Sparkasse banka – kreditna sposobnost
Pozdravljeni,
zanima me, če mogoče kdo ve, če v zdajšnjem času Banka Sparkasse še vedno upošteva za izračun kreditne sposobnosti za gotovinski kredit upošteva tudi malico in potne stroške in mogoče preživnino?!
Včasih vem, da je, ma zdaj, ko se vsi izgovarjajo na to krizo, so mogoče spremenili pogoje tudi oni. A je kdo mogoče pred kratkih pri njih jemal kredit?
Hvala za odgovore.
Pri njih pred leti dobili stanovanjski kredit. So ga dali brez vseh problemov, brez komplikacij, upoštevali dohodke obeh z možem, tudi “kočljive” prilive, … ni da ni.
Kredit redno plačujeva in sva celo kar nekaj 1.000 € v preplačilu.
Pred 1/2 leta pa je potekel izredni limit (govorimo o 400,00 €), katerega sva tudi pokrivala z “redukcijo” in sva ga spravila na 0. Pa greva pred parimi tedni na banko, zaprosiva za ponoven izredni limit oz. vsaj 200,00 € limita, pa sva dobila hladen tuš … NEMOGOČE!!!!!
Popolnoma razačarana nad banko!!!
Zakaj razočarana nad banko? Imajo svoja pravila, ki so včasih bila bolj ohlapna, pa so se krediti talali kar malo za hobi, potem je pa prišlo do krize, pa so videli, da je kuj preveliko tveganje, da se krediti dajejo brez hudih zavarovanj. Zakaj vama banka ni odobrila limita, je vprašanje – ali jih sploh ne daje več, ali nimata dovolj zavarovanj, ali sta preveč zakreditirana, variant je mnogo. Govoriti o razočaranju nad banko kar tako neutemeljeno je brezveze. Pozanimajta se, zakaj, potem pa napiši, kaj je bil razlog temu.
Ja razočaranje je veliko!!! Jezna sva čisti upravičeno.
Dohodki se nama niso spremenili, ne na slabše, pa tudi na boljše ne, hipotekarni kredit imava preplačan (sem navedla že zgoraj), limit sva pokrila z redukcijo v celoti že pred 1/2 leta, sedaj pa sva hotela samo, SAMO 200,00 € izrednega limita, pa so ugotovili, da to ni možno.
Ko sva jemala hipotekarni kredit, so upoštevali dohodke obeh (mene in moža), sedaj pa moževo plačo v celoti bremenijo s tem kreditom, in zato ni možno dobiti niti 200,00 € limita. PODEN, res!!!
Pa saj ni panike, sva plače prenesla na drugo banko, kjer sva takoj dobila limite, pa čeprav imava hipotekarnega.
Lp
A si ugotovila, ZAKAJ vama niso dali limita? Mogoče jih pa enostavno ne dajejo več. Ali pa mož enostavno ni več kreditno sposoben po tem, ko plačuje ta kredit. Kot že rečeno, ne moreš primerjati situacije danes s tisto pred 5 ali več leti. Ja, si razočarana, bla bla, razumem, ampak a utemeljeno? Tukaj se jeziš, pa sploh ne veš, kaj je razlog. To je tako, kot da si jezen na nekoga, ki te ne pozdravi preko ceste,ne veš pa, da je pozabil doma očala in ne vidi.
Skratka, banka je že imela razlog, da vama oziroma očitno samo tvojemu možu ni odobrila ušivih 200 EUR, ampak vidva sta očitno imela toliko dela z jezo, da niti ne vesta, zakaj. In sta potem v tej jezi raje odkorakala na drugo banko. Kot piše moj predhodnik, pa le poglejta malo, ma ne malo, dobro pogodbo, ker banke kar tako ne dovolijo prenašanja OD na drugo banko brez kazni v obliki bistveno višje obrestne mere.
Vidva sta pa brihtna! Takoj ko bodo ugotovili, da nimata več plač pri njih vama bodo spremenili pogodbo za kredit in pol ne bosta več imela preplačila 🙂 .. vidva sta se zavezala, da bosta imela tam plače dokler bosta imela kredit. Lahko ti razderejo pogodbo veš.
Če nista dobila 200 eur limita ga morata ful biksati na TRR.
Ja, še vedno upoštevajo vse dokazljive prilive, razen štipendije, ki je namenjena polnoletnemu otroku (če jo dobivaš na tvoj TRR). Upoštevajo torej plačo, dodatek za prevoz in prehrano med delom, otroški dodatek, preživnino in še kaj, če redno prejemaš (n.pr. kakšen avtorski honorar…). So pa trije pogoji:
– dohodke moraš prejemati na TRR pri njih,
– imeti moraš poroka, ki je kreditno sposoben za tisti kredit, ki ga najemaš, in v obdobju odplačevanja ne sme preseči starost 75 let,
– kredit moraš zavarovati s svojim življenskim zavarovanjem za primer, če se ti kaj zgodi.
Zanimiva dedata. Namreč tudi sam imam hipotekarni kredit pri Sparkasse d.d. že kar okoli 9 let. Ker sem menjal službo, je bilo tudi kar obvezno menjati račun (PBS) oz. sem plačo prejemal pri domačem podjetju. Kar s strahom sem šel brati pogodbo, pa nisem zasledil, da bi bil kot pogoj, da moram plačo prejemati pri njih, pa tudi nekih kazenskih pribitkov nisem dobil. Jaz mislim, da smo mi čisto premale ribe, da bi se takole znašali nad nami.
Sparkasse je poden od banke. Stalno poslovanje z izgubo, pritisk na zaposlene in posledično temu primeren servis, čeprav se v reklamah hvalijo, da je pri njih vse zastonj. S tem že pokažejo koliko se cenijo.
Glede prenašanja plač – vse banke imajo v pogodbi člen, s katerim stranko obvežejo, da bo pri njih prejemala plačo v času trajanja kredita, če ne sledi zvišanje OM. Možno je le, da tega v pogodbi pred devetimi leti še ni bilo, saj banke te zedeve dajejo v pogodbo zadnjih nekaj let.
Torej,
pri Sparkasse banki sem preverila, ne upoštevajo niti malice, ne potnih stroškov, ne nič, samo neto plačo. V pogovoru sicer trdijo, da upoštevajo vse, pri izračunu pa se vidi, da ne.
Bila sem skoraj na vseh bankah, ki so se mi zdele zanimive. Nikjer ne upoštevajo nič, razen neto plače, razen pri NLB. Tam upoštevajo (če je treba) še malico in nič drugega.
Toliko.
Ugotavljanje kreditne sposobnosti je glavna determinanta, ki banki zagotavlja varnost naložb. Osnova za izračun kreditne sposobnosti je neto plača.
Kot neto plača štejejo:
– neto plača za redno delo
– dodatek za invalidnost
Kot neto plača ne štejejo, prejemki kot so:
– povračilo stroškov v zvezi z delom ( povračilo za prehrano med delom, povračilo za prevoz, terenski dodatek, itd.)
– povračilo stroškov za opravljanje določenih del in nalog na službenem potovanju (dnevnice, kilometrina, itd.)
– nadomestilo za ločeno življenje
– regres in odpravnina
– razna enkratna izplačila ( enkratna stimulacija, jubilejne nagrade, itd.)
IZJEMA hipotekarni ktredit: neto plača + prehrana = osnova za izračun kreditne sposobnosti
Kot odtegljaji oz. obremenitve se štejejo:
– odtegljaji iz sodnih in upravnih izvršb
– odtegljaji iz naslova zakonitih preživnin
– odtegljaji iz upravno – izplačinih prepovedi
– odtegljaji preko trajnega naloga na OR za plačilo kreditov in leasingov
– odtegljaji razvidni iz vpogleda v sistem Sisbon
– delež odobrenega izrednega limita na osebnem računu
– delež odobrenega limita porabe na posojilnih karticah
– osebna poroštva
Kredit se odobri zaposlenim kreditojemalcem, ki jim po vseh odtegljajih, vključno z novo odobrenim kreditom ostane najmanj znesek minimalne neto plače, ki trenutno znaša 584,29 EUR.
Draga bančnica,
zahvaljujem se v imenu vseh, ki berejo ta forum, za natančen prepis računanja kreditne sposobnosti iz vašega pravilnika.
Sicer pa, če bi želeli malo uporabiti svoje razmišljanje, odgovor ni tako enoličen. Pri kreditih zadeve niso nikoli tako črnobele, sploh če se pogovarjate s kvalitetnim bančnikom.
Dejstvo je, da nobena banka ne upošteva pri izračunu kreditne sposobnosti potnih stroškov in mailce oz. če že to kakšna banka upošteva, je to neodgovorno. Kako pa bo človek odplačeval kredit v primeru daljše odsotnosti (bolniška), ko dobi 80% ali 90% plače brez povračila stroškov? Bančnica – če že upoštevate te prihodke (v kar sicer ne verjamem), ne razumem, zakaj bi upoštevali le malico in ne tudi potne stroške?