot se bere, eni niti z ‘lopato’ pol ven ne gredo. Predno se podaš v kaj, glede na zapisano, se obrni na koga podkivanega, da ne boš videla le gelde pred seboj.
Rezi, saj sem pa večkrat napisala, da ne bom oddala celega stanovanja. Kam pa naj jaz grem? Pa kam naj dam svoje stvari? Pa tudi napisala sem, da ne družini, ne paru, ampak posamezni osebi.
Ne, ne bi oddala stanovanja, sem večkrat napisala, da sobo ali dve. Da iščem sostanovalko.
Stroški: pavšalna cena za najem. Recimo 250, 300€, vključno s stroški.
NesramnaResnica, res je, ker ne vem kaj bi, sem odprla temo tu gor, da dobim kake ideje.
Niti ne vem kaj bo prihodnost prinesla. Plan je najti službo v bližini. Kdaj pa bo to pa ne vem. Lahko že letos, lahko pa traja še več let. Zaenkrat še nič na vidiku.
Je pa moje stanovanje tudi varno pristanišče ali kako naj rečem. Recimo, da pristanem v dolgi bolniški, služba odpade, službeno stanovanje tudi, torej nazaj domov v svoje stanovanje.
Zato, ker ne vem kaj bo prihdnost prinesla, ker vem, da se lahko zgodi kaj slabega tudi… pač cilja na kake sezonske delavke. Ali pa recimo, če se ena ženska loči pa na hitro nekaj išče za prehodno obdobje. Ali pa recimo kaka oseba, ki je začasno na delu v tujini. Ali pa nekdo, ki je našel službo v bližini pa še nima denarja za najeti celotno stanovanje (so celotna stanovanja na voljo za najem, samo je pa cena tudi bistveno višja).
Pač zbiram ideje, pomisleke tudi tule gor. Pa nekaj zanimivih zapisov je že bilo.
spet jaz, 28.03.2025 ob 08:25
Para itak ne bi vzela. To se strinjam, da ni ok. Sicer večinoma ne bom v stanovanju, ker bom v tujini, ampak vseeno. Ne bi bivala niti par dni skupaj s parom :).
Nisem še niti napisala oglasa za oddajo. Zdaj sem šele pri urejanju stanovanja, opremljanju. Študiram kako opremiti, kaj nabaviti. Mogoče je smiselno itak prej oddati oglas, preden do kraja opremim.
Ena je tu predlagala, da najdem sezonsko delavko za najemnico. To bi mi bilo ok. Ja, kako leto bi bilo ok. Ne pa manj kot recimo kake 3, 4 mesece, ker nimam časa skakat vsake par tednov v stanovanje. Tako, da airbnb variante ne pridejo upoštev.
Pa kaj toliko kompliciraš, smo ti že rekli, da vzameš dve ženski.
Mize v sobi sploh ne rabiš, če so to mlade zaposlene ženske. Pa nujno se dogovori tako, da tista ki odhaja, najde nadomestno najemnico v soglasju s tisto, ki ostaja. Če je najemnina za takšno stanovanje pri vas 800 €, deliš s 3, stroške pa z 2. Torej cca 360 na osebo z vsemi stroški.
Postelji obvezno enojni!
Je kuhinja z jedilnico toliko velika, da lahko daš majhen dvosed tja poleg mize s stoli?
Zdaj pa nehaj spraševat, ker že utrujaš!
Preberi vse tvoje 3 teme, odloči se že in v akcijo!
Ok, sem malo več prebrala v nadalje. Bi vprašala, kakšen plus je delo v tujini in v najemu, medtem pa v Slo plačuješ še za lastno nepremičnino, kjer imaš visoke stroške. Torej se v tvojem primeru delo v tujini ne splača, če komaj folgaš. A da bi prodala in kaj manjšega zase kupila, pa ne bi šlo? Ne rečem, če bi v tujini imela službo in najem in bi zaslužila toliko, da te stroški ne bi skrbeli ob ptaznem stanovanju. Če bi šla v najem, bi bil tak, da imam vse na razpolago, brez souporabe ter dolgoročno, če že. Ne da glih navadim in jovo na novo nekam pakiram. To je pač stresno in nič miru podobno, da si obremenhen že takoj, kje boš iskal naprej čez leto. Mogoče bi komu to ustrezalo, meni ne. Sploh, da bi pol še npr. s tabo bivala, pa te poznam kot osebo, magar za mesec ali dva. Enkrat ali dvakrat sem šla na morje kot mula in bivala par dni poleti takrat v študentskem. Ok, sem bila sama v sobi, čeprav je bila notri več kot ena postelja. Prav grozna pa souporaba tuš opcij ipd. . Ne bi mogla tako, mogoče najdeš koga, ki je bolj tranzitno navajen tega.
spet jaz, 28.03.2025 ob 11:10
NesramnaResnica, res je, ker ne vem kaj bi, sem odprla temo tu gor, da dobim kake ideje.
Niti ne vem kaj bo prihodnost prinesla. Plan je najti službo v bližini. Kdaj pa bo to pa ne vem. Lahko že letos, lahko pa traja še več let. Zaenkrat še nič na vidiku.
Je pa moje stanovanje tudi varno pristanišče ali kako naj rečem. Recimo, da pristanem v dolgi bolniški, služba odpade, službeno stanovanje tudi, torej nazaj domov v svoje stanovanje.
Zato, ker ne vem kaj bo prihdnost prinesla, ker vem, da se lahko zgodi kaj slabega tudi… pač cilja na kake sezonske delavke. Ali pa recimo, če se ena ženska loči pa na hitro nekaj išče za prehodno obdobje. Ali pa recimo kaka oseba, ki je začasno na delu v tujini. Ali pa nekdo, ki je našel službo v bližini pa še nima denarja za najeti celotno stanovanje (so celotna stanovanja na voljo za najem, samo je pa cena tudi bistveno višja).
Pač zbiram ideje, pomisleke tudi tule gor. Pa nekaj zanimivih zapisov je že bilo.
NA tole, pač prodaj in kupi manjše. Če si negotova glede prihodnosti, ne moreš še najemnike v to spravljati. Ko se ti recimo kaj zgodi. To je neresno ali nezrelo. Tudi najemnik želi gotovost, pa magar za leto. Ne da boš recimo zbolela in se najavila tik pred. Pol je treba vse to v pogodbi navesti. Če je tako, kot predstavljaš, odmisli najem. Prodaj in kupi pač zase enosobno.
Če komu tema ni všeč, jo pač preskoči, ne rabi brati in se utrujati.
Ne, v kuhiniji ni prostora za dvosed.
Kaj pa vem, jaz imam dosti izkušenj z najemom sobe s skupno kuhinjo pa vedno je bila miza v sobi. In mi je vedno prav prišla. Saj pa tudi odrasli, ki nismo več študenti, kaj delamo na računalniku, si kaj pišemo, se učimo, beremo.
Ampak ja, tule omenjate, da miza ni potrebna, bom pa probala. Mogoče pa komu res ni nujno :).
He, he, a spet nasedate sidrarki? Že dovolj tem je bilo tu gor. Gre za žensko, ki nima niti lastnega štedilnika, kaj šele stanovanja.
Narod se ji posmehuje, ker opravlja dela kot je podajanje sider pod riti in čiščenje sekretov. Ženska nima nobenega ponosa, vzame vsak drek od službe, ker je na dnu, propadla.
Pa kaka šefica, ki ji kadi pod nos? Kajenje v službi je že vrsto let prepovedano. Logično, da se ne bo noben šef dovolil kaj takega. Tista šefica je pač izmišljena oseba kot tole stanovanje.
Samska ženska, brez prave službe pa bo imela 3 sobno stanovanje? Dajte ne biti naivni no. Vleče vas za nos.
Gre za znano monovsko norico.
- Stanovanje prodati nima smisla. Dve sobi oddaj za obdobje enega leta z možnostjo podaljšanja itd. Dnevno pusti sebi, to je najbolj enostavno in glede na to da boš zelo malo v stanovanju…ko prideš imaš dnevno, če bi bilo karkoli drugega…da se moraš vrniti imaš spet dnevno zase. Kar se tiče miz v sobah. Vprašaj ali želi mizo ali ne. Če jo želi jo pustiš, če jo ne želi jo pospravis v klet. V sobe se da enojne postelje, omare itd. Poveš kaj so skupni prostori, v souporabi. Priporočam ti, da ne razlagaj, da boš v tujini…da te skoraj nič ne bo tam itd. Si v stanovanju ko si, ko te ni te pač ni.
Če oddajaš sobe, moraš računati da bodo stanovalci te sobe uporabljali kot dnevni prostor in ne samo za spanje. Razen če ne nameravaš oddati kakšnim bangladeškim delavcem, ki bodo hodili tja samo spati.
Zato moraš izprazniti dve največji sobi – 1 in 3, tja namestiti enojne postelje, pisalne mize, poskrbeti za priključek interneta (za komp in tv) in to je to. Obe stanovalki bosta imeli azsbni prostor za bivanje, kamor se bosta lahko umaknili ena pred drugo. Največjo sobo (1) oddaš malo dražje kot tisto malo manjšo (3).
Ti pa, v kolikor boš kdaj prišla prespati, boš spala v tisti najmanjši sobi, saj stanovanja praktično ne boš uporabljala.
Tako se oddaja stanovanje več uporabnikom.
Naredi se tako, Nesramna Resnica, fajn predlogi. Vredni upoštevanja. Hvala.
Sicer je nekaj moteni v tej temi, ampak načeloma pa kar veliko fajn predlogov.
Saj za letos sem verjteno že prepozna, sem samo en mesec še doma, potem pa odpotujem. Mogoče mi pa vseeno uspe oddati oglas, najti koga, ustrezno opremiti… drugače pa potem kasneje.
A to tisto, štedilnik v sobi, kjer se dobi gorilnike kot za kamp, pa še link sem takrat dala. Sicer pri nas je kajenje notri lahko prepovedano, ni nujno v tujini. Loh je provokacika kot z otroškim imenom. Pri obeh se išče pač resitve. Sam pri tisti, ki bo glih kar rodila, imena res ne moreš še pet let izbirati za rešitev.
spet jaz, 28.03.2025 ob 11:59
Naredi se tako, Nesramna Resnica, fajn predlogi. Vredni upoštevanja. Hvala.
Sicer je nekaj moteni v tej temi, ampak načeloma pa kar veliko fajn predlogov.
Saj za letos sem verjteno že prepozna, sem samo en mesec še doma, potem pa odpotujem. Mogoče mi pa vseeno uspe oddati oglas, najti koga, ustrezno opremiti… drugače pa potem kasneje.
In prosim, ne upoštevaj bedastih nasvetov tipa “v sobo postavi gorilnik” ali karkoli drugega za kuhanje, kjer bi najemniki vsak po svoje kuharili in cmarili. Tudi razni mini hladilniki in podobne bedarije odpadejo. To nima smisla, takšne sobe postanejo ciganski tabor ne pa urejene sobe v stanovanju z več najemniki.
Obstoječa kuhinja ima svoj namen, ravno tako tudi obstoječa kopalnica in wc. Temu se reče souporaba.