Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek šparglji

šparglji

Drage ženskice, prosim vas, da mi pomagate v zvezi priprave špargljev.

(Sin si jih želi, meni pa sploh niso dobri.)

A jih moram pred vsako uporabo skuhati? Kako dolgo se kuhajo?

Jaz bi mu naredila narezane šparglje na olju, malo čebule in stepena jajca. Bo to uredu?

Hvala!
Sem gledala recepte, pa rajši slišim nasvet izkušenih kuharic.

Nič kuhati. Če bi rada nardila frtaljo, jih pač nareži na manjše krogce, popeci na olivnem olju ali še bolje maslu, praži kar nekaj časa, čez prelij sprudlano jajce, posoli in to je to.

Ooooooo hvala ti.

Sin jih je kupil en šopek. So celi uporabni? Ker spodaj so bolj trdi.

Pa še to – koliko je zate kar nekaj časa praženja? 15 min? Pol ure?

Mah klinc, oprosti – še nikoli jih nisem pripravljala.

In kakšni krogci naj bodo? 1 cm?

Zdaj pa RES ne bom več težila. Hvala ti, če še to dopišeš in lep pozdrav izpod Blogoša!

Spodaj jih primi in probaj odlomit, boš vidla, kjer se bo odlomil in tisto je leseno. Zavrzi ali skuhaj in naredi fond.

Ma ne, kakšnih 15 minut. Ma malo, da se omehčajo, kaj vem max 5 minut, probaj boš vidla. Če boš narezala na mnjše krogce bo pač prej pečen.

So pa ful dobri celi pečeni na ponvi, pa da jih položiš na kak motovilec pa čez naribaš parmezan. Njami.

Zdaj pa bo ratalo……………upam, da bojo še meni všeč postali. Ker naj bi bili zelo zdravi…

LP

Če ti postanejo všeč je tu nekaj receptov s šparglji:

šparglji z jajco

- testenine s šparglji

rižota s šparglji

špargljeva juha

pa še kaj se jih najde… Res so zelo zdravi!

Tako za na hitro:
glede čiščenja špargljev zdaj veš: primes spodaj in odlomiš…tisto je leseno in gre v smeti. Potem jaz z nožem za krompir na hitro še spodnjo tretjino olupim in dam kuhav v krop (v vodo dodam malo soli, žličko sladkorja in žličko masla). Kuham pa tako – tanke šparglje cca 8 minut, debele 11 minut. So pa domači šparglji nekaj čisto drugega od kupljenih v trgovini. Cena je tudi čisto druga! Pa še nekaj ne smete pozabiti: že nekaj ur po špargljiv bo vaš urin zelo smrdel. To opozarjam, ker jih veliko ne ve, potem pa se čudijo, kaj je z njimi narobe. Še bolj čudno pa se jim zdi, če imajo majhne otroke in jih previjajo, pa plenice tako smrdijo. Tudi doječe mame opozorilo: vonj lahko pride v mleko in morda se bo kakšen dojenček zmrdoval.

Še recept: skuhaš jajca v trdo, zrežeš na majhne koščke, dodaš sol, poper, kis, olje (v bistvu narediš jajčno solato – meni je všeč, če je malo bolj kisla).
Šparglje skuhaš in potem poliješ s to omako. Zraven laven lahko kos kruha al pa tudi ne. Je odlična predjed, odlična večerja ali celo hitro kosilo. Enako se da čez zimo prakticirati s kupljenimi šparglji v kozarcih.

Lahko pa šparglje tudi zmrznete. Enostavno jih ščistite kot bi jih želele takoj uporabiti, date v vrečko in v skrinjo. Potem pa direkt iz skrinje samo v krop. V skrinji jih lahko imate 9 mesecev. Lahko jih že prej narežete in potem samo dodajate v frtajo (zmešana jajca).

Šparglje lahko uživate tudi surove.

Lahko jih date v pekač, prekrijete s šunko in sirom, pa mešanico jajca+kisle smetane+soli in pečete na 175 cca 45 minut. Odlično!

Rižoto, testenine, solate imate opisano zgoraj.

Skratka, navalite na šparglje.

New Report

Close