spageti po domace
zivjo. danes so se mi zahoteli jesti spageti,pa jih nisem naredila,ker imam z njimi slabe izkusnje.Vsak recept in vse mozne polivke-domace in kupljene sem ze probala,pa nam nobena ni vsec.Vsec so mi pa spageti iz menze,vrtca,sole-taki ki so razkuhani,ze zmesani z omako in sploh slastni.A jih na znam narediti-zal.Po parih letih poskusanja ,mi se niso uspeli.rada jih pa jem FUUUUUUUUL. Torej-ce mi lahko kdo pomaga ,naj mi pove star ,navaden recept za spagete z mesno omako. njam,se mi ze sline cedijo. LP melani

Špagete skuhaš in jih pustiš še kakih 10 minut stati v vodi, preden jih odcediš. Primorci, ne se zgražat nad tem nasvetom, prosim. Potem narediš polivko iz pražene čebule (+ malo moke), mletega mesa, malo rdeče paprike, zelo malo paradižnikove mezge (biti mora rjava, ne rdeča). Preliješ čez špagete, pretreseš in postaviš še za nekaj časa na toplo. Z začimbami pač malo eksperimentiraš, ampak nobene preveč. Mislim, da bi bili to približno “menzni” špageti…
Ali pa vprašajte kuharico v vrtcu/šoli in potem samo prilagodite količine.
Primorka se nic ne zgraza.Tudi moja hci in moz sta vedno rekla,da so malo razkuhane in postane testenine najboljse.To je bilo takrat,ko sem jima skuhala kosilo in sla v solo popoldne ob pol enih.Ona sta pa jedla ob dveh.
Sem ze pomesala z omako in pustila na topli lonceni peci,seveda pokrite.
Pa kuhaj al dente! Meni so sicer zadnji zakon ! Lep pozdrav Babi

Moj mož ne je špagetov in riža v nobeni menzi ali napol gostilni, le doma (z lastno roko) narejene in pri mami, pa v kakšni paštariji, čepra redko – ker ne mara razkuhanih!
Meni pa sta všeč obe verziji – al dente z bolj zelenjavnimi prelivi, pestom itd., razkuhani (pocasti) pa z mesnim ragujem – po moje posledica dolgotrajnega hranjenja v študentskih menzah – k raguju gre vsak poc…
T.

Glede kuhanja špagetov in ostalih testenin je tako, da je to pač odvisno od okusa. Navodila, glede časa kuhanjana, vrečkah so za al dente, če imaš raje bolj mehke jih kuhaš kakšno minuto več pa še v vodi jih pustiš nekaj časa, ko jih že odstaviš s štedilnika.
Kar se tiče omake jo jaz pripravim takole (čeprav je vsakič nekoliko drugačna odvisno od količin sestavin):
sesekljano čebulo dam na segreto (ne sme biti preveč segreto) olivno olje to posolim in ko je “steklena” ne rumena dodam še česen, mleto mešano meso (svinjsko in goveje) dodam takoj, ko česen zadiši, ko ga dodam čebuli. Vse skupaj nato dušim, da se meso razpusti med tem pa dodam poper in malo nastrganega muškatnega oreščka. Na tako pripravljeno meso vsujem zmiksane pelate (manjša konzerva pelatov, ko je sezona paradižnika pa kar olupljen zmiksan paradižnik), en nastrgan korenček, lovorov list in še malo belega vina (manj kot 1 dcl). Vse to še nekaj časa kuham (največ 15 minut) in na koncu dodam malo moke zmešane s hladno vodo, da omako nekoliko zgosti. Omako uporabim tudi za lazanjo.
Omaka ni čisto taka kot iz menze je pa vseeno dobra, vsaj tako pravijo.
Pa dober tek!

Meni je že kar dolgo nazaj dala moja hčerka priznanje: Mami danes so bili pa špageti tako dobri, kot v vrtcu.
K čebuli in mesu ter peteršilju in paradižniku (pasiranemu kar iz steklenice)sem dodala malo zelo na drobno narezanih jetrc (1 žlico) in dva zelo na drobno naribana korenčka. In zelo zelo dolgo pacala omako na štedilniku.
Res je bila zelo dobra. Čeprav dvomim, da dodajo v meni zraven jetrca lahko poizkusiš, ker res dajo nek poseben okus.
Lep pozdrav
Mateja
Če si gledala včeraj Jamieja, si lahko videla, kako se pripravi omaka bolognese. Tukajle ti kopiram recept.
Bolognjska omaka
V razgreto ponev vlijemo malo olivnega olja in popražimo slanino. Dodamo rožmarin, dva drobno nasekljana stroka česna in drobno nasekljano čebulo. Zmanjšamo plin, da se bo počasi pražilo. Dodamo origano in mleto meso. Premešamo in nato dodamo 1 dcl rdečega vina in dve konzervi pelatov ter en kozarček sušenih zmiksanih paradižnikov. Posušeni paradižniki so sladkasti, tako da omake ni potrebno dodatno sladkati ali celo dodajati kečapa (kar nekateri počno). Omaka gre zdaj za kakšno uro v pečico, nastavljeno na 180 stopinj. Okus paradižnika bo tako še močnejši. Omako bomo pokrili s papirjem za pečenje. DOBER TEK!