SPET PODRAŽITVE
Zdaj se bodo z našimi vrlimi sindikati vred spet vsi spravili nad vlado, da je kriva za podražitve !!! Pa zakaj hudiča nihče ne štrajka pred vrati naših veletrgovcev????Kujejo enormne dobičke, nam pa lažejo, kako ubogi so in valijo krivdo na kmete in proizvajalce. Ti pa crkujejo na robu zmogljivosti.
Sindikatom predlagam, da stavkajo pred upravno zgradbo Mercatorja !
A folku res ni jasno, da vlada pač ne more poseči vmes, saj imamo t.i. prosto oblikovanje cen. Ampak , kaj ko se pri nas trgovci z novci kar zmenijo med seboj.
Joj, pa spet Jula!
Daj, reva, malo pomisli preden spet kaj takšnega napišeš.
Ja, ljuba Jula, jasno, da so za vse krivi Trgovci, kaj nas imaš ti za norce, da tega kao ne vemo?
No, kako se se pa določena dobrina proizvede (proizvaja), pa do končne prodaje le-te (da o storitvah niti ne govorimo), ter njene tržne vrednosti, ja pa kar dolg križev pot, kaj?
Ker, pa si ti Jula, nedvomno (sicer samooklicani) ekspert na področju ekonomije ter gospodarstva, mi plebejci ponižno čakamo na tvojo razlago, čemu je pripisati (in kakor pravi Veliki Vodja) opravičevati takšne in še sledeče podražitve. Prosim Jula, razsvetli nas s svojo modrostjo.
Bomo pa raje potico jedli kot kruh. Kajne? Pol enkrat, ko za kruh več ne bomo imeli.
Jasno je, da trgovci dražijo svoje prodajne artikle, krivdo pa valijo na proizvajalce. Kdo pa ne bi dražil proizvodov, če ima vsak dan, tudi v nedeljo na tisoče “ovc”, ki praznijo police s potrebnimi in največkrat nepotrebnimi stvarmi, zraven pa si polnijo še svoj minus na bančnem računu, da se še banke lahko kitijo z marmorjem.
Dokler bo narod vsevprek zapravljal in se zakreditiral, bo tako ali še slabše. Ko bodo pa trgovci videli, da jim prodaja pada bodo hitro znižali svoje marže in ne bodo več toliko stiskali dobaviteljel, a do tam je še zelo dolga pot.
Samo pazi, če se boš prenajedala raznih potic, še posebej orehovih, je velika verjetnost, da fašeš žolčne kamne in te bomo morali vzdrževati v kaki bolnici. Iz našega proračuna, seveda ki je veliko bolj potreben za zdravljenje drugih, bolj potrebnih kot ti s tvojim prenajedanjem.
Edini mehanizen je po mojem dosledno kupovanje pri najcenejšem trgovcu. samo kaj ko si je pa treba vzeti čas , naštudirat cene, artikle itd. Pa ne brezglavo zapravljat za stvari, ki jih v resnici ne potrebujemo, teh je pa kar nekaj. samo tako jim ne bomo polnili malhe, pa še kaj nam bo oatalo….
Boom, kdo je tu omenil levičarje??????
Jula ima prav. Sindikati so žal samo opozicija vladi, ki ni iz vrst ultra levice, kar pa ni poslanstvo sindikatov. In sindikat, ki se najbolj trka po prsih, da skrbi za delavce, je s svojo neaktivnostjo najbolj odgovoren za mizerijo delavcev. Kako se bo sploj boril za pravice delavcev, ko je njihov predsednik iz vrst opcije, ki ima še vedno največ monopolističnih podjetij.
Folk bo kupoval dokler bo imel s čim, ko pa ne bo več imel s čim bo (spet) naredil revolucijo. Ne zdi se mi velik problem povpraševanja ampak velik problem globalizacije. Vsa trgovina je praktično skoncentrirana v eni firmi “market d.o.o.”, ki zaradi masovne prodaje brez težav uničuje konkurenco. Nemoreš namreč kar nehat jest če ne boš dobil cenejšega kosila! Ironija je pa tudi v tem, da v kolikor razbijemo “market d.o.o.” bommo imeli tu hitro nadomestek “kitajski market d.o.o.” kar posledično pomeni večjo brezposelnost in manjše plače.
Težko je rečt kam vse to pelje. Defintivno pa pelje v razslojevanje kar konkretno pomeni manjšo konkurenčnost na svetovnem trgu. Kolikšno mero razslojevanja pa Slovenija lahko še prenese pa je odvisno od tega, kolikšna “zaloga vrednosti” je ostala iz časa komunizma. Vsa ta se bo namreč razblinila v nulo.
Samo pazi, če se boš prenajedala raznih potic, še posebej orehovih, je velika verjetnost, da fašeš žolčne kamne in te bomo morali vzdrževati v kaki bolnici. Iz našega proračuna, seveda ki je veliko bolj potreben za zdravljenje drugih, bolj potrebnih kot ti s tvojim prenajedanjem.[/quote]
Pa kaj za vraga se pa spet greš?
Kaj ne razumeš kaj ti želim, hočem dopovedati z zgodovinskim stavkom, ki je takratno Evropo spremenil?????
Si usekan al kaj (al pa prekleto neizobražen), da ne razumeš kaj je to prispodoba ali metafora, nastala na znamenito izjavo…no koga že? Nimaš pojma.
In potem ti tu kvačkaš o nekih žolčnih kamnih??? In o zdravstvu?
In ti, ki ne pozanaš niti osnov, ne bontona, ne kulture, kaj šele zgodovine boš meni plačeval neko kvazi bivanje v nekih bolnišnicah zaradi metafor?
In potem, popolnoma populistično, tretjerazredno pisariš o mojem prenajedanju? Česa? Tega kar je nekoč, nekje nekdaj izgovoril(a), nekdo, ki ni razumel ZAKAJ LJUDJE NIMAJO ZA KRUH!!! Kdo in zakaj je to bil(a) pa le poglej v milo napisano OŠ ZGO učbenike. In, ja ne samo, da si delaš tu sramoto, to si očitno s svojo nerazgledanostjo tudi sam sebi.
Verjamem, da si sam sebi duhovit, verjemi pa, da ostalim, s svojim, preočitnim neznanjem nisi.
Tezava je v tem, da se ljudje ne zavedajo, da nimajo oziroma se ne zavedajo, kako blizu tega so, da … Povprecen kupec v teh trgovinah ima avto na kredit, limit tisoc evrov in po moznosti se kaksen kredit za stanovanje. Ni potrebno veliko, da cez mesec ali dva ne more vec odplacevati kredita.
Sicer pa sem jaz zelo za, da se dogovorimo, da za nekaj dni bojkotiramo trgovine. A kaj, ko ovcam tega ne mores dopovedati?
Samo pazi, če se boš prenajedala raznih potic, še posebej orehovih, je velika verjetnost, da fašeš žolčne kamne in te bomo morali vzdrževati v kaki bolnici. Iz našega proračuna, seveda ki je veliko bolj potreben za zdravljenje drugih, bolj potrebnih kot ti s tvojim prenajedanjem.[/quote]
Pa kaj za vraga se pa spet greš?
Kaj ne razumeš kaj ti želim, hočem dopovedati z zgodovinskim stavkom, ki je takratno Evropo spremenil?????
Si usekan al kaj (al pa prekleto neizobražen), da ne razumeš kaj je to prispodoba ali metafora, nastala na znamenito izjavo…no koga že? Nimaš pojma.
In potem ti tu kvačkaš o nekih žolčnih kamnih??? In o zdravstvu?
In ti, ki ne pozanaš niti osnov, ne bontona, ne kulture, kaj šele zgodovine boš meni plačeval neko kvazi bivanje v nekih bolnišnicah zaradi metafor?
In potem, popolnoma populistično, tretjerazredno pisariš o mojem prenajedanju? Česa? Tega kar je nekoč, nekje nekdaj izgovoril(a), nekdo, ki ni razumel ZAKAJ LJUDJE NIMAJO ZA KRUH!!! Kdo in zakaj je to bil(a) pa le poglej v milo napisano OŠ ZGO učbenike. In, ja ne samo, da si delaš tu sramoto, to si očitno s svojo nerazgledanostjo tudi sam sebi.
Verjamem, da si sam sebi duhovit, verjemi pa, da ostalim, s svojim, preočitnim neznanjem nisi.[/quote]
To, da si usekana, neizobražena, cinična, žaljiva in še bi se dalo naštevati smo ti vsi tukaj gor že povedali.
Celo Primož je očitno obupal nad tvojo zaplankano nemoralnostjo.
In kdo sili ljudi, da kupujejo nove avte?
Pri nas je tako, kot povsod na zahodu, nič drugače.Če hočeš novi avto, boš vzel kredit ali lizing.Če si zadovoljen s starim, boš malo šparal, pa bo.Če hočeš stanovanje (lastniško), s emoraš pač totalno zakreditirat.
Mi se zdaj čudimo kot Cigan belemu kruhu temu sistemu, ker nanj nismo vajeni.Je pa tako povsod, v vsaki normalni državi.Misliš, da povprečen Avstrijec, Anglež, Grk, Potrugalec…ni zakreditiran?
Če jih bomo tukaj preveč našteli, bodo rekli, da jim delamo reklamo in bodo spet veseli in na dobičku.[/quote]
Na to pa nisem niti pomislila. Včeraj je imela Rosvita Pesek pogovor z ekonomisti in žurnalisti o podražitvah. Tudi njim se zdijo demonstracije pred trgovskimi centri bolj smiselne kot sindikalni pohodi kar tako.
No, bolj pametni od mene so že pogruntali, da je za podražitve prvenstveno kriva pogoltnost velikih trgovcev. Ampak obstajajo razlike.
Namerno smo šli obiskat več velikih centrov in iskali enake izdelke. Prav presenečeni smo ugotovili, da je bila v 2 takih centrih cena napr. 1,29 €, v enem, ki je bil včasih tudi najbolj obiskan, pa celih 3,99 € za popolnoma enak izdelek istega proizvajalca!! Torej, ta z nižjo ceno je imel vključeno trgovsko marž, kakšno ima šele oni z najvišjo ceno!!! Skoraj me je kap, ko sem ugotovila, da pač en izdelek, ki ga kupujem v isti trgovini že leta, plačujem mnooogo več kot kolegica, ki kupuje drugje, samo da tam nimajo nalepkic za zbiranje.
Čeprav eni tako kritizirate vlado, vendar je imel Bajuk popolnoma prav, naj kupujemo tam, kjer je ceneje! Nekateri največji se dogovorijo za dvig in potem vlada prepričanje, da so to storili vsi. Kriva je pa takoj sedanja vlada (leta nazaj se ne spomnim, da bi kdaj takratne vlade obtoževali podražitev, ki so se tudi dogajale!) Pa ni res, da vsi dražijo! Seveda se je pa potrebno potruditi in takšne cenejše najti – za tipkovnico pa jo to malo teže, a ne?
Morda imaš ti čas letat okoli in primerjat cene. Morda imaš tudi čas, da kupiš recimo kruh v enem centru, mleko v drugem itd. No, večina vsaj tistih, z majhnimi otroki in kjer sta oba zaposlena, si tega ne more privoščit. Pa tudi ekonomska računica je vprašljiva, saj se je treba od enega do drugega centra ponavadi nakako pripeljat.
Po drugi strani pa: če bodo to ljudje zares počeli, boš najbrž spet med prvimi, ko boš vpila, da vozijo družine v nakupovalne centre na izlete .
in dodaj še to, da manjši kraji nimajo velikih centrov, imajo morda le en malo večji mercator ali spar ali še tega ne, pa se neha, do prvih centrov je pa 40 km. sedaj pa se ti vozi od centra do centra in išči inake izdelke za dva, tri evre razlike. Na to ciljajo. In dvigajo cene v nebo. Zelo dobro vedo, da je takšnih, ki bi letali od centra do centra izredno malo, saj stanujejo predaleč, imajo službe, majhne otroke in nimajo časa da letajo naokrog, čeprav je res, da je BTC v Ljubljani vsako dopoldne nabito poln. Ne vem od kod ljudem denar, čas, a nimajo služ, ali pa to delajo med delovnim časom. Pri teh marketinških potezah mi je vedno manj jasno.