Sporazumna prekinitev
Pozdravljeni,
konec meseca novembra sem v moji sedanji službi oddala pisno prošnjo za sporazumno prekinitev delovnega razmerja. V novi službi naj bi nastopila delo s 1.1.2005, kar pa se seveda ni zgodilo.
V sedanji službi mi do danes niso dali nobenega uradnega odgovora, kdaj bom lahko odšla na novo delovno mesto (no ja,nekje med vrsticami so mi omenjali meseca marca 2005), tako da novega delodajalca niti ne morem obvestiti, kdaj bom lahko pričela delati pri njemu. Po kolektivni pogodbi imam sicer odpovedni rok 4 mesece, ampak to se mi zdi glede na to, da gre za sporazumno prekinitev, malo preveč.
Zanima me, ali me je sedanji delodajalec dolžan pisno obvestiti, kdaj bom lahko odšla na novo delovno mesto in ali je možno, da lahko kljub kolektinivni pogodbi zahtevam skrajšanje odpovednega roka?
Že vnaprej hvala za odgovor.
Ninanana
Pri sporazumni prekinitvi delovnega razmerja odpovedni rok ni važen, saj se delodajalec in delavec sama dogovorita, kdaj bo delovno razmerje prenehalo. Če se oba strinjata, je to lahko tudi jutri. Če pa se delodajalec s sporazumno prekinitvijo delovnega razmerja ne strinja, mora delavec sam dati odpoved in v tem primeru spoštovati odpovedni rok. V vašem primeru bo tako najbolje, če čimprej greste do delodajalca in direktno vprašate, ali je pripravljen sporazumno razveljaviti delovno razmerje npr. z 31.1. Tako bi lahko novo službo nastopili 1.2. Če delodajalec ne bo pristal na tak dogovor, vam ostane edinole odpoved. Odpovedni rok pa je v primeru vaše odpoved lahko največ 150 dni (po zakonu, ne glede na to, če imate slučajno v pogodbi napisano drugače).
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.