Špela Peternel, Ignjatović – sekta?
Nič ni narobe z meditacijo – umirja in bistri misli
Nič ni narobe s pozitivnim mišljenjem, če ga uporabljaš, da se lažje soočiš z negativnim v sebi, ne pa da ga s happy potlačiš
Nič ni narobe z nevpletanjem, če to pomeni tisto, kar je prinesel budizem, da se ne zapletaš v svoje čustvene drame, vendar to ne pomeni, da se odklopiš od sveta
Nič ni narobe s šeringi , če se z njimi odpiraš svetu, namesto zapiraš pred vsem ostalim svetom
Nič ni narobe z ustvarjanjem novega sveta, če to ne pomeni, da ustvarjaš zgolj (še eno) sektaško skupino, kjer voditelji izkoriščajo lepe stavari, zato, da bi napihnili svoj ego in napolnili svoje denarnice.
V življenju se zgodi veliko lepih stvari, četudi nič ne naredimo za to, še več, če se potrudimo in prav malo (vsaj zares ne) , če odrežemo vse, česar nas je strah ali s čimer se ne upamo soočiti in to nadeomestimo z instant srečo. Bližnjice so mamljive, še posebej za tiste, ki so nesrečni, nezadovoljni in doslej za to, da bi kaj spremenili niso bili nikoli zares kaj pripravljeni storiti ( vsaj ne na dolgi rok). Mamljivo je upanje, da ti ni treba storiti nič ( razen slediti kakšnemu vodji, ideologiji, ki ti obljublja tvoje neiživete in nerealizirane sanje) pa se bo kar samo storilo.
Grozljivo pa je gledati, kako nekateri izkoriščajo ( zavestno ali ne) tisto, kar je najlepše, najbolj sveto, najbolj ranljvio v drugih, zgolj za svoje osebne koristi, pa naj bo to denar, duvanje duhovnega ega ali kakšno drugo potrditev.
Takšnih zgodb sem videla že mnogo ( je emšo malo večji) in presenetljivo je, kako zelo so si podobne. Nekatere skpuine so bile večje, nekatere manjše, ponekod je šlo za veliko denarja, drugje zgolj za občudovanje Vodje…..vedno iste pripovedi, iste mamljive obljube, zamaknjeni in omamljeni sledilci in žal vedno tudi strezniitev. Večina se jih sicer nekako izmaže, znajdejo se na isti točki, kot so bili pred vstopom, vendar z duhovnimi, čustvenimi, denarnimi posledicami, pa tudi nekaj novega znanja in modrosti, saj takšnih skupine jemljejo iz dobrih in lepih idej, ki jih zmeša v škodljivo mineštro. Če uspeš prebrati in s seboj odnesti vsaj tisto, kar je bilo lepo si vsaj malo na boljšem. Nekaj pa se povsem zlomi ( psihiatrija, samomori…)
Potem je nekaj časa mir…..in se spet pojavi nova skupina. S podobnim načinom delovanja, podobnimi idejami, podobnimi zlorabami, najprej vse tako zelo lepo….mi smo drugačni, nam bo uspelo….in potem gre ( spet po istem kopitu) slej ko prej strmo navzdol.
Ker je kriza je ljudi, ki so tako ali drugače nezadovoljni s svojim življenjem veliko več, zato se je v trenutni “hit” vpletlo mnogo ljudi. Ker je najmočnejša sila, ki trenutno poganja svet pohlep še hitreje drvijo notri. Ker za vsem tem je v resnici pohlep— po čim večji in čim hitrejši sreči, denarju, partnerstvu….ne da bi ti bilo za to potrebno res kaj storiti.
Vsem vpletenim torej želim, da pristanejo s čim manj posledicami, tistim, ki so v tem zavestno, pa da dobijo to kar si zaslužijo.
Bolje magijska kartel ali sekta kak to vi temu pravite.V tej magijskih šolah se vsaj kaj naučimo,kako preživet,komu škodo narest.Veš kaj plačaš in da se ti dobro pride v življenju.
Ljudje,ki so mu škodo naredili,se jim vrača.Samo demone sem poslal,da naj tistim ki mi škodujejo,da vidim kdo so.In tako vem kateri ljudje so bili zahrbtni.
V teh šolah bi tudi njih lahka naučli,če so že tolk plačali.
oz. ostanite hlapci – če ste že v to padli
to je čista ta prava resnica- sem jim komaj ušel pa se imajo za neke kristjane-fundamentalistične…
podarjeno mi je bilo novo življenje ko sem odšel iz tega- prav svobodnega se počutim –
to razlago sekte prvič vidim in mi je odleglo ker sem sam tako čutil in razmišljal a sem mislil da to ni res. hvala za te dokaze.
živjo-z ljudmi ,ki so v tako imenovani sekti-ignjatovič je sem se na lastne oči prepričala,ker sem tudi jaz tam in se glede na prej odlično počutim,odlično sodelujem v službi in nasploh po novem odlično živim,zato da vsak ,ki bo rad komu pomagal iz te sekte mu iz srca priporočam,naj najprej pomaga sam sebi-kajti ko si ti o.k so o.k vsi ostali okrog tebe!!!
Tisti, ki najbolj opozarajo ( mnogo jih je) so tisti, ki so bili tako kot ti notri in so zavzeto in kot dobra vojska govorili naokoli, kako so super in bili v to celo prepričani, da so končno začeli Živeti……ko boš naredila vse, kar ti je naročeno ( ali kar so te prepričali, da je dobro naredili) in ko bo po letu, dveh kljub temu, da boš pridno sledila navodilom šlo vse navzdol ( če ne že s teboj pa s tvojo okolico) ali pa se boš soočala z istimi težavmi kot prej ( pa se z njimi nisi želala soočiti in si izbrala navidezno lažjo pot) in ko bo zmanjkalo izgovorov, de to zgolj zato, ker se nisi dovolj potrudila, si preveč negativna….itd… in če ne prej, pa ko bosta propadla ignjaovič in company ( tako kot vsi njuni predhodniki tako pri nas, kot po svetu) boš morda sploh sposobna poogledati na situacijo še iz kakšne druge perspektive, ki je trenutno edina zate sedaj. Do takrat pa je s teboj možen le monolog, kar pa je nesmiselno. Želim ti veliko sreče in da se konča s čimanj posledicami zate.
Neeka,
tako kot je bilo rečeno na radiu Val 202 s strano dr. psihologa, ”laik ne more pomagati niti alkoholiku, niti nekomu ki ves denar zapravi v igrah na srečo…” Mehanizem vseh odvisnosti je enak in tega se lahko lotijo le strokovnjaki. Najbolje je, da tej osebi posvetiš čimveč pozornosti in ji daš vedeti da jo imaš rada/-a. Prepričevanje v nasprotno je najmanj učinkovita metoda, ker so udeleženci prepričani da delajo prav, z vsakim ”pejt ven iz tega, to je nategovanje” še bolj verjamejo da delajo prav. Tvoja bližnja oseba bo morala sama ugotovit da s temi ljudmi, ki jo učijo nekaj ne štima. Do takrat pa bo potrbno veliko potrpljenja s tvoje strani, možna je tudi prekinitev stikov. Tega se ne ustrašit, ker ti povem, da ko bo ta oseba ven iz tega, bo vajina vez še 10x močnejša. Trenutno tako ali tako ”ni pri zavesti”.
Upam, da se bo navsezadnje vse dobro izšlo in tej osebi in tebi,
LP.
Priporočam ti, da čimbolj upoštevaš njihove predpise, meditiraš 4 ure na dan, hepiraš 24 ur na dan, si sposojaš veliko denarja, prekineš stike z vsemi ljudi in nazadnje – malo več se podruži z mentorji izven dvorane. Tako bo tvoja pot do resničnih spoznanj hitrejša. Lepo, da še nisi pustila službe. In ja, ko izstopiš zgleda da okol tebe ni vse OK. Mesec pozneje vidiš, da te ljudje ki si jih pustil za sabo predano čakajo in ti v pomoč ponudijo svojo roko, te poslušajo in ti svetujejo. Šele po treningu se naučiš, kaj pomeni spustit ego in kaj ego sploh je. Ego je varovalo, ki te varuje ali pa nekaj kar te vleče navzdol.
Pa še nekaj o tem, kaj sploh poslušaš na treningu oz. tipične izjave, ki jih vodja treninga dobi preko ”višje povezave”:
1. Barnumove izjave oz. efekt barnumovih izjav:
Barnumov učinek je vrsta subjektivnih izjav, v katerih posameznik najde samopotrditev oz. je prepričan da te izjave ustrezajo opisu njegovih karakternih lastnosti.. Zaradi vsesplošnosti takih izjav, se lahko v njih najde vsak posameznik.
2. Primeri barnumovih izjav:
– Imaš veliko željo po tem, da bi te ljudje ki jih poznaš imeli radi in te občudovali.
– Na čase si preveč samokritičen/-na
– Imaš neverjetne sposobnosti, ki jih še nisi aktiviral/-a
– Včasih je tvoja osebnost zelo šibka, vendar vsekakor lahko zbereš moč da stvariš urediš kot je prav zate.
– V partnerstvu imaš včasih težave, vendar lahko z malo pozitive stvari lahko obrneš na bolje.
– Na zunaj se trudiš biti nekaj ”več”, medtem ko te znotraj žrejo skrbi in nezaupanje vase.
– Včasih si v resnih dvomih, vendar velikokrat tudi greš preko teh dvomov in narediš pravo stvar.
– Sprejemaš določeno količino sprememb v življenju, da bi sprejel novo znanje rabiš veliko potrditev.
– Ne zdi se ti dobro če se preveč odpreš – si zaprt vase.
– Včasih si zaprt vase, včasih se odpreš drugim ljudem.
– Nekateri tvoji cilji so nerealistični.
– Imaš veliko željo po varnosti – varnost ti predstavlja denar.
3. Zakaj ljudje verjamejo, da je človek ki govori z njimi in uporablja ”barnumov govor” vreden zaupanja?
Ljudje verjamejo tem izjavam zato, ker so oblikovane tako vsesplošno veljavno, da nestrinjanje praktično ni možno. Seveda, na treningu je vsako nestrinjanje zadušeno že v ”kali”.
Lp
Im mogoče kdo izkušnjo ,da sta se zaradi teh trenigov s partnerjem razšla in kaj je bilo potem ko se je psihično streznil in pristal na realnih tleh namreč jaz se razhajam ,neznam pomagt in kaj lahko še pričakujem od partnerja in kdaj. hvala za nasvet in izkušnje ki jih imate in vem da so boleče ker to čutim tudi jaz in sem brez moči saj so državne inštitucije totalno odpovedale sramota države
Razočarani
Glede na izkušnje, dokler bo notri bo gledal le na svojo lastno rit, in seveda učiteljevo-mentorjeva.
Ko bo pa fino dobil po buči, takrat bo spoznal kaj je izgubil. Vendar do spoznanja mora priti sam, ali sama. VEDNOOOO… To bo pokazalo kdo je zares močen, ker le osebe ki imajo notranjo moč bodo iztopile, ostali pa bodo sledili.
UPAM DA SE VSE UREDI
LP
No se odkriva ogromno žrtev.Prav Vam je.Ko sem jaz brezplačno svetoval,kako si sami lahko pomagate,ste me vsi Vi taki PAMETNJAKOVIČI napadali kolk vse vi veste in kolk Vam je lepo.Sedaj pa se žrtve delate.Kar pomeni,da se niti malo niste duhovno izpopolnili.
In kot sem rekel,ko sem govoril dobro ni bilo OK,ko govorim slabo ni OK.
In tako ste na duhovnem področju še bolj globoko padli.
Aja? Nebi vedel, da si kje napisal kak brezplačen nasvet, ker pač takrato očitno še nisem bil na treningu.Če so tvoji nasveti bili namenjeni duhovnemu izpopolnjenju oseb, ki si jim svetoval, je tale post, ki si ga objavil čisto nasprotje. Če svetuješ in hkrati govoriš ”prav vam” je to prav zanimiva kontradikcija. Če pa je kdo tvojim nasvetom kontriral, je bil to vpliv treninga, ne pa človekovo lastno razmišljanje. Si se že sploh kdaj v živo pogovarjal s kom, ki trenira?
Nihče se ne dela žrtev, nihče imed nas ne prosi ljudi okoli ”pomagajte mi”, vsi smo se izpostavili z geslom ”pomagajmo drugim”. Cena naše izkušnje je pač bila draga, nas je pa naučila nesebične pomoči drugim, če se le da pomagati – pa četudi samo s pogovorom.
positive,
Hvala za vse kar si napisala, vidi se, da si inteligenta punca (hm, ženska) in všeč mi je tvoj izčrpen stil pisanja.
Sam se že od študija dalje ukvarjam z človeško psihologijo in me vedno znova fascinira, kako s(m)o lahko ljudje vodljivi. Večinoma nas vodijo, korporacije (tudi brez ekstremom ala Amway, Herbalife, ipd), politka, vera…kar je v neki meri razumljivo, ker so voditelji (1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) in “ovce” (99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465})…
…in s tem ni nič narobe, če ta 1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dela v dobro in ne zavaja (no, v primeru politkov je to sicer maloverjetno:)), narobe pa je, ker so ljudje po teh “seansah” še bolj nesrečni in depresivni, kar posredno vpliva tudi na nas – recimo, običajne ljudi.
Tudi sam sem to občutil na lastni koži, ko je moja bivša punca obiskovala razne duhovne učitelje in so kasneje za precej velik denar klicali angele v Izoli na seminarjih, ipd. – kar bi bilo okej, če bi jo to naredilo srečnejšo – tako pa je sčasoma postajala le bleda senca tega kar je nekoč bila in padla v pekel bulimije in izgubila stik z realnim svetom…
Ne se preveč hvalit sam z sabo.Tudi pishologi veste prat možgane!!Namesto da bi poiskali vzrok za kake težave,se vam najbolje gre,da stranko obdržite in jo s tabletami filate.Seveda saj od teh korporacij tako preživite.
Jaz ne poznam nobenega psihologa,ki bi alternativno delal i vzrok odpravljal.Poznam pa alternativne psihologe,ki pa z alternativo pomagajo.
Pa že to je zanimivo da verjameš vsemu napisanemu.
Evo tu je lepo napisano.Čist drugače kot nekateri pravijo:
http://www.rtvslo.si/slovenija/goljufiva-duhovnost-unicuje-zivljenja/307411