SPLAV
Dragi Kl!
Sem v prvi vrsti za odgovorno in načrtovano odločanje otrok. Vsak otrok naj bi imel pravico, da se rodi zaželen. Ampak včasih kljub temu lahko pride do »nezaželene nosečnosti«. Včasih smo v šali rekli, da se to lahko zgodi v še tako fini družini. Veliko moških še danes misli, da je ženska tista, ki mora poskrbeti za kontracepcijo. Tudi kar se tiče sterilizacije so ženske v glavnem tiste, ki se za to odločajo. Tudi samohranilk je veliko več kot samohranilcev.
Ko pa začnemo govoriti o splavu, bi pa moški najraje o tem sami odločali in pametovali. Jaz vem kaj je imeti družino, ker jo imam, imam dva že skoraj odrasla otroka in en splav za seboj. Danes je tako, da je naša preljuba domovina čedalje manj socialna in naklonjena otrokom. Ženske za katero se smatra da bo kmalu noseča, težko dobi službo. Nosečo tako ali tako nihče ne vzame, oziroma gleda, da bi se je najhitreje znebili. Otroška hrana in oblačila so luksuz tako so draga. Če nimaš sreče, da bi ti starši pomagali, nimaš skoraj nobene možnosti priti do stanovanja. Socialne pomoči so take, da ni niti za kruh in mleko. Saj mogoče mi boš odgovoril da so se tudi med in po 2. svetovni vojni rojevali otroci, ko je bilo še težje. Ampak takrat so bili drugi časi, danes se pa da pomogat. Splav, ki praviš da si ga videl na posnetku, verjamem da res ni bil lep prizor. Saj konec koncev tudi pogled na porod ni ravno najlepši.
Pa tudi mi se tukaj trenutno ne pogovarjamo o klasičnem splavu, ampak o tabletki, ker gre tukaj samo za manjši zaostanek menstruacije. Splavi so se vedno dogajali in se še vedno bodo. In prav je, da se danes lahko ženska odloči v skrajni sili za ta poseg. V starih časih so ženske dostikrat tak poseg pri mazačkah plačale z življenjem. A bi rad da se zgodovina ponavlja?
Sorry če ste razumele da sem sama storila kaj takega, jaz sem zaščitena in glede na mojo starost si ne morem privoščit otroka, ker bi rada najprej našla službo in stanovanje in seveda primernega partnerja šele potem bom razmišljala o otroku.
Z mojo prejšnjo izjavo pa sem imela predvsem v mislih najstnice in njihove nosečnosti in kaj počnejo potem z otroki.
Pozdravček
Dragi kl, dovoli, da ti razložim še eno podrobnost; ne vem, če si seznanjen s tem. Ženske v rodni dobi imajo vsak mesec menstruacijo, pri kateri se očisti v drugi polovici ciklusa odebeljena sluznica (malo po domače povedano). Hkrati se odplakne tudi jajčece. Ki je lahko neoplojeno, ali pa oplojeno, pa se ni dobro zasidralo. Torej opravi ženska v svojem življenju kar nekaj desetin umorov. No, nenamernih ubojev, recimo. To pa že ni hec, ne?!
Efekt hitre tabletke je pa čisto enak.
Predlagam referendum, da se izglasuje arest za vse ženske po petnajstem letu, ker so vse po vrsti (potencialne) morilke. Zanima me samo, če referendum uspe, kdo bo kl-ju gate pral.
🙂
Jožica – tvoj zadnji stavek je pa najboljši! :-)))
kl – po tvojih besedah predvidevam, da cerkev velikokrat vidiš od znotraj in zato pač živiš nekje v oblakih. Kaj pa če je kaj narobe z otrokom? Ga boš tudi pustil trpeti na tem svetu?
Tudi sama sem mama. Sicer abortusa nisem še nikoli šla delat, če pa bi se že zgodilo in za otroka na bi bilo pogojev, bi ga pa šla. Brez premišljanja.
Ja hvala za tvoj odgovor. Uspelo ti je na najkrajši možni način povedati o sebi da si skrajno omejena in primitivna.
Eno je ali se oplojeno jajčece ne “zasidra”, drugo pa je če temu sam pomagaš. Eno je če ti sama umreš, drugo pa če ti jaz zavijem vrat. Po tvoji kretenski logiki je to isto!!!!!
Tebi Natalija pa tole. Sam sem v tretje oče, seznanjen sem bil s tem kaj vse gre lahko narobe in z ženo sva se pogovarjala o tem kaj če bi se kaj zalomilo. In ni je reči na tem svetu ki bi opravičevala umor!! Sprejela bi tudi takega otroka. Zato ker je tudi kot tak še vedno moj!!!!
Kaj pa če se bo tvoj otrok poškodoval (srčno upam zanj seveda da ne) in bo prizadet. Ga boš dala ubiti???
Sorry, ampak ob takih tipih mater kot si ti mi gre dobosedno na kozlanje.
In tebi Sissy bi rekel tole. Nisem za prepoved splava, ker to ne rešuje nič. To bo bila najslabša možna varianta za ženske, ker kot si že sama pravilno ugotovila bi se abortusa potem lotili razni mazači. In ženske bi po neumnosti umirale.
Problematika splava se ne bo nikoli rešila, lahko se pa omeji. Seveda ne z prepovedovanjem, ampak z ozaveščanjem kaj to je in predvsem kaj je to odgovorno spolno življenje.
Kl!
Moj otrok JE ŽE PRIZADET!!! Ima downov sindrom, zato mi ne soli pameti!!!! Sem ziher bolj izkušena s takšnimi stvarmi. Bolje, da si tiho. Meni gre pri tebi na kozlanje. Tvoje neumno razmišljanje.
Nimaš prizadetega otroka in o tem ne veš najbrž nič. Ne veš koliko odrekanja je potrebno zanj. In če bo pri drugem znana slučajno kakšna prenatalna diagnostika, grem BREZ PREMISLEKA delat splav. Bodi raje tiho in ne hodi več na te forume, ker si primitiven.
Jaz samo tega ne razumem, kako se lahko nekomu s 3 otroki, “zgodi”????
a ti je beseda kontracepcija znana!!!!!
Pa pustimo moraliziranje ali je to umor, ali ne, gre za preprosto dejstvo, da se ve, kaj se lahko zgodi, če to delaš tiste dni………
Nives! A če imaš pa tri otroke to pomeni, da imaš več prakse in se ti to ne more zgodit?
Nikar ne bodi tako svetohlinska, ker se tudi tebi to lahko zgodi!
Natalija, če sem te prizadel s svojim pisanjem se ti opravičujem, ker to ni bil moj namen.
Za svojimi napisanimi besedami še vedno stojim in bom tudi stal vnaprej, kaj boš ti delala je seveda tvoja zadeva in samo tvoja. In vsak bo zase zagovarjal svoje besede in dejanja.
(Bodi raje tiho in ne hodi več na te forume, ker si primitiven.) – očitno je to biser tvoje intelektualnosti.
S tem zaključujem to debato z moje strani.
Postkoitalna hormonska kontracepcija
Kaj je to in kdaj jo uporabljamo?
Postkoitalna hormonska kontracepcija (PKK) ali “jutranja tabletka” (morning pill) je urgentna kontracepcijska metoda in služi kot izhod v sili. Uporabljamo jo kot zaščito pred neželeno nosečnostjo po nezaščitenem spolnem odnosu (npr vas je zalotil nepripravljene in/ali neopremljene, ob posilstvu) ali ko odpove sicer uveljavljena kontracepcijska metoda (npr.kondom poči ali zdrkne, zmaknjena diafragma, pomota pri štetju dnevov…)
Kako PKK deluje?
Odmerki hormonov v oralnih kontraceptivov preobrazijo površino morebitno oplojenega jajčeca tako, da se ne more vgnezditi v sluznico maternice.
Če pa je do vgnezdenja že prišlo (5. – 6. dan po oploditvi), ta metoda nima upliva in ne prepreči nosečosti. Zarodek se normalno razvija naprej. Raziskave niso pokazale morebitnih škodljivih učinkov PKK na plod, zato ni bojazni, da bi bil otrok ob rojstvu zaradi tega okvarjen.
Kolikšna je zanesljivost PKK?
Metoda je 96% učinkovita, zato ob zaostanku menstruacije preveri, če nisi morda noseča!
Katere tablete se uporablja za PKK?
Najpogosteje se za PKK uporabi tablete Stediril-d.
Za PKK potrebuješ 4 tabletke Stediril-d, ki se sicer uporabljajo tudi kot kontracepcijske tablete. Prvi dve tableti Stediril-d hkrati vzemi čimprej, najkasneje pa v 72 urah po odnosu. Po 12 urah od prvih dveh tablet pa vzami hkrati še 2 tableti Stediril-d. Če v prvih 4 urah po zaužitju tablet bruhaš, vzemi dodatno še 2 tableti.
Kot PKK lahko namesto tablet Stediril-d uporabite tudi druge vrste kontracepcijskih tablet, vendar moraš v tem primeru vzeti večje število tablet. Če za PKK vzameš tablete Stediril-m, Microgynon, Femoden, Minulet ali Marvelon, moraš vzeti dvakrat po 4 tablete hkrati, če pa izbereš Cilest ali Diane-35 pa dvakrat po 3 tablete hkrati.
Kakšni so stranski učinki PKK?
Ta tako imenovana “urgentna kontracepcija” je le izhod v sili. Prepogosto jemanje bi lahko povzročilo slabost, bruhanje, krče, napetost dojk in izvenciklične krvavitve. Kmalu po zaužitju tablet se lahko pojavi krvavitev. Menstruacija se lahko pojavi do pet dni prej ali pozneje kot ponavadi.
Naj se enkrat povdarim, da je to izhod v sili. Redna uporaba je vse prej kot priporočljiva.
Forum je zaprt za komentiranje.