Spodnji sosed – voda iz moje kuhinje
Ravno mi je pozvonila spodnja soseda. Pravi, da ima v kuhinji, ki je pod mojo kuhinjo, vse mokro po steni, ker ji teče voda iz moje kuhinje.
Pojma nimam kaj storiti. Sem se vselila na novo. Prejšnji lastniki so zagotovili, da je vse ok pa očitno marsikaj ne štima. Zdaj sem se ubadala s starim pomivalnim strojem, kateri očitno ne deluje, če prav so trdili, da ja. Sem že večkrat poskušala ga spraviti v pogon, danes spet. In v tistem pride soseda. Sem jo pa pozabila vprašat ali je to že večkrat bilo ali je prvič.
Gledam te napeljave pa nič ne opazim. V pomivalnem koritu počasi požira vodo. Ko sem skušala pognati pomivalca, je v voda butnila v pomivalnem koritu nazaj gor.
Ampak, če ima soseda mokro steno, pomeni, da neka napeljava spušča ali kaj?
Kako naj to ugotovim?
Pa jutri odpotujem za dalj časa…
A moje zavarovanje krije škodo pri sosedi?
Ko sem se vselila, je bila voda spodaj v bloku zaprta. V stanovanju ni bilo vode. Mogoče so vedeli, da kaj spušča?
Moram pa jo vprašat, če je bilo tole danes prvič ali je že bilo kaj prej. Mogoče je samo defektni pomivalc kriv? Ampak, če je pri njej mokro, potem spušča napeljava?
Pojma nimam kaj storiti.
Je sploh kakšna druga možnost kot to, da pokličem vodovodarja in da on preveri kaj se dogaja?
Sama nikjer ne vidim, da kaj pušča. Torej je nekje v steni med mano in spodnjimi sosedi nekaj narobe?
Od kar sem prišla v stanovanje, odkrivam same napake. Našla plesen, naprave ne delujejo, zdaj pa še tole z vodo.
Če imaš stanovanjsko zavarovanje imaš najbrž tudi asistenco doma. Pokliči zavarovalnico, da ti pošljejo vodovodarja, ki bo ugotovil kaj je narobe. Sicer pa pojdi na internet na Moj mojster in boš našla vodovodarja.
Če boš šla od doma in bo teklo, bodo prišli gasilci in bodo vrdli v tvoje stanovanje – tako se je zgodilo pri nas.
Ukrepaj dokler ni štale
Če nimaš zavarovano posebej izpust vode oziroma škode tretjemu potem boš lahko sama plačala škodo (beljenje kuhinje sosedi) ter servis, če se bo pokazalo, da voda pronica iz tvoje napeljave.
Če pa je vzrok na primarni napreljavi (ala vertikala), potem pa se bo to krilo iz rezervnega sklada stavbe, če ga imate.
V vsakem primeru pokliči uporavnika in mu daj ključ od fleta, da pride vodovodar pogledat.
Meni je zavarovalnica podturila neko polico, ko sem kupil flet, ko je bilo gor od psa (nimam) do škode, ki jo čistilka nardi (nima) do vsega nepotrebnega balasta od pa do. Samo tega, da če meni kje voda pušča (stanovanje v 11 nadstropju) tega seveda ni bilo na polici.
In seveda, menjam WC korliček, vse tipi topi, pa pride soseda čez kak teden, da ima moker strop v kopalnici. Gledam jaz, nikjer nič mokro pri meni.
Potem sem dal pa košček toaletnega papira na cev, ki pelje iz kotlička na školjko, pa je čez čas ratal moker.
POčasi, ampak res počasi je pronicalo v steno, da tega ni noben porajtu.
Mogoče je podobno pri tebi, če imaš zamašene odtoke in če si kaj šarila pri pomivalcu.
Srečno.
KOmaj sem se vselila oz se še vseljujem pa gre že vse narobe.
Hvala za idejo z WC papirjem. Bom probala, če se bo dalo kaj ugotoviti.
Zavarovanje sem tudi komaj sklenila, ne vem točno detajlov. Moram preštudirat ves drobni tisk. Se bojim, da me bo spet glava bolela.
Smotana sem, ker nisem vprašala sosede (ki sem jo videla prvič) kdaj se je to pri njej pojavilo. Sem pa ravno šarila po pomivalcu, ko je prišla povedat. Mogoče je to to. Ampak vseeno, nekje mora spuščati.
Niti ne vem kje je upravnik. Sem jim enkrat pisala nekaj že, nobenega odziva.
Hvala za idejo, da jim dam ključ. Gre pa za neko firmo, ki ima na kupe stanovanj. To vem. Odzivnost pa za zjokat.
Ja, ventil bom zaprla (je bil zaprt tudi ob prevzemu ključev).
Sosedo bom pa šla vprašat ja. Ne vem zakaj nisem takoj vprašala, ampak sem bila tako šokirana, da nisem vedela sploh kaj reči.
S prodajalcem ni nič od nič. Je.be se njim. Denar so dobili in to je to. Sem že za neke reči spraševala. En sploh ni odziven, druga se zgovarja, da ne ve, da je on ta prvi vse to uredil. V glavnem nimam si kaj pomagat z njimi.
No, če imaš primarni ventil za tvoje stanovanje, je to super. Potem ne rabiš ključev dajat upravniku. Zapri ventil in boš urejala, ko se vrneš.
Če bo sosedi še kar teklo medtem, ko te ne bo in bo ventil zaprt, potem bo jasno, da ti nimaš nič s tem ter da je problem na glavni liniji. Če pa se bo sosedi stena / strop posušil medtem, potem pa bo jasno, da imaš ti nekje problem.
V našem bloku nimamo ventila za vsako stanovanje, ampak le na vertikalah.
Ja, je ventil za vsako stanovanje. Mi je vsaj malo v tolažbo.
Mi pa ni ravno v tolažbo, ker sem se tako veselila stanovanja pa vedno nove težave in težave. Očitno problem v napeljavi. Pa to ne dela pa ono ne dela. Pa za pohištvom našla polno plesni.
Pa sem bila dvakrat na ogledu stanovanja pa se vseeno nasr..
Vodo se da rešiti relativno poceni.
Plesen je pa mal druga pesem. A je to na notranji steni? Mogoče ni bilo dovolj zračeno, preveč vlage v stanovanju (notri sušili perilo), ni ventilatorja v kopalnici, nape v kuhinji ali pa niso uporabljali…..
Večji problem je, če imaš toplotni most, če je plesen na zunanji steni.
Plesen je notri. V kopalnici in WCju ni ventilatorja, ne okna, ampak tam ni plesni.
Je pa plesen v dnevni in spalnici. V kotih.
Verjetno ni bilo nič kaj zračeno. Prejšnja lastnica je umrla pred enim letom. Pa menda že prej nekaj časa ni več tu bivala, ker je bila v domu. Torej vsaj eno leto ni nihče tu bival, verjetno pa par let. Zračili? Bolj ne kot ja, vsaj tako si mislim.
Kaj je pa z vodo pa nimam pojma. Očitno pušča :(.
Ja, zapri ventil preden greš!
Danes pa ne uporabljaj več ne pipe ne odtoka in ne stroja v kuhinji.
Rešuj, ko boš nazaj.
Lahko da boš morala prodajalca tožit za skrito napako.
Plesen se je mogoče nabrala, ker je bilo stanovanje več časa zaprto in se ni zračilo in se mogoče uredi, če boš prečistila in prezračila. Jaz sem plesen odstranila kar z alkoholnim kisom razredčenim v vodi in gobico.
Če pušča skupna cev ali skupna vertikala, je to strošek stavbe.
Če pa samo tvoja, bo pa tvoj. Izliv vode običajno krije tudi škodo pri sosedu.
Skratka, zapri ventil, odpotuj, ko se vrneš preglej zavarovalne pogoje.
Počasi, brez slabe volje, vse boš kasneje uredila.
Problem je v tem, da se vrnem čez nekaj mesecev :(. Soseda ima pa težavo sedaj.
Pa finančno sem sedaj na psu.
Domnevam pa, da bo tale zadeva ogromno stala, ker očitno je nekje v zidu nekaj narobe. Pri meni nič ne kaplja, nič vlažnega. Torej cevi v zidu verjetno.
NImam kaj veliko upanja, da je to glavna cev. Si kar mislim, da je pri meni.
Niti ne vem komu pustiti ključe, če bi se kaj urejelo ob moji odsotnosti.
POjma nimam kaj točno počne upravnik, se nanje kaj obrniti. Nič nimam pojma.
Prav vse mi gre narobe. Zraven pa še nobenih izkušenj z življenjem v blokih, kako kaj s sosedi, upravniki.. za znoret.
Če je to tvoja cev in tebe ne bo, pri sosedi ne bo težave, ker ne bo zamakalo. Še posebej, ker praviš, da boš tudi ventil zaprla.
Bi pa bilo verjetno nujno še pred tem, da odpotuješ, obvestiti prejšnje lastnike stanovanja oz.prodajalca o skriti napaki. Priporočeno, s povratnico, da imaš dokaz, da si jih obvestila.
Če greš za nekaj mesecev je pa sploh super. Ker če je pri tebi, se bo vse posušilo in zdaj zagotovo ne bo več teklo.
In ko se vrneš, boš zagotovo vedela ali ukrepaš ti ali sosed nad tabo. Z vodo je čudno. Včasih se nabere kje na kakšni betonski plošči in če je čisto malo nagnjena, se bo pojavila na najbolj nepredvidljivem mestu.
Pozvoni pri sosedi in ji reči, da boš ventil zaprla. In to je to, kar se tebe tiče.
Da bosta kasneje urejali, če se izkaže, da je bila voda od tebe.
Če bo še mokro, naj se soseda obrne na upravnika, ker v tem primeru voda ni od tebe.
Srečno potuj!
Lahko pa daš sosedi svoj mail, da te čez kakšnih 14 dni obvesti, če se je posušilo, da se ne sekiraš več.
Če imaš kje v bližini sestro, brata, mamo njim pusti (ali pošlji) eno kopijo ključa, da vskočijo, če bi bilo res nujno.
Ampak mislim da ne bo! Da se bo stena posušila medtem ko te ni..
Sem čekirala po netu kaj so skrite napake pa ni tole nič konkretno napisano. Tako, da ne vem, če to šteje zraven?
Plus tega kako obvestiti, če ni vodovodarja, ni nikogar, ki bi zadevo preveril ? Zdaj imam samo trditev sosede, da ji zamaka od mene. Videla nisem nič. Kje je težava ne vem. Vodovodarja še nisem dobila. Jutri pa grem.
Prodajalcu pa se itak fučka za vse. Denar je dobil in to je to.
Kako naj dokažem, da je bila ta napaka že ob prevzemu in ne šele par dni kasneje?
Če kupec napako opazi šele čez določen čas, pa govorimo o skriti stvarni napaki. Pogosto gre za slabo izolacijo, plesen, odtekanje vode iz notranjih cevi, težave s streho itd.
Kupec lahko odpravo skritih napak nepremičnine zahteva do dve leti po prevzemu nepremičnine, vendar mora prodajalca o ugotovljeni stvarni napaki nepremičnine obvestiti do dva meseca po njeni ugotovitvi s priporočeno poštno pošiljko. Pri tem je zelo pomembna prodajna pogodba o prodaji oziroma nakupu nepremičnine. Kupec lahko skrito napako nepremičnine uveljavi za tiste stvarne napake nepremičnine, ki v pogodbi niso navedene. Stvarnih napak nepremičnine, ki so navedene v pogodbi, seveda ne more uveljavljati. Zelo pomembno je, da se v prodajni pogodbi o nakupu nepremičnine navedejo vse očitne napake nepremičnine, za katere kupec ve ob prevzemu nepremičnine, ter rok za odpravo stvarnih napak s strani prodajalca, če se dogovorita, da bo prodajalec odpravil očitne oziroma vidne napake nepremičnine. Kot že rečeno, rok ne sme biti daljši od meseca dni. Kupec lahko zavrne prevzem nepremičnine zaradi očitnih napak, vendar ne v primeru, kadar takšne stvarne vidne napake nepremičnine ne ovirajo njene normalne rabe.
Kot pravim, pisno obvesti prodajalca o težavi, obvezno pred odhodom!
Lej tako kot ti je ena že napisala.
1. Zapri ventil
2. Obvesti sosedo, da si zaprla ventil
3. Soseda naj sanira (če je res nujno), če ne naj počaka, da vsaj vidi, če se je posušilo medtem, ko te ni.
4. Po 14 dneh, te naj obvesti ali še zamaka ali ne.
5. Če še vedno zamaka po 14 dneh, potem to ni tvoj problem in naj soseda ureja dalje, kakor ve in zna.
6. Če bo nehalo zamakati, ji po mailu napiši, da naj sanira in se potem dogovorite, ko se vrneš
7. ključe oziroma kopijo ključev nujno pusti pri nekomu, ki mu zaupaš (sorodnik, prijatelj, starš, kdorkoli…., ) in o tem obvesti bodisi hišnika ali sosedo.
8. čez 14 dni poglej mail in uživaj
@stara forumašica wrote: Kot pravim, pisno obvesti prodajalca o težavi, obvezno pred odhodom!
Kaj bo s tem pridobila. Saj je napisala, da lastnikom dol visi.
Kaj jih bo šla sodno preganjat po stvarno pravnem zakoniku. Trajalo bo več let, zapravla bo kup keša za odvetnika, če ne bo imela odvetnika bo itak pogorela, če ga pa ima rezultat bo pa na koncu nula pod črto.
Da živcev niti ne omenjam.
Če je voda, naj zrihta, plesen pa naj sanira pa mir. Saj ni plačala za flet, kot za novogradnjo najbrž.
Anonimno 1998, 24.04.2025 ob 11:46
@stara forumašica wrote: Kot pravim, pisno obvesti prodajalca o težavi, obvezno pred odhodom!
Kaj bo s tem pridobila. Saj je napisala, da lastnikom dol visi.
Kaj jih bo šla sodno preganjat po stvarno pravnem zakoniku. Trajalo bo več let, zapravla bo kup keša za odvetnika, če ne bo imela odvetnika bo itak pogorela, če ga pa ima rezultat bo pa na koncu nula pod črto.
Da živcev niti ne omenjam.
Če je voda, naj zrihta, plesen pa naj sanira pa mir. Saj ni plačala za flet, kot za novogradnjo najbrž.
Misliš, da je razkopavanje celotne kopalnice in potem sanacija tega par 100€?
Če hoče razkopati koplanico je to njena stvar.
Sama pravi, da ima morda problem v kuhinji. Tam pa imaš vertikalo za dovod vode in vertikalo za odpadne vode, vse običajno na eni steni. Za menjavo in tesnenje sekunardnih cevi, je potrebno v najslabšem primeru odmakniti pult in spodnja dva elementa (lijak in pomvalec) , sanirati in zložiti nazaj.