Špinača

Moj moz si zraven špinače in pireja speče še jajce na oko. Ponavadi si ga potem tudi jaz.
Drugace pa delam iz špinače zrezke – špinačo zblanširaš, na olju prepražiš čebulo in kruhove kocke, soliš, daš zmiksano špinačo zraven, nariban sir, malo muškatnega oreščka in potem toliko drobtin, da zadeva ni premehka. Pomaga, če špinačo – preden jo daš v multipraktik – ožameš. Njami. Naredim jih več in ostale zamrznem.

Malo prepražim čebulo, dodam špinačo in malo zalijem z mlekom. Nato dodam še kar precej česna in dušim oz. kuham. Ko špinačo odstavim, še solim in dodam kislo smetano. Poleg pire krompirja pri nas zraven ponudimo še jajček, ocvrte posebne klobase (po dunajsko). Drugače se pa dajo iz špinače delati še druge čudovite stvari, npr. špinačne lasagne, špinačni narastki (čeprav meni to ni všeč, najraje imam klasično špinačo s pirejem)
lp
neja

Špinačo podušim z malo vode v ekonom loncu par minutk in ko je malo shlajena jo zmiksam (ne čisto na gladko) ter jo vlijem na svetlo rumeno prepraženo moko, jo zalijem z mlekom in začinim z drobno nasekljanim česnom in poprom. Včasih začinim tudi z mletim muškat. oreščkom. Zraven ponudim krompir v različnih oblikah, enkrat pire, drugič v koščkih. Moja mama, ko sem bila še pri njej, je vedno zraven spekla še mesne polpete. Ker pa v naši družini nihče ne mara mesa, raje spečem zraven jajce. Pa tudi hrenovke pašejo zraven, kdor jih mara.
Sicer pa na enak način pripraviš tudi špinačno juho, le da je bolj redka, ker jo namesto mleka zaliješ z vodo in zakuhaš vanjo riž z okusom jasmina, ki ga dobiš v Šparu pod istoimensko blagovno znamko.
Sem pa tudi že poizkusila ovsene zrezke s špinačo. Narediš tako:
Zelo drobno mlete ovsene kosmiče (dobiš jih tudi v Šparu pod to znamko) namočiš v malo vode (od kuhane špinače) pomešane z mlekom, dodaš svetlo praženo čebulo na olivnem olju, nariban sir (npr. LCA), sol, poper in eno do dve jajci. Zmes mora biti gosta. Vanjo zamešaš še celo podušeno špinačo in oblikuješ zrezke, ki jih ocvreš v olju. Jaz se cvrenja izogibam, zato to maso naložim z nekaj kapljicami olivnega olja v namazano teflonsko posodo in pokrijem in pečem toliko časa, da je spodaj zapečeno. Nato posodo obrnem, in zapečem še na drugi strani. Na koncu razrežem in zraven ponudim kakršno koli solato.
P.s. Kar se tiče teflonske posode, je najboljša takšna, ki je obojestranska. To pomeni, da je sestavljena iz dveh enakih delov, in sicer tako, da zgornji del služi kot pokrovka, ko pa posodo obrneš, se vloga zamenja. Tako posodo sem lansko leto kupila v največjem Mercatorju na svetu, v Šiški.