Špela Peternel, Ignjatović – sekta?
Sem si vzela čas in malo pobrskala, kaj pravzprav določa sekto. Se na forumu že oglašajo (še) privrženci in razglašajo, da to nima nikakršne veze s sekto in kultom. Kolikor sledim zgodbam izpolnjujejo vse kriterije
1. Skupina je popolnoma nekritično in goreče predana svojemu voditelju, Njegov sistem vrednot, ideologija, metode so za njih Sveta resnica.
2. Dvomi, nestrinjanje niso zaželjeni, dovoljeni ali celo kaznovani.
3. Da bi potlačili vsakrše dvome v ideje in vodjo se uporablja tehnike, ki vplivajo na um ( meditacije, mantranje, srečanja, kjer se išče “grehe” posameznikov, rutina, ki te izčrpajo ali ti jemljejo čas)
4. Voditelj narekuje ( tudi detajlno) kako morajo člani razmišljati, delovati, čutiti ( npr. kaj s službo, s kom se družit, kdaj spati, kaj obleči, kje živeti, kako vzgajati otroke…)
5. Voditelj zase zahteva poseben status, trdi , da je nekaj posebnega ( npr, da kanalizira energijo, boga…) ali da je na specialni misiji, da reši druge ljudi
6. Skupina je polarizirana – mi proti vsem ostalim, zaradi česar lahko pride do konflikta z ostalim socialnim okoljem
7. Voditelj ne odgovarja nobenim avtoritetam ( kot morajo odgovarjati drugi voditelji npr, učitelji, vojaški poveljniki ali duhovniki priznanih religij)
8. Vodja prepričuje sledilce, da cilj opravičuje sredstva in da je za dosego cilja dovoljeno vse. Zaradi tega člani sekte dostikrat sodelujejo v aktinovsti, ki so neetične, nerazumne ali celo nezakonite ( laganje držini in prijatlejem, laganje, da bi pridobili denar,…)
9. Voditelji svoje člane manipulirajo z občutki krivde in ( ali ) sramu da bi nad njimi dobili večji nadzor. To pogosto počnejo preko drugih članov ali z drugimi subtilnimi oblikami pritiskov.
10. Služenje voditelju zahteva pretrganje vezi z družino in prijatelji in radikalna spremeba aktivnosti in ciljev, ki so jih imeli prej.
11. Skupina je povsem okupirana s pridobivanjem novih članov.
12. Skupina je povsem okupirana s pridobivanjem denarja.
13. Od članov se pričakuje izjemno veliko časa, ki ga morajo posvetiti skupini ali aktivnostim povezanim s sekto.
14. Sledilce se spodbuja, da živijo ali se družijo zgolj z drugimi člani skupine.
15. Najbolj lojalni sledilci imajo občutek, da za njih poleg sekte ni drugačne življenja. Verjamejo, da je to za njih edin način življenja in se pogosto zelo bojijo posledic, če bi skupino zapustili ( ali celo, če bi o tem zgolj razmišljali)
(Janja Lalich, Ph.D. & Michael D. Langone, Ph.D –
Characteristics Associated with Cultic Groups)
PS: Sem se zamisila, kaj vse bi še lahko bilo pri nas kult po tej definiciji :-))))
Ostanite hepi!!!!
Jaz jih obiskujem,pa sploh ni tako drago kot po TVju omenjajo.Tudi noben iz naše skupine ne verjame,pa nikoli ni plačeval takih zneskov.Sem njihov član že 2 leti.Kdo so ti kekci ki lažejo po TVju pa mi tud ni jasno.Vedno prejel račun v teh zadnjih letih.
Kaj je folku da se je na njih spravu???Mi smo vsi zadovoljni.
Jah na sodišču bom moral pokazati račune.In pol boste cela slovenija od ogromno članov vieli resnico in si mnenje spremenili.
Drugače pa v zahvalo TVju n pljuvalcem sem dobil možnost učitelja,ker ste jim naredili dobro reklamo in ljudje se kar včlanujejo.Seveda ker sem jaz in nekateri že 2 leti not zaradi navala dobili možnost učiteljstva.
HVALA VAM.
Imam dodatno delo in denar.Upam da kalu tud BMW X6 sam strah me je da se bodo našli ljubosumni lažnivci,ki bodo o meni lagali in upali da bodo z lažmi od mene denar iztržili,tako kot sedaj počnejo.
Eno vprašanje,kar bo tudi sodišče zanimalo in zahtevalo,ko boste iz mona povabljeni na pričanje.Namreč na MONu vsi veste kaj se dogaja na teh duhovnih delavnicah in se norčujete iz njih noben od Vas ih pa pravzaprav ne obiskuje.
A Vam je kaj znan zakon:
159/I in 159/II KZ 1?No Vam bo pa znan,ko Vas bo sodišče povprašalo o temu norčevanju SČju,Vi pa ne bste nič vedeli ampak bomo mi dodatno na Vaš račun zaslužili in pol bo spet vse narobe.
In vsakega odvetnika ki ga boste vprašali po teh členih Vam bo potrdil,da boste kazensko odgovarjali,ker se bo izkazalo,da širite laži in neresnico o nečem kar pojma niate.
Veselčič vidim, da si bil dober učenec in si že pristopil k tistim, ki iščejo in strižejo nove ovčice, ki na pol hipnotizirani dajejo denar, da si boš provščil tvojega bmwejčka, sledilci pa doma nimajo nič za jest in si vsi zamaknjeni ponavljajo hepi, hepi, da ne bi čutil pomanjkanja. Morda si ti že prilezel do svojih 20 odstokov ali več ali celo odprl svojo franšizo ampak tudi za takšne se slej ko prej najde palica.
Govoriti resnico, svojo izkušnjo ali povedati svoje mnenje ni kaznivo, zato bi bilo bolje, da si prebereš še kaj, razen člena, ki so ti ga posredovali odvetniki.
@Veselčič: Mislim, da si se mal premlad. Ce bi ti dozivel, to kar smo mi dozivljali, ce bi vedel, kar vemo mi, ki smo bili vpleteni (jaz osebno sicer posredno), bi malce drugace govoril. Sicer te pa ze v soli ucijo, da je za vsako stvar naprej nabrat informacije. Zal si to presprical. Sedaj pa itak tega ne smete vec pocet. Ah, skoda casa. Bodite hepi u miru, pa ceprav osebnega miru nihce s tem treningom ne bo dosegel.
In se pridruzujem ostalim, ki pravijo, da bo zelo, zelo bolelo, ko se bos zbudil. Upam, da sploh kdaj.
@Happy cult: cestitke. Odlicno napisano.
Se pa lepo vidi kolk ste ljudje naivni!Takoj verjamete vsemu slišanemu in prebranemu.
:D:D:D:D:D:D:D:D
Tudi mni ste poverjeli,da jih obiskujem. :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Pol pa so posti:
Ljudje neumni?Pa kaj je to za en folk?P akaj jim dogaja?Eni so res nesramni?… Saj spadate med njih!!!! :D:D:D:D:D:D:D
In sedaj boste vsi zanikali da ne verjamete vsemu “negativnemu” rečenemu oziroma nipasenemu,a ste pravzaprav z svojimi komentarji to potrdili.Sami sebe slepite slepatorji. :D:D:D:D:D
@veselčič ne bi ti škodilo, da se malo zazreš vase, globoko digaš in si kako uro al pa dve ponavljaš hepi, hepi, hepi….. da se ne boš toliko razburjal, kadar ima kdo drugačen pogled na realnost kot ti. Če prav razumem si višje razvito bitje, tako da malo spkojnosti in pa vsaj toliko umirjenega govorjenja, da bi te ostali lahko sploh razumeli, bi se pa na tako dragih treninging le lahko naučili…
DURS, Policija in Trzna jih lahko ujame samo zaradi utaje davkov etc. Vsekakor dobrodoslo. Vendar skoda, ki je pvzrocena na ljudeh je hujsa.
@Veselcic: Se zadnjic. Ne vem ali se ti norca delas iz ljudi ali kaj. Veš, nikomur ne privoscim sobivanja z osebo, ki ti je bila najblizja, a se je odlocila stopiti na njihovo stran in delati s temi ljudmi. Ne, nikomur. In te lepo prosim, da se iz tega ne delas norca.
Moreš biti navadna izgubljena duša,da pristaneš v eni sekti,kjer te na suho nategujejo za tako ogromne denarne zneske!
500.000 eur,pa 3 milijone eur????????
160.000?
GROZA!!!!
SLOVENIJA ZBUDI SE!!!
DOBRO JUTRO;DOBER DAN;DOBER VEČER!!!!!!!!!
Upam,da je že zmanjkalo teh opeharjenih človeških duš,ki bi se stile tako izkoriščati!
Veselčič,če je vse tako super in fajn tam,kakomor že dve leti hodiš,a lahko pridemo tja brez denarja?
Ne to pa sigurno ne!Zakaj že?Aja,tam jim denar diši,samo denar!Žrtve niso važe!
Ja pa kolk moram plačat za vstop v sekto, al pa da postanem učiteljica, kako gre ta piramida, kolkrat moram biti jaz nategnjena, oprostite izrazu, hočem reči ogoljufana, da bom lahko postala tista več vredna in da bom tudi jaz lahko druge poučevala o sreči in bodo za denar vsi pojavljali srečna sem. Zanima me vsota.
@tečna tašča: Veliko je bilo govora o vsotah. Vsote so bile zelo različne. Tudi za isto stvar so razlicni ljudje placevali razlicno. Vsako leto manj, ker ni bilo novih. V kolikor si zelel priti v posebno skupino, Spela ji pravi “Fenomena”, kako ji Ignjatovic pravi ne vem, so bili zneski od 100k do 5k. Odvisno kdaj si se prikljucil. Kasneje si se prikljucil, manj si placal. Kdaj in kako si postal pa mentor pa ne vem.
Medtem ko so vlozki za “projekte”, vendar niti eden ni bil izpeljan, pa je slo po osebnem dogovoru.
ignjatovič zahteva za 15ur 720eur za letni trening pa 14 400eur dokazano,dopustovanje novi vinadolsk hrvaška 5800eur
kamtasia -čisto te razumem,živim z ženo preko 20 let,čist jo je potegnilo not ,se zakreditirala ,pustila otroke ,službo.ločitev ,ker niso pridobil še mene,sem negativen,kdor tega ne doživi ne bo nikoli vrjel kaj se dogaja s temi ljudmi,noro to je treba ustavit,preverjeno je šele naš začetek,hvala novinarki Ireni pop TVju za pomoč in vsem ki nas podpirate
Samo meni pa RESNIČNO ni jasno, kako lahko nekdo pristopi k taki sekti? Zakaj? Kaj ga žene k temu?
Lahko nekako skapiram, da prepričajo nekoga, ki še nima nekih življenskih izkušenj (mladost), nekoga, ki je zaradi česarkoli v totalnem dreku (brez službe, denarja, osamljen…), pa vendar predvidevam, da neko finančno zaledje novinec mora imeti, drugače jim ni zanimiv…
Res pa ne vem, kaj vleče notri ljudi z neko normalno eksistenco, matere z “urejeno” družino….pohlep?obljube, da bodo imeli še več?????