Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Španski balon nepremičnin pred pokom

Španski balon nepremičnin pred pokom

Ali vam je tale spodnja situacija kaj znana (glede naših cen)!!!!!

Španske nepremičnine so se v zadnjih desetih letih podražile za 150 odstotkov. Poznavalci opozarjajo na zlomom trga nepremičnin.

Španski trg nepremičnin v zadnjih letih beleži eno od večjih porasti nepremičnin v Evropskem prostoru, poroča tiskovna agencija AFP. Analitiki se bojijo, da so cene na tako visokih ravneh, da je obstaja velika nevarnost zloma trga nepremičnin. V preteklem letu so se cene nepremičnin v povprečju povišale za 9,1 odstotka, poroča špansko ministrstvo za stanovanja. Po besedah Marie Terese Fernandez de la Vega, namestnice španskega premiera, je lanska rast cen nepremičnin najnižja po letu 2000, kar se ji zdi pozitiven znak za trg nepremičnin. Visoko rast nepremičnin poznavalci pripisujejo ugodnim stanovanjskim kreditom, dinamični gospodarski rasti ter trendu imigracije v večja mesta.

Nevarnost zloma trga nepremičnin

Od leta 1997 so se cene nepremičnin v povprečju zvišale kar za 150 odstotkov. Poznavalce španskega nepremičninskega trga skrbi velika zadolženost španskih lastnikov nepremičnin, ki so nakupe večinoma financirali z najemom 40-letnih kreditov z variabilnimi obrestnimi merami. Zato ob porasti obrestnih mer v evro območju obstaja bojazen, da kreditojemalci ne bodo zmogli odplačevati kreditov iz česar bi sledil zlom trga nepremičnin. Do zloma bi lahko prišlo tudi v primeru večje brezposelnosti, ki bi prav tako vodila v nezmožnosti odplačevanja kreditov.

Španski balon nepremičnin pred pokom Jure Ugovšek Finance

Ne vem kaj vas zanima pri tem clanku Financ, saj se to ne da primerjati s slovenskim nepremicninskim trgom, morda se da primerjati z ukrajinski trgom, tam so sle cene 250 % gor, sicer ste pa ponovili svoje vprasanje 3x
lp

Zgleda je to tvoja pobožna želja, da se zgodi :)) ker se mi zdi, da ti bi rad da nihče ne kupi stanovanja če prav razumem

v sloveniji ni bilo nekih pretiranih skokov… rast cen je solidna, ampak brez kaksne posebne volatilnosti, vsaj zaenkrat.
vsak kupec NEPR si zeli nizjo ceno nakupa, pa ceprav na podlagi zloma NEPR trga, vsak prodajalec pa si zeli doseci visjo ceno,

Misilm, da si mp25 želi nižjo ceno nakupa 🙂 in ne višjo.

Kot si po drugi strani Franc Lukšič želi višjo 🙂
Ampak želje so eno, realnost pa drugo….

Meni je vseeno glede prihodnjih cen stanovanj – sem stanovanje prodal pred mesecem dni. Mislil sem ga obdržat kot naložbo vendar sem mnenja da bodo druge naložbe bolj donosne v prihodnosti. Ne verjamem v nadaljno 10% letno rast cen nepremičnin. Mislim da se bodo cene ustavile – stagnirala ali pa še malo padle. (moje mnenje)
Mislim pa da je g. Lukšiču tudi vseeno. Nepremičninski posredniki služijo tudi ko cene padajo!

S tem ko sem prilepil članek iz Financ sem samo hotel da ljudje vidijo da lahko cene nepremičnin tudi padejo!

Lep dan

Se opravičujem za 3x . Problem z internetom!
Lep dan

Tocno tako, pravzaprav je se vec narocil, ko cene padajo!
lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close