Šparglji – žilavi peclji – kaj narediti???
Zadnjič sem v Sparu kupila 500g špargljev, jih dam v rižoto, pa drug dan še kuhane kot prilogo (kuhala sem jih kr dolgo, več kot 10 min, še posebej v rižoti vsaj 30 min) in so bili od zgornje polovice z vršički lepo mehki, da so kr razpadali, spodnja polovica pa žilavi, da ga nisi mogel ne pregrizniti, niti prerezati z nožem (sicer mehko, ampak ni šlo narazen, kot žilavo meso, ki ga lahko tri dni kuhaš, pa bo še zmeraj žilavo). Pa sem čisto spodaj vsaj en centimeter odrezala, ampak vseeeno…pravzaprav, če jih ne bi odrezala, lahko rečem, da je bilo tričetrt šparglja trdega, žilavega…
A je to normalno? Se da kako preveriti, da bi naslednjič kupila takšnih?
Neumnost – šparglji so užitni celi – samo znat moraš taoleseneli del pravilno očistit in pripravit za blanširanje – vzameš lupilnik, tisto ostro kuhinjsko britvico za lupit sadje zelenjavo, položiš del na ravno podlago, da se ne lomi in po njej nriješ od prelomljenega dela proti spodnjemu najtršjemu delu, sproti obračaš na podlagi, jih brez težav olupiš, daš v vreli rahlo osoljeni 10 minut prej kot vrhnjo polovico neolesenelih špargljev in imaš mojstrovino za na krožnik – samo žše malo drobtinic v maslu povrhu, ali pa brez in užitki se lahko pričnejo.
Pa naj dobo to divji zeleni ali gojeni beli šparglji.
evo jo, grenko dežurno mono, ki sika svoj strup tudi v nedeljo, vse za forum. :))))))
na šparglje se res ne spoznam, niso ravno moja najljubša jed, grem pa staviti, da sem boljša kuharica od tebe!! bi si prste lizala, če bi prišla kdaj k meni na kosilo, ampak takih kot si ti, mi ne vabimo, žal.
[/quote]
Od nekoga, ki verjetno konzumira pretežno hrenovke, pohane pšance, dunajce, pomfri, pa kebabe, hamburgerje, palačinke, skratka fast food in friteza futr ne pričakuj, da si bo lizal prste ob tvojih gurmanskih kreacijah :DDDDDDD
Sonček jeeee, pejte babe no malo nabirat serotonin, hormon sreče!
evo jo, grenko dežurno mono, ki sika svoj strup tudi v nedeljo, vse za forum. :))))))
na šparglje se res ne spoznam, niso ravno moja najljubša jed, grem pa staviti, da sem boljša kuharica od tebe!! bi si prste lizala, če bi prišla kdaj k meni na kosilo, ampak takih kot si ti, mi ne vabimo, žal. ;)[/quote]
Šparglje znam pa le skuhat, kar pa ne znam, se pa prej pozanimam.
Hvala, da mi ne bo treba prstov lizat po tistem tvojem kao kuhanju:-)))
Avtorica, ti znaš kuhati, samo šparglji so bili zanič! Kdo ve ,koliko časa so potovali do trgovine, bili na po licah… Sem enkrat take kupila, po 40 min so bili še vedno nitkasti. Vrgla preč. Zdaj jih jih hodim h bližnjemu kmetu iskati in vedno dobim sveže. In nič lesene, tako,da ni nobenega odpadka. Nitasti šparglji so pač prestari in jih ne moreš uporabiti.
se moj prispevek na temo sparglji
jaz jih nikoli ne kupim v nakupovalnem centru tipa Spar, Tus, Merkator, … kupim vedno na stojnici, kjer jim zjutraj prinesejo sveze in popoldne spet. In porabim isti dan oz naslednji. Ce kupim v ponedeljek cisto sveze bi eventuelno lahko se v sredo za kosilo kaj naredila z njimi. Tisti iz Tusa so pa itak bogve od kdaj ze na poti in trgovini.
Zelene niti ne olupim oz mogoce sam cist spodnji del, bele pa gor nekam do polovice oz se mal vec. Ker imam vedno sveze jih sopodaj nitri ne rezem stran, ce ze gre tisto za k juhi.
Kuham jih na pari, spodaj dam notri vodo, malo soli, malo sladkorja in koscek masla.
Pa se en na male koscke narezan krompircek in kaksen spargelj dam notri, da imam za malega takoj se spargljevo juho, ker jih drugace noce jest ;.-)) Zelene kuham enih 8,5 minut, bele 9 do 10 minut, malo odvisno od debeline.
In zraven krompir v kosih, holandsko omako, ce se mi da pripravljat in popeceno slanino ali pa svinjski file. Pa mal drobnjaka in koscek masla se dam cez krompir preden postrezem.
Ene pa res talate nebuloze!!!To ne bo držalo!!!!
Divje špargle nikoli ne lupiš, saj so tenki, in po logiki tle nimaš kaj lupit .. jih samo ročno prelomiš, do tam, kjer so mehki, starejši, večji špargli so vsi spodaj neužitni in trdi, in se jih zavrže….ali pa skuha kak čaj (to jaz naredim)
Kar se tiče gojenih zelenih ali belih, pa bo tvoj nasvet morda še ‘zdržal’ za koga, zame tudi za gojene ne, ker nikoli ne lupim niti teh, jih le prelomim, kot divje, skuham, popečem, karkoli že, odvisno od tega kaj pripravljam ……
Divje jaz pač lomim na koščke, dokler gre z lahkoto, te koščke potem popražim na oljčnem olju, nato dam gor jajca in je specialno. Ostale peclje spet malo lomim, spet dokler še nekako gre, nato ta trde kuham v vodi malo dlje časa, poberem ven, dam te mehkejše noter in kuham 20 minut, to je potem juha.
Če pa kar vse naenkrat kuhaš, normalno, da ti bo najboljši del, mehki končki, razpadel, tako uničiš najboljše.
Ni trega rezat, morda pol centimetra, ne pa 5! Se olupi z lupilnikom![/quote]
Draga bolj uka kuharca,
1.nikjer nisem napisala 5 cm.
2.spodaj (vsaj mojem primeru) zmeraj odrežem , ker imam pač svoje šparglje z vrta in so spodaj zamazani od zemlje…
3. Joj, kaj bi pa bil to – lupilnik ?! …. sarkazem , seveda LOL
[/quote][/quote]
mi prosim poves tako na hitro kako zgleda imet sparglje v vrtu. Da na zaceku rabis baje 3 leta, da obrodijo sem nekje slisala, ne vem pa koliko prostora ti vzame, so vedno v zemlji, kaj moras v vtu z njimi pocet, koliko obrodijo oz koliko jih imas ti, … ce mi malo poves bom res hvalezna.
[/quote][/quote]
Šparglji na vrtu zavzamejo kar precej placa. Na vrtu, katerega obdelujem skupaj s taščo, so šparglji ( imamo zelene) prisotni že cca 50 let ( imela jih je že od tašče tašča).Tako so bili res nekaj eksotičnega pred 20 leti , ko sem se sem preselila. Moja taščica je sadike dala že mnogim in vsi do sedaj so se pohvalili s pridelkom.
Je pa res, da moraš bit zelo potrpežljiv. Zdaj, če dobiš sadike, jih jeseni pogrobaš ( ko krompir) in ti potem na spomlad začnejo iz zemlje kukat , rast šparglji. To je prva zelenjava ( že marca jih obiramo, pa smo na Štajerskem).
Take ekstremno tanke ( po steblu) kar pustiš, da rastejo naprej in sejejo. Sezona maksimalnega pobiranja je od marca do junija. Takrat ne rastejo dnevno ampak na uro. Tako se ti lahko zgodi, da če dva dni ne pobereš, gre že v šavje, v cvet ( asparagus).
Jaz jih pobiram praviloma zjutraj, ker naj bi imeli takrat največ soka v sebi. Imeti moraš tenak, dolg nožiček, s katerim poskušaš čimbolj ob steblu šparglja , ki ga pobiraš, odrezati. Namreč, ti imaš pred sabo “prazno” zemljo in če preveč krožiš z nožem, lahko raniraš poganjke-vršičke, ki so v zemlji in jih ne opaziš…. Meni je to res fascinantna zelenjava.
Vsak dan jih naberem za cel sveženj in pol. Če je uspešno, celo dva na dan. Je pa nasad na konkretni kvadraturi, nekje 20 krat 10. Jaz jih sedaj v sezoni poberem, očistin, olupim in jih dam v skrinjo za zimo. Tiste bolj tanke ločim od debelejših. Debelejše imam za priloge , samostojne jedi, tanjše pa za v zelenjavne juhice. Se zelo obnesejo – ohranijo kot zmrznjeni ( imajo enako moč , ko greš na wc:))
Upam, da je bilo dovolj jasno. Če te še kaj zanima , vprašaj. LP. Šmonca
Res je , da rabijo 3 leta , da začnejo predstavljat pridelek. Izgleda tako ( POZIMI IN SPOMLADI), kot , da je tam prazna zemlja v grobovih . Presdtavjaj si take široke grobove. oljše sadike imet, ker boš imela pridelek že prej
O hvala ti, super si opisala. Sploh lepo je bilo brati koliko jih naberes vsak dan, potem pa sok kako veliko povrsino imate :-)) sam moj vrt ze tako ni najvecji, ga vedno sirim in sirim, .. Ocitno jih bom se naprej kupovala, ker v sezoni spargljev tudi nisem skozi doma. Saj kupujem z nasada tukaj blizu in imam vecno sveze, vsaj ena tolazba.
Ti pa uzivaj v pobiranju tvoje letinje, ti prav zavidam tvojo njivico s tako tradicijo.
O hvala ti, super si opisala. Sploh lepo je bilo brati koliko jih naberes vsak dan, potem pa sok kako veliko povrsino imate :-)) sam moj vrt ze tako ni najvecji, ga vedno sirim in sirim, .. Ocitno jih bom se naprej kupovala, ker v sezoni spargljev tudi nisem skozi doma. Saj kupujem z nasada tukaj blizu in imam vecno sveze, vsaj ena tolazba.
Ti pa uzivaj v pobiranju tvoje letinje, ti prav zavidam tvojo njivico s tako tradicijo.
Se nekaj, pozimi in poleti je kot prazna njiva, kaj pa poleti in jeseni?
Že med sezono pobiranja se tisti ta tenki šparglji puščajo, da rastejo, tako, da je potem v jesenskem času že prav lepo zelen nasad.
Potem nekje oktobra se pa to zelenje-asparagusi, ki so kar precej visoki, porežejo- izgleda kot strnišče ( pri koruzi, samo bolj na mini).
Tako je čez jesen-zimo prazno, do marca , ko spet začnejo kukat ven novi.
V bistvu, če razmišljam, ni nekega strašnega dela z njimi.
Prekopavat se ne sme.
Kar narediš na začetku ( grobovi), takrat je največ dela) potem imaš mir cca 20 let. Toliko časa je nasad res debelih špargljev. Potem počasi usihajo – jih je zmeraj manj in bolj so drobni;
Res prisoten moraš biti v sezoni nabiranja.
Pa potem jeseni, da porežeš cvetoče.
Res je fino, meni je to v užitek. Pa nikoli nisem bila nek človek, ki bi bila predana vrtnariji ampak to je pa posebno veselje.
LP. Šmonca