Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo splošna olajšava?

splošna olajšava?

Pozdravljeni,

moj problem je ta, da že drugo leto zapred dobim dohodnino za plačat od 500 do 550 evrov. In po pravici povedano, sem jezna. Kajti vsi z višjimi plačami dobijo ali nazaj ali pa kako malenkost za plačat. Plača ni visoka, tako kot najprej vsi pomislijo.
Nekaj so mi drugi gledali plačinle liste, dala bom še preverit eni dobri računovodkinji, ampak opazila sem sledeče : na plačilni listi iz leta 2011 (ko je bilo še vse ok) je bila bruto 960 evrov, in splošna olajšava 261,96, sedaj leta 2013 pa bruto plača 995 evrov in splošna olajšava 543, 32. Zanima me zakaj???? Ravno iz tega imam tudi od leta 2013 akontacijo dohodnine zelo nizko, v enem mesecu je bila celo 0.00.

Prosim za kakršenkoli nasvet, odgovor,
najlepša hvala

Ja, prav ste ugotovili, da dohodnino doplačujete zato, ker vam med letom upoštevajo najvišjo splošno olajšavo. Med letom sicer zgleda fajn, ker dobite nekoliko višji neto, ampak problem je potem, ko morate dohodnino doplačati.

Predlagam, da v vaše računovodstvo, kjer vam obračunavajo plače, pošljete pisno izjavo, da želite, da vam pri obračunih plač upoštevajo samo osnovno splošno olajšavo, brez dodatka, torej najnižjo. Vašo izjavo so dolžni upoštevati, saj praviloma sploh ne smejo upoštevati dodatne olajšave brez vašega soglasja oz. brez vaše želje in pisne izjave. Osnovna splošna olajšava je trenutno 275,22 eur in samo toliko jo lahko upoštevajo sami od sebe, več pa samo, če vi tako želite.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close