Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev sporazumna prekinitev ali odpoved

sporazumna prekinitev ali odpoved

Spoštovani,

ustno sem bila obveščena o izboru za novo službo. Zanima me kaj moram zahtevati od njih (v pisni obliki) preden dam odpoved v stari službi. Ali je to podpisana pogodba, sklep o izbiri…ali zadošča tudi kaj drugega (da imam pravno zagotovilo, da me sprejemajo v službo, če bi si slučajno premislili ko bom jaz že dala odpoved…). Kako pa je z opredelitvijo datuma nastopa dela v novi pogodbi (v stari službi imam namreč kar 4 mesečni odpovedni rok), ali je je lahko opredeljen takole: Delavka prične delovno razmerje v času 4 mesecev od podpisa pogodbe oz. po dogovoru.

Ker nimam izkušenj s pisanjem odpovedi me zanima tudi kako izgleda predlog za sporazumno prekinitev delovnega razmerja…ali je to dopis, ki ga moram podpisati jaz in pa nekdo v sedanji službi…Ali predlog za sporaz. prekinitev oddam le v oddelku, kjer sedelam, ali tudi v kadrovsko? Kaj, če ni odziva na moj predlog…ali moram v tem primeru še enkrat napisati nov dopis – kot odpoved ali pa začne odpovedni rok avtomatično teči že z dnem oddaje predloga za sporazumno prekinitev?

Hvala za odgovore, Ina

Vsekakor v novi službi zahtevajte podpisan in požigosan izvod pogodbe. če imate pri sedanjem delodajalcu normalne odnose, bi bilo dobro, da se dogovorite za datum sporazumne razveljavitve sedanje pogodbe o zaposlitvi, v novo pogodbo pa potem zapišete naslednji dan.

Če pa datuma vnaprej še ne boste vedeli, pa se lahko z novim delodajalcem dogovorite, da boste novo službo nastopili naslednji dan po izteku odpovednega roka v prejšnji službi.

V vsakem primeru bi se bilo dobro dogovoriti z zdajšnjim delodajalcem, da ne boste brez potrebe formalizirali in čakali na “uraden” odgovor. Če boste videli, da obstaja pripravljenost na sporazumno razveljavitev, pač napišite tak dopis in v njem določite datum prenehanja delovenega razmerja. Če take pripravljenosti ni, pa podajte pisno odpoved. Odpovedni rok začne teči naslednji dan po vročitvi odpovedi delodajalcu.

Za vzorec pisne odpovedi in predloga za sporazumno razveljavitev pa malo pobrskajte z iskalnikom – mislim, da sem o tem že pisala.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

lep pozdrav imam firmo in zaposlenega delavca in rad bi ga dal na zavod kot tehnološki višek kje bi našel primeren obrazec

hvala za odgovor

Nisem registriran član.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close