Spletno naročanje in plačevanje Ali ekspres, Amazon itd
Živjo, prosim, če se komu ljubi za hitre inštrukcije varnega spletnega nakupovanja. Plačilnih kartic nimam, spletne banke tudi ne, kaj je najbolj optimalno (pri NLB) da si uredim in hkrati čim manj ogrožam svoje premoženje s krajami. Kupil bi za 50-100 € na mesec maksimalno.
Kaj je potrebno paziti pri naročilih? Se plača carina? Kje in kako se izvrši dostava? Hvala! Sem se predolgo branil zdaj pa me je svet prerasel.
Zadnje čase kar veliko kupujem prek spleta – Amazon, Soliver… . Poznam velikosti določenih znamk in brez strahu naročim . Carine ne plačaš. Poštnina je ponekod brezplačna, ponekod plačaš nekaj €. Povsod lahko vrneš izdelek, če ti ne ustreza. Vrnejo denar, nekateri tudi poštnino.
Jaz praktciram predplačniško kartico (izda jo banka, nanjo sam naložiš določen znesek in z njim razpolagaš. Če ti jo ukradejo ali ti nekdo jo zlorabi izgubiš le znesek, ki ga imaš gor, saj ni povezave s tvojim TRR).
Carino in ddv plačaš, če kupuješ izven EU in znesek presega neko vrednost, ne vem na pamet, okoli 50 dolarjev. Carino plačaš za vrednost nad tem zneskom, za nakup 60$ bi plačal carine za 10.
Glede plačila se pa strinjam, da je predplačniška kartica najvarnejša. In pa Paypal obvezno, nikoli ne daj podatkov o kartici nepreverjenemu trgovcu. Vsi resni itak sprejemajo Paypal.
Sem preko aliexpress zadnje čase kar nekaj naročila. Jaz imam predplačniško kartico od nlb. Daš gor kolikor hočeš in to je to. Carino plačaš, če naročiš nekaj kar je cena nekje 20e+. Takrat plačaš njihovo delo (delo carinske pošte oz. ocarinjenja) ter uvozni ddv. Drugače ne plačaš nič. Prinese pa poštar. Če je paket poslan priporočeno moraš še podpisat poštarju. Če je poslan navadno ti ga pa samo v nabiralniku pusti. Pa kopij originalov tudi ne naročaj, ker ti jih bodo zasegli ter uničili pa še uničenje lahko plačaš.
Aja, sem prehitro oddala in zdaj dodajam: amazon je platforma za prodajo. Na tej platformi pa prodajajo tako amazon sam kot tudi drugi prodajalci, Tako se ti lahko zgodi, da boš na UK amazonu kupil blago od prodajalca, ki ima sedež v Hong Kongu in bo tako blago lahko podvrženo tudi carini. Vedno preveri, kdo je resnični prodajalec in od kje pošilja blago.