Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek SP ali DOO

SP ali DOO

Sem zaposlen v podjetju katerega počasi pobira in bi šel na svoje (v drugo branžo), pa me zanima kaj je bolje – odpreti s.p. ali d.o.o.. Začasno bi delal (cca 6 mesecev ) pogodbeno (da zadeva zalaufa), potem pa bi se zaposlil redno.
V firmi v kateri sedaj delam, namreč nebi objavljal svojih planov…
Ima še kdo podobno situacijo oz. jo je imel in kaj je naredil?

Ce nisi nekje drugje zaposlen, moras pri s.p. ali v enoosebnem d.o.o. obvezno placevati prispevke. Ce si zaposlen, pa imas pri dopolnilnem s.p. pavsalne prispevke, pri d.o.o. nimas nic, vendar ne razpolagas prosto z denarjem.

Kako ne razpolagam prosto z denarjem?

Denar na TRR podjetja ni last podjetnika, ampak je last podjetja. Ob izplacilu je to obdavcljiv prihodek fizicne osebe.

To, da je nekdo normiranec, pomeni nacin obracuna davka od dohodka oz.dohodnine.

Ja, to razumem.
Bi pa rabil malo šolanja…

Slabo so ti tole razložili, ampak tudi jaz ti verjetno ne bom čist dobro 🙂

Pri odločanju za s.p. ali d. o. o. moraš vedet nekaj stvari, najprej je to – kakšna dejavnost bo to, koliko dohodkov pričakuješ, a bo bolj storitvena ali boš npr. nekaj izdeloval, prodajal… Najprej se vprašaj to.

Npr., če je dejavnost storitvena, se ti bolj splača s.p., kjer z denarjem prosto razpolagaš. Ponavadi je tudi znesek, ki ga zaslužiš, manjši in padeš v nižji davčni razred. In pri storitvenih dejavnostih je ponavadi manj kakih materialnih stroškov.

Prispevki – to če nisi zaposlen kje drugje, plačuješ pri obeh oblikah, ne vem koliko so, ampak se mi zdi, da pri d. o. o. znajo bit mogoče malo več, ker si poslovodna oseba – direktor. Koliko, se mi itak ne sanja, saj to imaš po celem netu napisano, sam jaz dosti stvari na pamet ne vem, ekr imamo dobro računovodkinjo, ki če je karkoli, mi podpira lenobo…

Kazensko si povsod odgovoren, če zaj… Tudi pri d. o. o. Tako da… To, da ne odgovarjaš so pravljice.

Pa pri d. o. o. rabiš nek osnovni kapital, ki ti ga pa ene firme posodijo, pa ga potem vrneš in plačaš nek znesek odprtja. Ampak če odpiraš resno firmo, tako nek kapital nujno rabiš, sploh pri dejavnostih, kjer se bolj priporoča d. o. o., ker ponavadi je povezano s kakimi večjimi stroški za meterial, razvoj, nakup opreme… Za kake take dejavnosti tudi nekako na trgu bolj zanesljivo izpadeš, če imaš d. o. o., tako so nam tudi svetovali in res je. Sploh mi, ko se moramo tržit na en tak spodoben način.

D. o. o. se priporoča za kake proizvodne firme, gradbene, če imaš npr. več dejavnosti in storitev, če pa npr. samo delaš kot nek polagalec ploščic, pa delaš sam – pa se po mojem mnenju bolj splača s. p., ni toliko stroškov z matzerialom in vse kar ti ostane, lahko vzameš ven. Medtem ko pri d. o. o. npr. zaslužiš 3000 eur, po pogodbi imaš npr. plačo 1400 bruto, ne vem na pamet koliko je stropek za firmo, ampak vse ostalo ostane na d. o. o. za kake investicije, ki jih pa itak za take dejavnosti npr. nimaš nekaj… Ven tega ne moreš dobit, lahko goljufaš s potnimi stroški, sam ne v nedogled. Lahko imaš edino kombinacijo d. o. o. in s. p., izstaviš račun s.p., ampak ne vem če se ti na tak način splača za take male zneske.

Upam, da ti je kaj pomagalo, malo po domače je razloženo, ampak če se kdo kaj bolj spozna in da mogoče kje nimam prav, me naj kar popravi.

Takole – ne glede na dejavnost pri s.p.-ju prosto razpolagaš z denarjem, ker si fizična oseba z dejavnostjo. Pri d.o.o. pa je lastnik denarja na TRR podjetje in ne lastnik podjetja.
Obdavčitev je pri s.p. po lestvici (razen če si normiranec) za dohodnino, od 16-50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, pri d.o.o. je 17{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

Biti s.p. in imeti d.o.o.- to sta povezani osebi, treba je preverjat transferne cene in končni dobiček se seštev, v primeru pa, da je en v + in drugi v -, pa se ne izniči.

Za začetek
http://www.podjetniskicenter-sg.si/index.php?site=vsebine_all&kat=2832&parent=2830&lang=1
http://www.podjetniskicenter-sg.si/index.php?site=vsebine_all&kat=2833&parent=2830&lang=1

Ce bos startal ze sedaj kot sp moras vedet da bos v primeru stecaja sedanjega podjetja takoj prisiljen v polni sp pravice na borzi do nadomestila ti ne bodo priznali ker imas firmo in s tem po njihovo moznost prezivetja.
Zato
-ali sedaj zacet delat kot sp’ ne bit davcni zavezanec in preden bo maticna firma crknila ti zapres sp,gres mirno na borzo v tem casu delas na crno,pokoristis cas na borzi,poberes subvencijo za samozaposlitev in sele nato ponovno odpres sp

Subvencij že davno ni več… na žalost 🙂

Predlagam za začetek da izbereš računovodjo, ki te bo v poslovni poti podpiral in ti vedno svetoval v vsaki dilemi, tu si poglej so strokovni in ugodni

Kontrakt

New Report

Close