šparglji so zakon, samo….
odlični so za zdravje in nutricionistične vrednosti za človrka, samo kaj, ko ti urin tako smrdi po žveplu… Ko da si gejzirski krater s sulfurnim vonjem…
Vem, da se pri kuhanju izločaja specifična kislina, ki je samo v špargljih, ki daje tak spečifini vonj urinu po žveplu potem, samo a se to da kako drugače potem zakamuflirat? Pa ne z razimi omakcami, ipd. – ne vem…. v kombinaciji s kaknim drugim živilom, svežim , kakšno drugo sadje in zelenjava – naprimer peteršilj, sveža meta, ali pa vejico zelene pogrickat na koncu?
Pa ne mi zdej filozofirat z mesno kontro ( sem mesojedec, tudi ostala hranial brez odrekanj), samo obožujem pa šparglne sedaj v sezoni.
Zelo se motiš. In avtorica ne govori o vonju špargljev kot živilu, temveč o urinu, ki resnično zaudarja (ne le smrdi), ko/če uživaš šaraglje. Pa še tu je razlika med posamezniki. Pri večini urin smrdi, enemu delu ljudi pa ne (nek encim jim manjka, ki razgrajuje, ki bla, bla), plus še en faktor, enim spet nekaj “manjka” in potem tega sploh ne vohajo. Itd.
Ne, mi pa tisti vonj urina po špargljih tistih 30 sekund doklern epotegnem vode in se ne prelufta, “dvigne” vsebino želodca.
Vzrok pa je 1,2-ditiolan-4-karboksilni kislina prisotna v špargljih, ki vsebuje žveplo in po zaužitju špargljev se produkti presnove te snovi sproščajo v urin, ki v stiku z zrakom dobi značilen žvepleni vonj.
Ampak so pa takoooo dobri in zdraaaavi tile špargeljčki……
Šparglji so naravni diuretik, pomagajo pri slabem vidu, krepijo sluznico v telesu, krepijo živčevje, delujejo pomlajevalno in poživljajoče, polepšajo lase in kožo, pospešujejo delovanje možganov, krepijo imunski sistem, preprečujejo vnetja, pospešujejo nastajanje hormonov, preprečujejo zaprtost….
In tebe moti vonj urina?….Hmmm