Najdi forum

SPLAV

Rbim nasvet ,kako to naredit menda obstaja tudi ena tableta za prekinitev a jekatera že probala ,kako zgleda kaj je to.

Takoj jutri zjutraj h ginekologu! Ampak res takoj zjutraj, ob sedmih!

Ja, obstaja tableta. Vzeti pa jo moraš čim prej; najkasneje 72 ur (=3 dni) po odnosu, in menda potem čez 12 ur še eno.

Če ne moreš do ginekologa, vprašaj v lekarni; mogoče ti lahko kaj pomagajo, čeprav mislim, da se brez recepta to ne dobi. Včasih je veljalo, da zadostujeta 2 tabljeti ta močnejšega Stedirila čim prej, in še 2 tableti čez 12 ur… ne vem pa, če to še velja. Zato pravim, vprašaj, oziroma, pot pod noge…

Obstaja neka nova zadeva, ki se sicer plača (okoli jurja), gre pa samo za eno tableto. Jaz sem preizkusila, bilo je ok. Vprašaj svojega zdravnika.

Vso srečo.

Ja, takoj zjutraj. Če ne dela tvoja G. pejdi kar na Urgenco – gin. oddelek, dobiš tudi tam tabletko.

Bolne ste!!!!!!!!!!

Kaj je pa tolk hudga če narediš splav, ko ne moreš imeti otroka, a naj ga raje rodim in ga s težavo preživljam,kot da počakam nekaj let in takrat bolje poskrbim zanj?

Naredi tako, kot ti je svetovala Jožica.

Oglašam pa se zaradi nečesa drugega. Moti me beseda SPLAV!

V resnici ne gre za splav, temveč za prepečitev zanositve – v tem je bistvena razlika. In zakaj me to moti? Zaradi takih ‘ljudskih’ interpretacij, se potem najdejo konservativci, ki pričnejo pritiskati na medije in oblasti, naj se taki pripomočki prepovejo in ukinejo!

V preteklosti že mnogokrat videno – in iz neznanja, se potem rodijo le še večje težave, nestrpnosti in sovraštva.

Lep pozdrav

Maja, prav nič hudega ni. Je pa dejstvo, da splav ni oblika kontracepcije. Zakaj pa se ne bi zaščitila pred tem? Še tako, z zaščito, se včasih zgodi…

LIMONA!

Limona, mislim, da je to oboje. Preprečitev zanositve ali pa že splav. Te tablete ti pač sprožijo menstruacijo, pa naj bo jajčece že oplojeno ali pa ne. Tako da… saj ne vemo če smo zanosile. Če smo, smo, drugače bomo pa “zastonj” menstruirale. Moram priznat, da teh tabletk še nisem probala in upam, da mi jih ne bo treba. Menda ti je po njih ful slabo in imaš krče.

Maja,

brrrrrr kar trese me ob misli na to, kaj boš naredila. Tvoje vprašanje, ali je bolje imeti otroka in ga ne preživljati dostojno pa je skrajno primitivno. Živimo v časih,ko je kontracepcija dostopna na vsakem koraku zato …. ne vem kaj si razmišljala…

Groza punca, groza….

Brina

Toda kljub kontracepciji, se lahko zgodi!
Npr. poči kondom (to se zgodi mogoče 1x v življenju) in takrat je pač edina rešitev ta tableta.
Zame to ni splav, ampak prej preprečitev zanositve, če vzameš tableto 1 dan po s. odnosu, sej ni nujno, da si sploh zanosila.

Se strinjam z Matejo. Ona najbolje ve, zakaj se je tako odločila in se mi v tej fazi ne zdi v redu, da jo obsojaš. Še posebej zato, ker ne poznaš njenih razmer.

p.s.: tudi sama sem že imela problem s počenim kondomom in sem odšla po “tabletko”, ker nisem želela čakati v strahu, ali bo ali ne bo. Ker si nosečnosti takrat nisem želela (ni bilo osnovnih pogojev za kaj takega), se mi je zdelo to edino možno in prav

No, no,… saj se ti ni potrebno tako razburjati.

Jaz pač razlikujem preprečevanje zanositve od splava.

Preprečevanje zanositve je zame vsaka kontracepcija, taka ali drugačna (prekinjen spolni odnos, kondom, diafragma, maternični vložek, kontracepcijske tablete, obliži, sprayi …). V vseh teh primerih gre za to, da preprečimo oploditev jajčeca. Čeprav (predvsem) verske skupnosti tega ne odobravajo in to interpretirajo že kot ‘umor’, mislim, da forumovke do tega nimamo predsodkov. (?)

Mnogokrat pa se zgodi, da se jajčece oplodi, vendar, tedaj še ne govorimo o zanositvi (gre lahko za to, da se jajčece oplodi npr. šele v materničnem vratu – in nato izpade; oplojeno jajčece se ni sposobno vgnezditi v maternici in podobno – problemi neplodnosti). V nobenem od navedenih primerov, pa ne moremo govoriti o splavu! (saj še vemo ne). Skratka o splavu lahko govorimo šele takrat, ko se oplojeno jajčece (dovolj razvito z delitvijo) uspe vgnezditi v maternico. Kakršna koli odstranitev le tega (umetna ali naravna) pa je splav.

Torej. Ko govorimo o teh tabletkah, vemo da je časa le 72 ur. To pa zato, ker navadno oplojeno jajčece potrebuje 3 dni, da se dovolj razvije in vsidra v maternico (še ni plod). In s temi tabletkami pač dosežemo le to, da maternica na hitro postane ‘negostoljubna’ za vgnezdenje. – Torej tudi splava ne more biti.

No, pa sem odpredavala … se posipam s pepelom … želela sem le, da se beseda splav ne bi pojavljala pri teh (nekaterim ženskam včasih zelo potrebnih) tabletah in jih zaradi tega (neznanja) ne bi ukinili, žensk pa linčali.

Lep pozdrav

Kar se splavov tiče, mislim,da vsak zase odloča, noben nima pravice nobenga obsojat kar se tega tiče. Če kdo hoče narediti splav (seveda po razmisleku), ga ima pravico naredit! Če pa je kdo proti splavom, ga pač ne bo naredu. Mnenja so vedno bila od človeka do človeka različna in prav je, da to različnost spoštujemo.

Limona, lepo si to povedala.

Pozdrav od Mandarine:)

Jaz sem pa prepričan da je potrebno na to gledati s stališča življenja. In življenje je, kot so mene učili, definirano kot delitev celice. Torej, tisti moment ko se prične slavni proces delitve celice je to že Človek. In če prekineš to spočeto življenje (tako ali drugače), pomeni da ga umoriš.
Mislim da niti ne gre za obtoževanje kot pišejo nekatere, ampak gre za pomilovanje. Kajti če lahko ubiješ v sebi ljubezen oz. otroka potem si res samo pomilovanja vredna!!!
Sicer z umori je pač tako v Sloveniji da so družbeno tolerirani.
Verjamem da je težko sprejemati odločitav o otroku ko še nimaš neke predispozicije za (kvalitetno!?????-kar to že je) eksistenco sebe in otroka (sicer pa ga tudi nisi sama spočela!!!), pa vendar na to bi mislila pred spolnim občevanjem.

Pa še nekaj, da mi ne bo kdo kaj očital da ne vem kaj govorim. Sam oz. z dekletom sva bila v isti situaciji (relativno zelo težki, kar se tiče eksistence) in vesela sva, da sva znala otroka sprejeti.
Če bi bilo to navaden nič-splav namreč, zakaj ženske niste vesele in srečne ko ga date narediti. Če ti izržejo npr. slepič je človek vesel ko prestane operacijo, zakaj ni tako v primeru splava!?!?!?!?!?

in vesela sva, da sva znala otroka sprejeti??!! Vesela sem zate. Ampak to je bila vajina odločitev. Sedaj pusti, da se tudi Mateja (s partnerjem ali brez) sama odloči, kaj bo storila.
Naj vrže kamen vanjo tisti, ki je brez grehov (saj pravijo tako, ali ne!!!).

kl! Če boš v naslednjem življenju ženska boš imel pravico odločati o splavu.
Ker pa si trenutno moški, nehaj filozofirat!

Hvala za nasvete glede otrok imam že tri ,tole pa ni bilo planirano pa še IM je zato sva se odločila tako .Eni itak preveč filozofirajo.

Mateja, vso pravico imata do odločitve (hvala bogu, da naše države ne vodi kl).

Drugič ko se boš še oglašala na moje morebitno odgovarjanje te prosim da vsaj poskušaš razumeti kar napišem. Upam da ne zahtevam preveč!!!
In iz mojega napisanega izhaja to, da imata Mateja in njen mož absolutno pravico do svoje odločitve.
Jaz sem samo pisal o teži samega dejanja. Zame je umor pač umor, pa četudi je družbeno toleriran!!!!

Če bi bilo to navaden nič-splav namreč, zakaj ženske niste vesele in srečne ko ga date narediti. Če ti izržejo npr. slepič je človek vesel ko prestane operacijo, zakaj ni tako v primeru splava!?!?!?!?!?

Koliko splavov si pa imel!?!?!?!?!?

In kaj pomeni, če napišeš, da je to dejanje umor. Ali se ti ne zdi izjava precej obremenilna. Upam, da nikoli ne boš v koži, ko bi se moral odločati za kaj podobnega. Naj ti bo z rožicami postlano

LP

Prekiniti življenje komurkoli in na kakršenkoli način je umor. Osnovna definicija življenja je delitev celice. Nikoli nisem razumel tistih ki trdijo da zarod ni otrok oz. človek. Ja kaj pa je drugega če ne človek? Banana? Človek ki živi je zarod (pač na svoji stopnji razvoja), da živi je pa dejstvo ker je prisotena delitev celice.
Govori o tem da še ni na določeni stopnji!?!?!?!? razvoja je pa naravnost imbicilno. Ker če bi bila stopnja razvoja merilo bi lahko tko na hitro pospravili pol Slovenije.
In Sissy, ko me spršuješ koliko splavov sem imel, ti odgovarjam nobenega. Sem pa videl enega ki je bil posnet in to kako se je otrok izogibal temu kar ga je čakalo me je za vse življenje prepričalo o gnusnosti takega dejanja. Gnusnost, ki je ravno tako gnusna in odvratna kot je oseba ki to dela.
In umor je v slovenji družbeno sprejeta kategorija. Samo poglej kaj se je dogajalo po vojni in kaj se dogaja povrečno 100 X na dan po slovenskih ginekoloških oddelkih.
Vsak ima pa sam 100 % pravico razpolagati s svojim življenjem. In to je tisto najtežje, ker bo tudi stal 100% za svojimi dejanji.
Žalostno pa je predvsem to, da abortus najbolj zagovarjate ženske, pa še ponavadi take ki sploh ne vedo kaj pomeni imeti družino oz. otroke.

Dragi Kl!

Še predobro vem, kaj pomeni imeti otroke (imam enega) in družino. In tudi dokumentarec o abortusu sem že videla. Nihče ni rekel, da je to nekaj, kar bi človek jemal z lahkoto. Pripričana sem, da večina žensk dobro premisli, preden se za to odloči.
Življenje pa žal za marsikoga piše tudi žalostne zgodbe, ki jih ti k sreči nisi spoznal.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close