Špinača
Jaz špinačo delam na dva načina. Na maslu popražim nasekljan česen, dodam oprano in grobo narezano špinačo, malo posolim in zalijem s čisto malo vode, dušim kakšnih 5 minut, premešam, dodam žličko kisle smetane in je odlična omaka (zraven mi najbolj paše kuskus). Pol kile za tri ljudi niti slučajno ni preveč, zelo pade skupaj.
Drug priljubljen način porabe špinače pa je tale recept: http://www.kulinarika.net/recepti/6882/zelenjavne-jedi/rizevo-spinacni-narastek-oblozen-z-zelenjavo/
kupim za 3 ljudi en kilogram sveže špinače, kljub pečenemi krompirju ali pireju in kakšnemu jajčku na uč, nič ne ostane.¸
Imam pa rada na dalmatinski način, to se pravi -na lešo..
Špinačo kakšne tri, štiri minute v kropu kuham.. Odcejeno špinač rahlo zavrtim s paličnim mešalnikom, da ostanejo listi nekoliko celi…Ne maram zmiksane špinače.. To dam na oljčno olje in malo česna za bogat okus.., pa malo mleka ali kisle smetane…..
Špinačna juha – malo potenstaš na olju špinačo in kakšen krompir, pa malo česna, začimb in zaliješ z vodo. Na koncu pa ko je manj vode zaliješ še z mlekom, lahko dodaš smetano.
Razni zavitki s kupljenim lisnatim testom ali vlečenim testom, zmešaš s skuto in jajcem nadev. Zelo poceni, zdravo, hitro in okusno.