Športne trgovine in zaguljeni prodajalci
Moram sprostit svoj gnev do športnih trgovin in tam zaposlenih.
Torej, vsakič znova se sprašujem, zakaj sem v športnih trgovinah vsem prodajalcem odveč. Vedno je vsem zelo težko prinest superge moje številke, izreden napor jim je snet eno kolo s stojala. Kaj šele, da bi vprašal, kako se dobro vzdržuje rolerje.
Vedno znova se vprašam, čemu so sploh namenjene te trgovine. A nam, manj-šprtnemu folku, ki se občasno rekreira, al morda par primerkom “hudih športnikov”, ki serjejo po glavah tem trgovcem s svojim egom in razkazujejo tiste čebre proteinov?
Ne meči vseh v isti koš, te trgovine se razlikujejo.
V Ljubljani imam jaz take izkušnje:
Sports Direct: kot si opisala in še huje
Intersport: sploh ne najdeš nobenega, da bi ti lahko potencialno pomagal, ni pa bilo nobene težave pri menjavi blaga
Giga sport: zelo fajn prodajalci, vse pomagajo, hitro in nevsiljivo vprašajo, če kaj rabiš
Hervis: nekaj vmes. Ko najdeš prodajalca, se ti zelo posvetijo
Kje si bila, res me zanima?
Ja, SportDirekt je kriza, tam je res vsem vse odveč. Nazadnje sem kupovala spalko in sem vzela raztavni model, ker je bila zadnja. Mi jo je kar razgrnjeno hotel zbasat v navadno vrečkopa sem ga prosila, če mi jo lahko da v vrečo, ki pripada spalki. To je bilo zavijanja z očmi.
V Hervisu so pa kakor kdo, tudi tam se kakšnim ne ljubi. Oz. ti prav pokažejo, kako neumno vprašanje si postavil, kot da vsi vse vemo.
Jaz imam take izkušnje, da ni težava v tem, da bi bili leni, neprijazni, ampak v tem, da nimajo pojma.
V teh večjih trgovinah prodajajo športno opremo pretežno ljudje, ki je nikoli ne uporabljajo. Hočeš kupiti smuči, ne veš kaj bi, kako ločit dobro od slabe smučke… pa vprašaš prodajalca pa kvasi take neumnosti, da je jo. Vsaj pošteno bi priznal, da še ni stal na smučeh.
Hočeš kupit dobre nahrbtnik, sprašuješ ali so zanke za cepin gor in tako naprej, pa pojma nimajo kaj naj bi sploh pomenile te zanke.
Žalostno,a mpak res večina nima pojma.
Saj se trudijo biti prijazni, ampak kako ti bo kolo prodal nekdo, ki nikoli ne kolesari in ti nima pojma svetovat?
To se je nanašalo na Hervis in Intersport, kjer me vedno neprijazno obravnavajo.
Je tudi svetla izjema – ena manj znana trgovina v Kopru, kjer te res pozitivno presenetijo. Navdušil me je tudi Decathlon shop, ki je kmalu čez mejo.
Skratka, vtis imam, da so ti prodajalci precej obremenjeni, marsikatera fina blond bejba ima tudi precej problemov sama s sabo, podobno tudi moški, ki delujejo kot falirani difovci. Sistem pač ne deluje dobro.
Po moje je res težava v tem, da jih veliko ne ve kaj dosti o izdelkih, ki jih prodajajo.
Se spomnim, ko sem pred mnogimi leti gledala smučke v nekdanji ljubljanski Metalki. Starejša prodajalka, v halji, kot ena teta s stojnice na tržnici je zgledala. Sem jo vprašala, kakšna je razlika med dvema paroma smučk, pokazala je na tiste malo dražje in rekla, te so mal boljše…
Na splošno pa nimam slabih izkušenj v Hervisu in Intersportu. Najbolj obvladajo pa v Iglu športu, se mi zdi. No ja, saj glede na cene skoraj morajo…
Ja, v Igluju in podobnih trgovinah so ok. So taki prodajalci, ki vedo kako se oprema uporablja. Tudi recimo kolesarske trgovine so čisto nekaj drugega, ker tam notri prodajajo prodajalci, ki kolesarijo.
Recimo meni so pa falirani difovci ok. V kakem Hervisu recimo. Poznajo opremo, veš kaj sprašuješ, znajo kaj povedat… to mi je zelo pomembno.
to pa zato, ker je koncept outlet trgovine – tja dajo tisto, ker drugje ne gre ravno v promet. temu primerne so tudi nekatere cene.
In ja, nekateri prodajalci po nekaterih športnih trgovinah so navajeni ležernosti skozi vse leto, ker se jim ni pač treba preveč pretegnit, ker tako ali tako ni velikega prometa. Vendar pa še takrat, ko bi lahko kaj več prodali, naprimer ob akcijah ali razpordajah, se ne prestavijo na višje obrate, ker se jim ne da. So pa svetle izjeme – pohvalim lahko naprimer del ekipe v športni trgovini Hervis v Qlandiji Kamnik.
Veliko današnjih prodajalcev po trgovinah je prodajalcev po sili razmer v takih trgovinah, si želijo prodajat drugje – tudi to je treba vedet. Opažam, da je pri slovenskih prodajalcih nasplošno znano, da so ali preveč vsiljivi, ti dihajo za vrat skozi celo trgovino, te spremljajo ko lasntna senca, ali pa jih ni nikjer od nikoder. Tistga dihanja s poklicem, da ti znajo tudi pravilno strokovno svetovati s področja, kar prodajajo, je pa sramotno malo.
Vsak slovenski prodajalec bi si moral kdaj it pogledat kakšne svojega kolega vsaj v sosednje države pri delu, pa se od njih tudi kaj koristnega naučit.
Pa kva ste vi tečni in glupi. Se popolnoma strinjam, da je v večjih trgovinah težko ujeti prodajalca, ko pa ga že ugotoviš, da je študent teologije in da se mu sladko jebe za prodajo važno da nabija ure. Ne moremo pa od prodajalcev zahtevati da so vsestranski športniki. Halo da se ukvarjajo tako s tenisom kolesarstvom smučanjem, košarko itd. Ne od njih lahko zahtevamo, da so podučeni. Potemtakem naj bi prodajalec avtov moral imeti vse avtomobile ki jih prodaja ter prodajalke v živilski trgovini bi morale sprobati vse izdelke ja pa ja. Ko grem kupovat kako športno opremo si preje na netu veliko preberem in točno vem kaj rabim ker točno vem da je težko najti osebo ki ve kaj o tem. Izjeme so male trgovine.
Trgovci z avti so pa še kako spretni s poznavanjem avtov. Si predstavljaš, da ti avto prodaja nekdo, ki sploh nikoli ni vozil? Bolj težka a ne?
V teh velikih športnih trgovinah pa so pogosti prodajalci, ki sploh ne športajo. Ob tako veliki trgovini, je nujno, kjer imajo vedno tudi več prodajalcev, je logično, da bi imeli za vsako področje vsaj enega, ki se mu kaj sanja.
Ni malce žalostno prodajat smučarsko opremo pa da so sami nesmučarji? Če je en od prodajalcev recimo kolesar, smučar pa ne, pa naj pokliče kolega smučarja, a ne?
Ja itak imajo trgovine zaposlene tok prodajalcev kot je športov veni smeni. Halo? Še enkrat povdarjam ja da bi morali biti bolj osveščeni o stvari ki jo prodajajo nikakor pa da so športniki, če bi to bili ne bi bili trgovci. Potem takem morajo prodajalke v semenarni imeti vse doma kmetijo ali vsaj vrt. In po vaše mora imeti prodajalka v zoo trgovini doma vse živali za katere prodaja hrano in opremo.
Ja in zdaj ko si ti kao rekreativna športnica morajo zato biti vsi in se morajo vsi baviti s petimi športi. Se pač ne. Jaz se, vendar to še ne pomeni, da znam svetovati glede opreme. Se pa pred nakupom veliko samo podučim in vprašam osebo ki se bavi s tem športom za kak nasvet. Iz prve roke je še najbolj ziher. Prodajalci prodajajo zato da prodajo.
V večini velikih trgovin imajo pač tam zaposlene, ki znajo nekaj malega povedati, neznajo pa delati primerjav med smučami, kolesi in podobnimi tehničnimi stvarmi, pač so tam in imajo plačo, in se jim ni treba skorajda nič naučiti o novem izdelku. Imaš tudi specializirane trgovine, kot je Bauer z kolesarsko opremo, kjer prodajalci govorijo, kar nekaj v tri dni, samo da bi prodali izdelek in če poznaš zadevo točno veš da si izmišluje stvari. Zelo dobri, glede kolesarske opreme in razlage se mi zdijo v Maxišport Čerin in WebCompany in še vse izdelke imajo v trgovini. V nekaterih trgovinah sem celo naletel na to, da mi je prodajalec dal katolog in mi pokazal stvari (smuče) in da jih lahko v prarih dneh dobim, ko jih bo naročil, čeprov jih nima vizualno v trgovini,. Če se pa nekaj časa ukvarjaš z športom pa točno veš kaj bi imel novega in kakšne so cene, tako da samo prideš v trgovino in kupiš.