Spodnji sosed – voda iz moje kuhinje
Kaj vem kaj naj obvestim prodajalca, če nimam še nobenih dokazov kaj je sploh težava? Vodovodarja danes ne morem dobiti.
Mene več mesecev ne bo stanovanju. Tako, da bo od odkritja napake, torej danes, preteklo več mesecev, da sploh pride vodovodar.
Ključev nimam pri komu pustiti. Ne poznam nikogar v bližini. Vsi ljudje so mi novi. Upravnik ne vem, če jih bo hotel vzeti, glede na to, da je v drugi občini in da imajo na kupe enih blokov v upravljanju.
Sploh ne vem kaj bi. Sem razmišljala, da bi dala ključe kar tej sosedi, ampak žensko sem prvič v življenju videla pa ne vem, če bi to storila.
Soseda pa dvomim,da uporablja maile, pametni telefon. Gre za eno zelo staro gospo. Tako, da je še ta komunikacija bolj tako tako.
Anonimno 1998, 24.04.2025 ob 11:58
Če hoče razkopati koplanico je to njena stvar.
Sama pravi, da ima morda problem v kuhinji. Tam pa imaš vertikalo za dovod vode in vertikalo za odpadne vode, vse običajno na eni steni. Za menjavo in tesnenje sekunardnih cevi, je potrebno v najslabšem primeru odmakniti pult in spodnja dva elementa (lijak in pomvalec) , sanirati in zložiti nazaj.
Priznam, moja napaka, gre za kuhinjo in ne kopalnico.
Pa saj ne gredo vse cevi za elementi, da bi samo z odmikanjem rešil situacijo. Nekaj ja, ne pa vse.
Ja, tudi jaz ne bi kar enim neznancem pustila ključev. Sosedov pa še ne poznam. Ne vem, sem študirala na gasilce pa je verjetno nora ideja.
Malce upanja imam z upravnikom, kaj veliko pa ne, ker gre za veliko firmo z veliko stanovanji.
Daleč naokrog pa nikogar ne poznam, ki bi poskrbel za moje ključe. Žal.
Jaz imam pa obraten problem in bi prosila za nasvet.
V kopalnici mi zamaka od zgornje sosede in imam že čisto flekast strop (se širi). Sosedo sem obvestila in ji pokazala, pa je mnenja, da to sigurno ni od nje. Ukrene nič, po večkratnih opozorilih je ugotovila, da bi bilo najbolje, da mi pride premalat strop (če že toliko težim). Seveda to ni rešitev.
Kako postopati v tem primeru?
Zapri ventil, sosedi povej, da si ga zaprla in da se bo posušilo, če je bila voda od tebe.
Če se ne bo posušilo v 14 dneh, je od nekje drugje in naj sama uredi z upravnikom..
Ne obveščaj še prodajalcev, boš kasneje , ko se vrneš, da ne zamudiš kakšnih rokov.
Skratka, zapri ventil in v miru odpotuj.
Upravniki običajno ne prevzamejo ključa, pa saj bo vse ok.
Boš urejala kasneje.
Sosedi samo povej, da boš vodo pri sebi zaprla in to je to! Toliko, da bo vedela, da če še zamaka, da je od drugje.
@ Spodnja soseda.
Kot sem napisal v tej temi bolj na začetku, sem tudi jaz imel podoben problem. Sprav prepričan, da ni problem pri meni, ker ni bilo videti nobene vode nikjer.
Potem pa sem posumil, da bi znal bit kotliček, ki sem ga menjal in wc paprijem identificiral problem.
A ste kaj počeli, menjavali v kopalnici zadnje čase ali od kdaj sosedi zamaka?
spodnja soseda, 24.04.2025 ob 12:23
Jaz imam pa obraten problem in bi prosila za nasvet.
V kopalnici mi zamaka od zgornje sosede in imam že čisto flekast strop (se širi). Sosedo sem obvestila in ji pokazala, pa je mnenja, da to sigurno ni od nje. Ukrene nič, po večkratnih opozorilih je ugotovila, da bi bilo najbolje, da mi pride premalat strop (če že toliko težim). Seveda to ni rešitev.
Kako postopati v tem primeru?
Anonimno 1998, 24.04.2025 ob 12:36
Spodnja soseda: zadnji stavek je pomota.
Torej je zgornja soseda kaj počela s kopalnico zadnje čase? Bi to zamakanje lahko kako sovpadalo s posegi v zgornji kopalnici?
Pred časom je že bil enak problem (nisem še živela v tem stanovanju) in takrat so menda zadevo sanirali. Menda. No, zdaj se je spet ponovilo. Zdaj v kopalnici niso delali ničesar sicer, mi je pa najemnica tega stanovanja, ki se je vselila pred kratkim, povedala, da je vsepovsod nekaj zamakalo in je nekaj tesnila s silikonom sama (pri meni je strop sicer namočen že dlje časa, kot je najemnica notri).
Torej na koga se obrniti, če lastnica zgornjega stanovanja ne reagira?
voda spušča, 24.04.2025 ob 08:42
Ravno mi je pozvonila spodnja soseda. Pravi, da ima v kuhinji, ki je pod mojo kuhinjo, vse mokro po steni, ker ji teče voda iz moje kuhinje.
Pojma nimam kaj storiti. Sem se vselila na novo. Prejšnji lastniki so zagotovili, da je vse ok pa očitno marsikaj ne štima. Zdaj sem se ubadala s starim pomivalnim strojem, kateri očitno ne deluje, če prav so trdili, da ja. Sem že večkrat poskušala ga spraviti v pogon, danes spet. In v tistem pride soseda. Sem jo pa pozabila vprašat ali je to že večkrat bilo ali je prvič.
Gledam te napeljave pa nič ne opazim. V pomivalnem koritu počasi požira vodo. Ko sem skušala pognati pomivalca, je v voda butnila v pomivalnem koritu nazaj gor.
Ampak, če ima soseda mokro steno, pomeni, da neka napeljava spušča ali kaj?
Kako naj to ugotovim?
Pa jutri odpotujem za dalj časa…
A moje zavarovanje krije škodo pri sosedi?
Ko sem se vselila, je bila voda spodaj v bloku zaprta. V stanovanju ni bilo vode. Mogoče so vedeli, da kaj spušča?
Moram pa jo vprašat, če je bilo tole danes prvič ali je že bilo kaj prej. Mogoče je samo defektni pomivalc kriv? Ampak, če je pri njej mokro, potem spušča napeljava?
Pojma nimam kaj storiti.
pa si šla pogledat in poslikat??
Anonimno 7982, 24.04.2025 ob 12:41
Si obvestila zg. sosedu ok. Drugače pa tovrstne težave pokličeš kar uprabnika, rečeš, da ti dol teče, nimaš pa pojma od kod. On je dolžan pridit, da ugotovi kje spušča ter naloži odpravo. Ni nobene potrebe, da sam hodiš od soseda do doseda, če je upravnik tisti, ki je zato plačan. S tem si prišparate vse nepotrebne nevšečnosti.
Hvala tudi vam, se bom obrnila na upravnika.
Poklici vodovodarja I upravnika bloka. Če tega ne storiš kljub opozorilu sosede in se škoda poveča ti tudi zavarovalnica NE bo plačala vsega.
Stori to se pred dopustom in zapri glavne ventile. Sosedo pa pojdi vprašati ali je to bilo ali NE!
Ko prideš nazaj, pa…skrita napaka prodajalca, če bo soseda rekla da je poplava bila že pred tvojim nakupom
https://www.vzdrzevanje-intervencije.com/Vodovodar.php
Sama ne zapravljaj časa, ker ne boš sama ničesar rešila. Lahko je počena cev v steni in tega ne moreš vedeti, tudi če zapreš dovod vode na stroju.
Ne vem kje si, vendar kliči dezurnega vodovodarja, dezurne hisniske storitve. Imaš na spletu. Nekateri upravniki imajo svoje vzdrževalce, kliči kaj dobiš prej in kdo ti lahko pride prej zapret iztek vode, kjerkoli pač je. Naj izvedejo intervencijo (preprečitev nadaljne škode), ne rabiš pa tega popravljat na vrat na nos. Ko prideš nazaj, imaš čas, da saniraš kot je treba.
Vse slikaj. Če imaš zavarovan izliv vode, zavarovalnica ni nujno, da prizna škodo, če jo povzroči cev stroja, tako da se pogajaj z izvajalcem, da ti račun izstavi za dela na inštalaciji. S spodnjo sosedo vzpostavi dialog, naj vse poslika zdaj in ko se posuši, naj odmakne pohištvene dele pred vlago in jo prosi, da urejate, ko se vrneš. Itak rabi stena vsaj dva tedna prepiha, da se osuši. Prej nima smisla sanirat. Si pa seveda plačnik, tako da zavarovalnico obvesti, da jim bo verjetno spodnja soseda izstavila zahtevek za povrnitev škode. Sosedo prosi za podatke za zavarovalniškega cenilca. Če bo sama naročila dela, naj sama ureja s tvojo zavarovalnico (kot moraš sam urediti po polici povzročitelja škode na avtu). Če boš ti pripeljala mojstra, boš ti uveljavljala v svojem zahtevku.
O nastali škodi obvesti prodajalce stanovanja in/ali agencijo prodajalca in kdaj boš dosegljiva za sestanek, ker boš sprožila postopek za povračilo škode.
Za komunikacijo uporabljaj elektronsko pošto.
Ma kakšne ključe upravniku! Najdi svojo osebo, ki ima dostop do stanovanje v primeru nuje in tisti naj ima ključ. Upravniku hiše in odboru stanovalcev sporoči, kdo so kontaktne osebe v nujnih stanjih. Če res našla intervencijske službe v okraju, pokliči gasilce, če imajo oni koga, seveda plačaš. In pol pojdi mirno kam želiš odpotovati.
Za voda pušča:
Sem še enkrat prebral originalen tvoj post. zdaj sem bil pozoren na tole:
V pomivalnem koritu počasi požira vodo. Ko sem skušala pognati pomivalca, je v voda butnila v pomivalnem koritu nazaj gor.
Odtoki so narejeni na način (cev v cev, koleno vedno dolvodno) na način, da odpadna voda teče v eno smer. zna biti težava, da imaš zamašen odtok in potem voda v cevi nabere in gre v nasprotno smer.
Ker odtoki pogosto niso zatesnjeni u nulo (samo obročna dihtunga) se začne voda na odtočnih spojih cediti ven. Z WC papirjem obloči odtočne cevi in odpri vodo, ali zalaufaj pomivalca.
Problem lahko deloma rešiš s Cevosanom in kropom, še bolje bi pa bilo, da bi razdrla odtočne cevi in očistila.
moji hčeri je padel prstan v umavalnik v kopalnici, sem moral razdreti odtočne cevi. Ne moreš verjet koliko se nabere svinjarije not, pa smo čistili s cevosanom, imeli cedilo na umivalniku. Tako svinjarijo lahko le mehansko odstraniš, da spereš vse cevi.
@ Intervencija:
očitno si prebralo le naslov in že pametuješ-
1. napisala je, da ne ve, če ima iztek vode zavarovan
2. kolikor razumem voda ne dere v potokih, ampak se nekje cedi (sama ni nič porajtala)
3. lastniki ne jebejo oziroma jim dol visi
4. ne gre na dopust, ampak za več mesecev nevemkam
5. Plan ima oditi jutri
6. v radiju 100km nima nobenga ki bi mu ključe dala
7. baje je na knap z denarjem.
8. kako gre za več mesecev v nevemkam brez denarja, pa mi tudi ni jasno.
Hvala za vse nasvete, ideje.
Ja, bi znalo biti tole, kar pišeš zgoraj glede pomivalca. Da je kaj zamašeno.
Zaenkrat sem se obrnila na upravnika, upam, da se kaj odzovejo. Pa na zavarovalnico, ki so pa rekli, da je to stvar upravnika. Zdaj grem še sosedo povprašat kako in kaj.
Ne grem na potovanje. Grem delat. Zato bom odsotna. Tako, da grem denar služit, ne zapravljat :). Brez denarja pa sem, ker kupila stanovanje, ker se vseljuje, ker opremljam, kar je nujno. In kot kaže bo bistveno več stroškv kot sem mislila, da bo. V bistvu še nisem zares vseljena, zares bom potem jeseni.
Tako, da se še nič ne znajdem. Nikogar ne poznam. Vse nekaj defektno. Prodajlcu pa to ne briga.
Eh smotana reč.
Pri sosedih so včeraj opazili flek. Sem šla pogledat in je ogromen. Torej današnji moj poskus prižgati pomivalca ni bil problem. Zgodilo se je že včeraj.
Kontaktrala upravnika, oni naprej inštalaterja, ki pa menda ne bo kmalu dosegljiv. Zdaj pa je težava, ker nimam komu dati ključev. Očitno bom morala dati ključe neznani sosedi. Druge ne bo.
Moja zavarovalnica ne plača. To že vem, so povedali. Koliko bo pa stalo, da se vse to popravi pa ne vem. Me že sedaj boli glava.
Pri nas imamo izliv vode iz skupne napeljave zavarovan preko upravnika.
Če je pri tebi slučajno to. Tako, da te mogoče ne bo stalo nič.
Ne sekiraj se na zalogo. Daj sosedi ključ in upaj, da bo vse ok.
Če je bil že velik madež preden je prišla gor potem je mogoče prav fajn gospa.
Ki ni hotela kar nekaj težit in je upala, da se bo zatekanje ustavilo in ji sploh ne bo treba zvonit pri tebi.
Smo rešili zadevo. Je prišel vodovodar že danes. Izkazalo se je, da je kriva povsem moja. Napeljava ok. Puščal je pomivalc :(. Pri meni se ni videlo, je pa voda zatekala v spodnje nadstropje. Sicer je en čas trajalo, ker se je flek naredil včeraj, jaz sem pa sprobavala danes pa predvčerajšnjim (od danes zna biti flek potem še večji). Pomivalc ima luknjo, voda teče ven, k sosedi. Flek ogromen.
Zdaj bodo poslali nekoga, da vse to posuši, neke naprave. Potem pa ne vem kaj bo.
Mimogrede sem vprašala še za bojler, tudi zanič, bolj kot ne. Prodali so mi kup krame. Ki ne samo, da ne deluje, tudi škodo povzroča.