Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo sp bilanca

sp bilanca

Eno vprašanje glede moje s.p. bilance – zanima me, če mi gredo med letom plačani prispevki in akontacija dohodnine v stroške? Hvala.

lp, Pikica

Da razjasnim, ne delam sama bilance, ampak bi rada vseeno vedela, ker imam tako malo vsega da mi samo konec leta oz šele januarja poknjižijo vse v računovodstvu in naredijo bilanco. Sedaj pa rabim vedet, ker sem ravno na meji med razredi, drugo leto pa žal ne bo več takih prihodkov. Da nabavim še kakšno malenkost pred koncem leta, ki bo šla v stroške.
Hvala.

Ja, ti prispevki gredo v stroške. Vendar pa – to te v bistvu pri tem bolj zanima – se ne upoštevajo pri izračunu osnove za prispevke v novem letu. V tej osnovi se upošteva dobiček (prihodki – odhodki) + prispevki, to je osnova za določitev, v kateri razred padeš s prispevki.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala za odgovor. Še vedno ne vem kaj je z akontacijo. A se to tudi šteje v strošek in potem tako kot prispevki prišteje nazaj?!
Če ‘ja’, imam velike probleme…. 🙁

Ne, kolikor je meni znano, se akontacija ne šteje v stroške niti se ne prišteje nazaj. Akontacija dohodnine je samo nekakšno deponiranje denarja pri Dursu, torej vnaprej plačaš, kar se ti obračuna konec marca z letnim obračunom poslovanja. Prav zato pa Durs nato vrne, če se izkaže, da je bila akontacija preplačana, torej če se je z akontacijo vnaprej plačalo več, kot je potrebno po obračunu.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

Nataša hvala. Grem računat kako se bom izkopala iz tega do 31.12., drugače me bo drugo leto finančno pokopalo. 8(

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close