Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika “špecli”

“špecli”

Pozdravljene,

a katera od vas morda pripravlja špecle? Jaz sem jih kupila že narejene, pa me zanima kako naj jih pripravim?

Hvala za odgovore

Hej, za tole pa prvič slišim. Prosim za pojasnilo. Na misel mi pridejo Spaetzli-nemška jed. Je to to? Kje pa se jih kupi? Bi tudi jaz. Sicer pa imam nekje recept za to nemško jed, če je govora o tem.
Hvala za pojasnilo in lep deževen dan

deka

Ja,ja,…to mislim! Jaz sem jih kupila v avstiji v Hoferju

Maja pozdravljena, jaz špeclje pripravljam tako:
skuham jih v vreli in osoljeni vodi do mehkega /12 minut/.

Posebej na vroči maščobi hrustljavo zapečem slanino narezano
na kocke, h kateri dodam gobe, ustrezne začimbe / malo vegete, soli, popra, peteršilja. To dam k ocejenim špecljem, ki jih
dam v ognjevarno posodo. Posebej razžvrkljam jajca in smetano, ki
jo nato polijem po špecljih. Na vrh potresem nariban sir.
Vse skupaj zapečem v pečici.

Dober tekmaja*** napisal:

> Pozdravljene,
>
> a katera od vas morda pripravlja špecle? Jaz sem jih kupila že
> narejene, pa me zanima kako naj jih pripravim?
>
> Hvala za odgovore

kaj pa je sploh to, kako pa zgleda in kje jih kupiš , a je to kakšna zelenjava?

špeclji, so nekakšni vlivanci iz moke in jajc /testenine/.

Ne, špecle kar kupim (tudi v Hoferju 😉 ). Sem pa enkrat na Tirolskem jedla najboljše špecle do sedaj – bili so v nekakšni sirovi omaki (po moje je bilo mallo kisle smetane primešane), na vrhu pa pražena čebula, ki je bila “pomokana” v rdečo papriko. Mmmm… Sem sicer obljubila, da doma enkrat enako naredim, samo žal domači niso preveč navdušeni nad špecli :(.

Jaz imam cedilo za pripravo ‘špeclov’, naredi se jih zelo enostavno, pripravimo bolj gosto maso za palačinke, za cca. 4 Osebe :
3dcl mleka, 2-4 jajca, sol, in moke vsaj 30 dag..(cca.), to zmešamo v tako gosto maso, da ni tekoče kot za palačinke ne gosto kot za razvaljat….ravno tam vmes……. (ne se držat količin čisto natančno, hitro boste osvojile koliko česa…tisto je samo cca.)
Za druge variante dodate blanširano pasirano šinaco ali blitvo, ali pa malce žafranike polite z vrelo vodo, ali pa sir- parmazan ali drug, ali pa paradižnikovo mezgo,…..
Naredimo jih pa tako, pristavimo z soljo in oljem vodo, ko zavre na cedilo(ravno plošča) damo malo mase in jo peljemo sem ter tja, da počasi kapa dol, ko (na tem cedilu imamo eno ‘škatlo’ ki nima ne dna ne pokrova, da nam masa ne uide levo in desno temveč le dol) peljemo ‘ škatlo sem ter tja kot bi ribali zelje……pa 1 ali 2 vrenja jih poberemo (dalj časa vrejo bolj so velik) iin popečemo še tople ali hladne na maslu zraven pa golaž, zelenjavno omako……ali pa jih zmešamo v smetanovo omako in posujemo s čebulo….

Cedilo boste najlažje dobile v Avstriji ali Nemčiji, tam je ta jed razširjena.
Cedilo je kot za ribat zelje kumare in itd….le da ima škatlo na vrh, in enakomerne luknje (niso ostre) cca. kot svinčnik (tak fi luknje, nimam boljše razlage). Cena je bila pred 8 leti tam 900 SIT z plastičnim ročajem.

Če rabite še info….vpršajte……..če ima katera Flotte Lotte od Mulinexa imat mislim, da tudi ta nastavek……..
Drugače se jih da delati s pomočjo lesene deščice in dolgega noža…pride pa vseno malce drugačna oblika….
Je fajn zadeva za jest…naredi se zelo hitro……vzame toliko časa kot kuhanje testenin……

in kako naredis potem omakico ti?

Mi jih ponavadi jemo k golažu ali kakšnem mesni omaki maminega ekspirimenta……..
Glede tiste čebulo, prepraži jo na olju ali pa kupi prepraženo v eni taki plastični posodi, so jo včasih prodajal.
Smetanovo omako pa bi naredila kakor za gorganzolo malo smetane in mleka segrejemo (dodamo zdenka sir..to je tudi 1 opcija) in dodamo spatzle-špecle, in posujemo s parmezanom ali pa tudi s drugimi siri, zadevo še solimo in popramo…. na krožnikih posujemo s čebulo….. bom pa malce posrfala na tujih straneh in ti sporočim kaj sem našla……..špetzli uporabljaš kot priloga ali samostojno jed tako kot ostale testenine…….

hvala kroki,……..če najdes, mi javi!

http://www.asamnet.de/~schwemmr/kochbuch/data/mehlspeisen,%20nudeln.htm

To na tej strani imaš veliko recetpov za pripravo špeclov, a žal so v nemščini….

Oni naredijo sirove tako, da osnovno maso skuhajo jo prelagajo v pomaščen pekač in med eno in drugo plastjo posujejo sir in na koncu končajo s sirom in čebulo posujejo čisto na vrh…..dajo peč, da se dobro pregreje ta jed…..

Še ena idejo kako narediti špezle, čez tlačilko za krompir……ne me preveč spraševat, sem brala na internetu….

a se da to kupit pri nas, kako se pa reče po naše

Da bo lažje ;):

In še originalen avstrijski recept…

Spätzle:
500 g ostre moke
5 jajc
125 mL mleka

Röstzwiebel (čebula…):
1 čebula
2 žlici moke
1 žlička rdeče paprike

Omaka:
300 g sira (Bergkäse)
150 g masla
drobnjak

Čebulo olupimo, nareženo na tanke rezine, “posušimo” (npr. na papirnati srvieti) in povaljamo v mešanici moke in rdeče paprike. Tako čebulo popečemo na olju (do zlato-rumene barve- no ob rdeči papriki bolj težko 😉 ) in jo pustimo, da se “odcedi” na papirnati brisači.

Moko, jajca in mleko ter ščepec soli zgnetemo v testo (oz. zmiksamo) ter preko sita (ki ga omenja kroki) v vrelo slano vodo (+ malo olja) zakuhamo špecle – kuhamo ca. 2 min. Odcedimo.

V pekaču razporedimo plast špeclov, sira, špecli…, zalijemo z 1 zajemalko vode, na vrhu posipamo s popečeno čebulo in polijemo raztopljeno maslo. Vse skupaj pečemo v vroči pečici ca. 5 minut (po moje je potrebno malo več…).

Ponudimo kot glavno jed z zeleno solato.

Sem pravkar pisala sestricni v Nemcijo da mi poslje recept. Vam ga javim.

Na Madžarskem temu pravijo “galuške” in jih ponudijo kot prilogo pri golažu, …

New Report

Close